2024/05/04

 

Auka nedarbui nugalėti – pensininkai?

Darbo partija (leiboristai) siūlo būdą, kaip išjudinti darbo rinką – Seimo nario Vytauto Gabšio nuomone, darbo vietas turėtų atlaisvinti „užsisėdėję“ pensininkai.
Monikos Urbutytės nuotrauka

Šioje šalyje nėra vietos senukams, ko gero, atsiduso ne vienas pensinio amžiaus atstovas, išgirdęs apie Darbo partijos (leiboristų) nario Seime Vytauto Gabšio siūlymą teisėta priežastimi nutraukti darbo sutartį patvirtinti 65 metų ir vyresnį amžių. Siūloma jaunimui atiduoti „užsisėdėjusių“ darbuotojų vietas biudžetinėse valstybės ar savivaldybės įstaigose.

Siūlė pataisą

„Iki šiol pagal Darbo kodeksą amžius negalėjo būti teisėta priežastimi nutraukti darbo santykius. To pasekmė – kartais „užsisėdėję“ pensinio amžiaus darbuotojai, kurių vadovas be jų asmeninio prašymo atleisti negali. Todėl Seime teikiamos Darbo kodekso 129 straipsnio pataisos sudarys sąlygas racionaliai spręsti šią problemą (kol kas bent jau biudžetinėse įstaigose), atveriant daugiau galimybių ir jaunimui“, – savo pasiūlymą žiniasklaidai komentavo projekto iniciatorius, Darbo partijos (leiboristų) narys V. Gabšys.

Jo nuomone, siūloma pataisa turėtų būti aktuali 65 sulaukusiems valstybės ar savivaldybės įstaigų, išlaikomų iš valstybės ar savivaldybės biudžeto, valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto ar iš kitų valstybės įsteigtų fondų lėšų, darbuotojams. Taip pat dirbantiems valstybės arba savivaldybės įmonėse, viešosiose įstaigose, kurių savininkė yra valstybė arba savivaldybė, ar Lietuvos banke.

Siūloma numatyti, kad darbdavys galėtų pratęsti darbo sutartį su šiais darbuotojais iki vienerių metų. Projekto autorių teigimu, esant poreikiui, toks žmogus galėtų ir toliau dirbti pagal terminuotą darbo sutartį, tik ne ilgiau nei penkerius metus.

Negalima vieną rytą visų išmesti

Pensininkų rojumi jau dažnai pavadinama rajono Savivaldybė. Čia iš visų 132 darbuotojų dirba 13 pensinio amžiaus specialistų. 4 jų valstybės tarnautojai, 9 dirba pagal darbo sutartį. Vyriausias Savivaldybės darbuotojas – Žemės ūkio skyriaus vyr. specialistas (melioratorius) Juozas Albertas Uldukis.

Pasak Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio, pagal dabartinę tvarką 65 metų sulaukusiems valstybės tarnautojams galima pratęsti darbo sutartį.

Vykdant įvairius europinius projektus pagalbos reikia ir iš kitų vyresnių darbuotojų, kurie dirba pagal darbo sutartį. Pasak pašnekovo, kai kurie jų geriausiai išmano jau pradėtus darbus.
Taip pat Ūkio skyriuje yra pensininkų, į kurių vietas dėl nedidelių atlyginimų nėra daug pretendentų.

Per praėjusius metus į pensiją iš Savivaldybės gretų išėjo trys darbuotojai: atleistas pensininkas Ūkio skyriuje sumažinus etatus, dėl amžiaus tarnybą paliko buvęs Šimonių seniūnijos seniūnas ir Žemės ūkio skyriaus vedėjas. Į pastarojo vietą netrukus bus skelbiamas konkursas.

„Kalbant apie Seimo nario siūlymą, reikia sutikti, kad tai kažkiek išjudintų darbo rinką ir padėtų sumažinti nedarbą. Bet šiam procesui reikėtų pereinamojo laikotarpio. Negalima vieną rytą išmesti visų pensininkų iš darbo. Juk daugelis jų turi tokią patirtį, kurios iš karto neperduosi jaunam specialistui. Tam reikia šalia vyresniojo darbuotojo mokytis, kaupti žinias ne vieną dieną“, – komentavo pataisas Ž. Aukštikalnis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video