2024/04/19

 

Kai užsukamas pašalpų kranelis

Skirstant socialinę paramą svarbūs net ir anoniminiai pranešimai. O nuo kitų metų tvarka dėl pašalpų turėtų dar labiau griežtėti.
Rasos Čepaitės nuotrauka

Į redakciją kreipėsi Miliūnų kaimo gyventojas Valdas Slučka, kuriam atimta socialinė pašalpa. Jau seniai tai buvo vienintelis pragyvenimo šaltinis neįgaliam vyrui, kuris gyvena su 83 metų sergančia motina ir pats laukia operacijos.
Domėjomės, dėl kokių priežasčių Kupiškio rajone prarandama socialinė parama ir kiek gyventojų pastaruoju metu neteko tokios valstybės pagalbos.

Neteko paskutinių pajamų

Dar praėjusią savaitę į „Kupiškėnų minčių“ redakciją paskambinęs miliūnietis V. Slučka skundėsi, kad nebeturįs prasmės gyventi. Pasak vyro, iš jo atimtas paskutinis pajamų šaltinis – socialinė pašalpa. Susikrimtęs pašnekovas negalėjo tiksliai paaiškinti, kodėl priimtas toks sprendimas – anot jo, greičiausiai tai padaryta dėl gyvenimo draugės, kurios V. Slučka nepažymėjo dėl paramos pildytuose dokumentuose. Tačiau miliūnietis tikino gyvenąs vienas ir pašalpa jam labai reikalinga.

Mat vyras teigia, kad yra neįgalus, turi sveikatos problemų dėl rankų. Jau yra suplanuota operacija, tačiau be pinigų jis negali net iš namų išeiti. Be to, V. Slučkos pagalbos reikia ir ligoninėje gulinčiai jo 83 metų motinai.
„Nežinau, nė ką daryti. Kaip aš dabar gyvensiu?“ – nuoskaudas liejo miliūnietis.

Kokios priežastys iš tiesų sustabdė pašalpos skyrimą šiam asmeniui, „Kupiškėnų mintys“ sužinoti neturėjo teisės. Šią informaciją Subačiaus seniūnijos socialinė darbuotoja Rima Ragauskienė bei Kupiškio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Laima Bartulienė pavadino konfidencialia, ir jos atskleisti neleidžia jų darbo etika.

Nutraukiama laikinai

Pats V. Slučka, pasak L. Bartulienės, turėjo aiškiai žinoti, kodėl neteko pašalpos. Paprastai, anot jos, priėmus neigiamą sprendimą dėl socialinės paramos jos gavėjai gauna oficialų raštą. Jame aiškiai nurodyti įstatymai, kuriais remiantis asmeniui sustabdyta parama, ir nurodomos konkrečios priežastys.

„Pateikus prašymą dėl socialinės pašalpos ar kompensacijos, atsakymas gavėją turi pasiekti per 30 dienų. Jei parama neskiriama, siunčiamas raštiškas paaiškinimas, kuriame nurodomi trūkumai. Pašalpa paprastai sustabdoma laikinai – po trijų mėnesių vėl galima iš naujo kreiptis dėl jos. Jei šeimoje yra vaikų, jiems pašalpa bet kokiu atveju nenutraukiama. Šešiems mėnesiams parama nutraukiama tik gavus Valstybinės mokesčių inspekcijos pranešimą apie nelegaliai įsidarbinusį pašalpos gavėją“, – aiškino L. Bartulienė.

Dažniausiai, pasak pašnekovės, gyventojai paramą praranda dėl pasikeitusios materialinės padėties. Daug keblumų buvo sukėlusios iš gyventojų pajamų deklaracijos grąžintos permokos. Ne vienas pašalpos gavėjas nežinojo, jog reikia prašymuose nurodyti šias pajamas, ir laikinai neteko paramos.

Taip pat socialinė pašalpa sustabdoma neatlikus skirtų viešųjų darbų, neteisingai nurodžius šeiminę padėtį pildytuose dokumentuose.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video