2024/03/29

 

Adomynė laukia istorinio tvenkinio atgimimo

Jau kitais metais Adomynės gyventojai gali tikėtis išvalyto ir tvarkingo vandens telkinio savo kaime.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Adomynės dvaras sulaukia vis didesnio turistų dėmesio. Todėl šio krašto bendruomenė dar labiau stengiasi, kad jų aplinkoje svečiai rastų kuo daugiau žavių istorijos fragmentų. Jau kitais metais tikimasi turistus pasitikti šalia įdomią istoriją slepiančio Adomynės dvaro tvenkinio. Jo išvalymui skirta beveik pusės milijono parama.

Būtina išvalyti

Šiais metais birželio 13 dieną buvo pasirašyta finansavimo ir administravimo sutartis dėl projekto „Kupiškio rajono Adomynės dvaro tvenkinio išvalymas, teritorijos sutvarkymas ir pritaikymas gyventojų reikmėms“. Projektą vykdo Kupiškio rajono savivaldybės administracija.

Projektas finansuojamas pagal 2007–2013 m. Europos Sąjungos Sanglaudos skatinimo veiksmų programos prioriteto priemonę „Vandens telkinių būklės gerinimas“. Projektui įgyvendinti skirta 430 477 litai ES paramos.
Tikslių duomenų nėra, tačiau spėjama, kad Adomynės tvenkinys tyvuliuoja dar nuo 19 a. vidurio. Žmonės pasakoja, kad jį rankomis iškasti savo pavaldiniamas įsakė vienas dvaro ponų. Jo reikalavimas buvo šį vandens telkinį suformuoti panašų į šautuvą.

Šiandien įžvelgti tokią netradicinę formą gana sunku, mat tvenkinys apžėlęs, uždumblėjęs. Jame jau seniai niekas nesimaudo ir neplauko. Vietinių gyventojų žiniomis, tvenkinys paskutinį kartą išvalytas prieš 35–40 metų. Dabar jame kaupiasi taršios medžiagos, primesta įvairių atliekų. Vandens kokybė viršija leistinas normas.

Vandens telkinys Adomynės kaime gamtiniu požiūriu išsidėstęs jautrioje teritorijoje. Iki projekto „Vandentvarkos sistemų įrengimas Adomynės kaime, Kupiškio rajone“ įvykdymo, gyventojai naudojosi vietinėmis nuotekų surinkimo talpyklomis, kurios buvo nesandarios, teršė aplinką. Atskirose nuotekų talpyklose dėl blogos eksploatacijos nuotekos iš jų patekdavo į tvenkinį. Pavasario polaidžio metu ir lietingu metų laikotarpiu, pakilus Adomynės tvenkinio vandens lygiui, atskirų buitinių nuotekų rezervuarų viršus būdavo apsemtas paviršinio vandens. Visos išvardintos priežastys gali turėti didelę reikšmę Adomynės tvenkinio vandens kokybei, tvenkinio užaugimui.

Kadangi tvenkinys yra parko teritorijoje, kur žmonės poilsiauja, atvyksta turistų grupės, būtina išvalyti tvenkinyje susikaupusį dumblą nuo praeities taršos, taip pat gerinti vandens kokybę, vizualinį ir estetinį tvenkinio vaizdą.

Turi svajonių

Projektu „Adomynės dvaro tvenkinio išvalymas, terotorijos sutvarkymas ir pritaikymas gyventojų reikmėms“ ruošiamasi gerinti infrastruktūrą aplink tvenkinį. Pasak Kupiškio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyr. specialisto Juozo Alberto Uldukio, bus rekonstruotas suklypęs tiltas, sutvarkyti takeliai, galbūt pastatyti suoliukai, pavėsinė.
„Valymo darbai turėjo prasidėti jau liepos mėnesį. Tačiau planai užsitęsė ir šiuo metu yra skelbiamas konkursas dėl šio projekto darbų. Bus tvarkomas ne tik pats tvenkinys, bet ir visas šios vietos kompleksas. Tikimės, kad per žiemą bus baigtos visos reikalingos procedūros ir pavasarį pajudės konkretūs darbai“, – aiškino J. A. Uldukis.

Adomynės kaimo bendruomenės pirmininkė Virginija Pakalniškienė teigė, kad vietiniai gyventojai labai laukia šio projekto pabaigos. Puoselėjami dideli turistiniai planai, susiję su išvalytu tvenkiniu.

„Mes stengiamės tapti turistiniu centru ir tvenkinys bus labai naudingas. Čia galėsime ir maudytis, ir plaukyti, ir žvejoti. Šalia yra parkas. Svajonių ir fantazijų visokių turime. Gal keltuką įsirengsime, tiltelius. Žmonės labai laukia išvalyto tvenkinio“, – sakė V. Pakalniškienė.
Daugiau galimybių adomyniečių vandens pramogoms aplinkui nėra. Šiame kaime dar teka mažas upeliukas Aluotis, bet jis maudynėms netinkamas.

Užs. Nr.1415

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video