2024/09/25

 

Nauja tvarka sulygins ugniagesius

Praėjusią savaitę Kupiškio miesto ir rajono ugniagesiai vyko į nenumatytas kontrolines pratybas, jose ir pasirodė pagrindiniai komandų trūkumai.
Autorės nuotrauka

Kelinti metai tarp Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ir rajono Savivaldybės tvyranti įtampa dėl kaimo ugniagesių komandų peraugo į politinius žaidimus ir graso teismais. Tuo tarpu kenčia paprasti žmonės. Vien per šiuos metus Kupiškio rajono savivaldybės ugniagesių komandos į gaisrus vėlavo net keturis kartus. Dėl prastos parengties jie priešgaisrinių pajėgų reagavimo į pranešimus normas viršijo net ir dvigubai. Jei Vyriausybė patvirtins neseniai parengtą projektą, kaimo ugniagesiams nebebus jokių nuolaidų.

Neįspėtos pratybos

Vyriausybė keičia priešgaisrinės saugos garantavimo standartus. Jie numato, kad miestuose per metus ne mažiau kaip 80 procentų visų pirmųjų pajėgų į įvykio vietą atvyktų ne ilgiau kaip per 8 minutes (yra tam tikrų išimčių), o kaimuose – ne ilgiau kaip per 18 minučių.

Kol kas šis sumanymas dar projektas, tačiau ar naujosios normos įveikiamos mūsų tarnyboms, buvo galima pamatyti praėjusį ketvirtadienį rengtose kontrolinėse Kupiškio rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PGT) pratybose. Tą dieną į imituotą gaisrą UAB „Narjanta“ sandėlyje, Technikos gatvėje, iškviestos penkios komandos. Dvi jų – iš Kupiškio PGT, kitos – Žaidelių, Noriūnų ir Virbališkių komandos. Pastarosios ekipaže tebuvo vienas ugniagesys.

Apie šiuos mokymus komandos įspėtos nebuvo. Pagalbos telefonu buvo pranešta apie įvykį ir atrinkti ekipažai skubėjo į darbą.
Šiems mokymams vadovavo Kupiškio PGT viršininkas Virginijus Greičius. Jis stebėjo atvykusių ugniagesių darbą, jų vadovo sprendimus, užsirašinėjo klaidas, viską filmavo ir po pratybų vedė specialius mokymus.
Itin svarbus dėmesys tą dieną buvo skirtas komandų darbo spartai. V. Greičius fiksavo kiekvieno veiksmo atlikimo laiką.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video