2024/05/04

 

Ligas padės pamiršti bičių duonelė

Edikas Puipas laisvalaikiu mėgsta drožinėti, fotografuoti, bet didžiausias jo pomėgis – bitininkystė.
Autorės nuotrauka

Kupiškėnas Edikas Puipas – bene vienintelis mūsų rajone gali pavaišinti gryna bičių duonele. Jis šiam vitaminų šaltiniui išgauti turi reikalingą įrangą. Apskritai Kupiškio rajono savivaldybėje administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas einantis vyras savo pomėgį dirbti su bitėmis vadina liga. Jo bitininkystės ūkis šiandien atitinka visus europietiškus reikalavimus ir suneša ekologišką produkciją.

Bitei – maistas, žmogui – vaistas

Į avilį, be medaus, bitės ant savo kojyčių parneša ir žiedadulkes. Jas darbščiosios dūzgės sudeda į korio akutes ir galva gerai suspaudžia. Kad duonos nepasiektų oras, paviršių užtepa skysta tešla, padaryta iš žiedų dulkelių, medaus ir balzamo.
Bitės šį produktą vartoja perams auginti, motinai maitinti, vaško gamybai, pačios valgo, kad galėtų dirbti.

Bičių duonelėje gausu baltymų, augalinių riebalų, vitaminų, mineralų ir biologiškai aktyvių medžiagų, tad šis maisto produktas labai vertingas ir žmogui. Jis gydo įvairias ligas.
Bičių duonelė stiprina imunitetą, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, vartojama esant anemijai, hepatitui, cukriniam diabetui. Tinka norint atsigauti po įvairių ligų, reguliuoja sutrikusią virškinimo trakto veiklą. Bičių duonelė taip pat padeda gydyti širdies ir kraujotakos bei medžiagų apytakos sutrikimus, šalina iš organizmo nuodingąsias medžiagas, stiprina nervų sistemą. Vartojama norint normalizuoti skydliaukės veiklą, hormoninius sutrikimus. Vyrams padeda įveikti prostatos bėdas.

Duonelė iškuliama

Gauti grynos bičių duonelės nėra paprasta. Daugelis bitininkų ją vartoja sumalę kartu su koriu ir medumi. Iš tiesų šis produktas iškuliamas specialia įranga.
Ją mūsų rajone turi tik kupiškėnas E. Puipas. Kulti duonelę jis pradėjo pernai.
„Bičių duonelei iš korių išimti reikia specialių sąlygų, laiko ir gana brangios įrangos. Tai panašu į saulėgrąžų gliaudymą, tik viskas užtrunka ilgiau. Mes gaminame duonelę be priemaišų. Iš pradžių jau išsukti koriai paliekami bitėms išlaižyti medaus likučius. Tuomet specialia mašinėle kuliame ir gautus gumulėlius dedame į džiovyklę, kitaip duonelė supelytų. Čia temperatūra turi būti ne daugiau 40 laipsnių šilumos“, – apie gamybą pasakojo E. Puipas.

Šis bitininko pardavinėjamas produktas tarp pirkėjų populiarus. Ir pats vyras tvirtina įsitikinęs duonelės stebuklingomis savybėmis. „Per dieną užtenka du valgomuosius šaukštus sučiulpti šio produkto ir gaunama visa natūralių vitaminų dozė. Mūsų šeima tai išbandė. Aišku, nevartojame jų ištisus metus – matyt, organizmas praneša, kad duonelės užtenka. Bet gripai ir kiti virusai mus šiais metais aplenkė“, – sakė E. Puipas.
Be to, pasak pašnekovo, bičių duonelė teikia energijos. Todėl nereikėtų jos vartoti prieš miegą.
Šį produktą ypač vertina vokiečiai.

Bitininkystė – liga

Pats E. Puipas bitininkyste susidomėjo prieš 18 metų. Nors bičių pasaulis vyrui buvo nesvetimas ir anksčiau – avilių vaikystėje turėjo jo senelis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video