2024/04/26

 

Žemės mokesčio galvosūkiai

Žemės mokesčiui taupyti pinigėlius reikia iš anksto.
Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Iki šių metų lapkričio 15 d. Valstybinei mokesčių inspekcijai žemės savininkai turi sumokėti žemės mokestį. Šiemet gerokai pinigines turės patuštinti apleistų sklypų savininkai. Jiems Kupiškio rajono savivaldybė yra nustačiusi didžiausią leistiną mokesčio tarifą. Nuo šių metų įsigaliojus naujos redakcijos Žemės mokesčio įstatymui, keitėsi žemės mokestinė vertė, nuo kurios skaičiuojamas žemės mokestis.

Kaip visos šios naujovės palietė mūsų rajono žemės ūkio savininkus?

Įžvelgia didžiažemių spaudimą

Išsamią informaciją apie savo valdomus sklypus, pritaikytą Savivaldybės nustatytą žemės mokesčio tarifą gyventojai jau nuo spalio 25 d., kaip teigia Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), gali rasti šios įstaigos elektroninio deklaravimo sistemoje. Tuos, kurie nesinaudoja internetu, popierinės deklaracijos turi pasiekti paštu iki lapkričio 4 d.

Aukštupėnuose gyvenantis ir ūkininkaujantis Leonas Apšega sakė, kad neteisinga apleistus sklypus nustatyti vien iš palydovinių nuotraukų. Reikėtų susitikti ir pasikalbėti su tų abejones keliančių žemių savininkais, kažkaip tuos plotus diferencijuoti. O dabar toks nustatymas iš dangaus kvepia net kišimusi į asmeninį žmogaus gyvenimą.

„Yra tokių ariamos žemės plotų, kurie nuo seno apaugę jau gana brandžiu mišku. Kodėl dabar aš turėčiau kirsti tą mišką beatodairiškai ar keisti jo paskirtį. Gal aš tokią žemę paveldėjau. Žemės paskirties keitimas nėra paprastas dalykas. Tam reikia atlikti geodezinius matavimus, įveikti daug kitokių formalumų taip pat ne už ačiū. Bendrajame rajono plane turi būti aiškiai numatyti plotai, kur be didelių sunkumų ir išlaidų būtų leidžiama keisti žemės paskirtį iš ariamos į kitos paskirties.

Čia įžvelgiu tai, jog stambieji žemės savininkai spaudžia, kad jiems smulkesnių sklypų savininkai tas apleistas žemes, apmokestintas maksimaliu tarifu, kuo greičiau ir palankia kaina parduotų“, – išsakė savo nuomonę pašnekovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video