2024/04/26

 

Skolinti pinigai nekvepia

Kupiškio r. savivaldybė, nors ir prisiskolinusi, bet skolinimosi limitų dar neviršija.
Agnės Pėčaitės-Stankevičienės piešinys

Neretai rajono Savivaldybės tarybos posėdyje prašoma Tarybos narių pritarimo dėl numatomų imti paskolų. Teigiama, kad jų reikia vykdomiems projektams, kuriems nedidelę dalį pinigų turi sukrapštyti ir Savivaldybė. Ar ne per giliai įklimpome į paskolų liūną, o skolintus pinigus tikslingai investuojame, bet ne pravalgome?

Savivaldybės iš mokesčių į savivaldybės biudžetą surenkamų pinigų negali vykdyti investicinės veiklos. Jos investicines programas gali finansuoti ir iš skolintų, ir iš nuosavų lėšų. Savivaldybė imti paskolą gali valstybės investicijų programoje numatytiems projektams finansuoti.

Dar neviršija skolinimosi limitų

Kupiškio rajono savivaldybės 2013 metų patvirtintos pajamos, nuo kurių skaičiuojami paskolų limitai, yra 22 milijonai 732,4 tūkst. litų. Negrąžinta paskolų suma liepos 1 d. – 14 milijonų 97 tūkst. litų. Iš jų ilgalaikių paskolų – 13 milijonų 354 tūkst. litų, kurie skirti projektams įgyvendinti. Trumpalaikių paskolų yra 713 tūkst. litų, skirtų darbo užmokesčiui ir socialinio draudimo įmokoms.

Pagal Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo nuostatas, jeigu Savivaldybės skola viršija 75 procentus patvirtintų tų metų savivaldybės biudžeto pajamų, tai prarandama galimybė skolintis.
Savivaldybės, kurių skola viršija 45 procentus patvirtintų 2013 metų savivaldybės pajamų, šiais metais gali skolintis tik projektams, finansuojamiems iš Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės finansinės paramos įgyvendinti.

Rajono Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vyr. specialistės Gražvidos Kukenienės pateiktais duomenimis, Kupiškio rajono savivaldybės skola 2013 metų rugpjūčio 1 d. sudarė 13 milijonų 458 tūkst. litų, tai yra 59,2 proc. Kadangi Savivaldybės skola viršija nustatytą 45 proc. limitą, tai Savivaldybė gali skolintis tik projektams, finansuojamiems iš Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės paramos, įgyvendinti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Robertas TERVYDAVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video