2024/04/28

 

Seniūnijos gyvos – darbo jėga

Skapiškio seniūnijoje šią savaitę tvarkytos pakelės.
Autorės nuotrauka

Sakoma, pavasarį ir akmuo kruta. Rūpesčių po žiemos tikrai netrūksta rajono seniūnams. Nutirpus sniegui pagalbos prašosi duobėti keliai, šiukšlėmis, senomis padangomis nusėtos pakelės ir gyvenviečių teritorijos. Tokiems darbams seniūnijos, palyginti su praėjusiu penkmečiu, turi keturgubai mažiau lėšų. Todėl pasiėmę pačių pasidarytas šluotas, pasitelkę už pašalpas atidirbančiųjų komandą, ir patys seniūnai eina į laukus apkuopti savo valdų.

Skapiškis rinko padangas

2013-ųjų metų komunaliniams darbams Kupiškio rajono savivaldybė seniūnijoms skyrė 80 tūkst. litų. Už šiuos pinigus kaimuose bus visus metus tvarkoma aplinka: renkamos šiukšlės, šienaujama žolė, šluojamos gatvės, aikštelės, atliekami kiti darbai.
Šiemetinis seniūnijų biudžetas, palyginti su ankstesniais metais, dar mažesnis. Todėl jau metų pradžioje seniūnai laužo galvas, kaip racionaliau suplanuoti metų darbus, kad pinigų užtektų iki pat žiemos.

Nutirpus sniegui ir pradžiūvus žemei jau nuo praeitos savaitės seniūnijose vykdomi švarinimosi darbai. Antradienį važiuojant pro Skapiškio apylinkes buvo galima sutikti ne vieną pakelėse šiukšles renkantį seniūnijos gyventoją. Tą dieną netinginiavo ir pats Skapiškio seniūnijos seniūnas Valdas Juškevičius.
„Taip, tvarkomės jau nuo praeitos savaitės. Kai kurie talkininkai šiandien renka šiukšles pakelėse. Mes vežame išmestas padangas – jau penkias mašinas pririnkome. Kur tik jų neprimėtyta. Komunalininkai šitas atliekas išveš į Rokiškį. Tikimės, kad transporto išlaidas padengs Savivaldybė, o mes jau prisidėsime darbo jėga“, – paklaustas apie antradienio darbus kalbėjo seniūnas.

Tądien seniūnijos teritorijoje, be vadovo ir komunalininkų, plušėjo dvylika už socialines pašalpas atidirbinėjančių asmenų.
Pabaigus aplinkos švarinimą, pasak pašnekovo, prasidės šienavimas, reikės sutvarkyti Skapiškio ežero pakrantes. Komunaliniams Skapiškio seniūnijos darbams iš rajono biudžeto šiems metams skirta 15 tūkst. litų.
V. Juškevičiaus teigimu, jau pradėti tvarkyti ir keliai. Šiais metais planuojama juos du kartus greideriu lyginti. Nors šiuos darbus reikėtų kartoti ir dar tris kartus, Skapiškio seniūnijos keliams skirtos lėšos šiemet sudaro 91 tūkst. litų, ir šios sumos dar prireiks gatvių žvyravimui, duobių lopymui, pakelių valymui.
„Pinigų visada neužtenka, bet į juos nelabai ir bežiūrime. Reikia, tai patys ir dirbame“, – sakė seniūnas.

Vyniojasi iš to, ką turi

Panašiai kalbėjo ir Alizavos seniūnijos seniūnas Antanas Alkauskas: „Patys pasidarome šluotų, kotų prisidrožiame, pasiimame dalgius ir vyniojamės. Pinigų nėra tiek, kad galėtume švaistytis, o tvarkytis reikia.“
Šiais metais Alizavos apylinkėms tvarkyti Kupiškio rajono savivaldybė skyrė 11 tūkst. litų. Tuo tarpu prieš gerą penkmetį komunaliniams darbams ši seniūnija gaudavo iki 40 tūkst. litų per metus.
Nemaža parama kaimams, kaip ir visur, už pašalpas dirbantys gyventojai. Pokalbio dieną seniūnijoje plušėjo 14 tokių asmenų. Visiems jiems seniūnas pildo darbo tabelius, skaičiuoja atidirbtas valandas.

„Už pašalpas atidirbantys žmonės mums ir kapines sutvarko. Siunčiame juos ten dirbti po 5–6 kartus per mėnesį. Viską suskaičiuojame, pildome dokumentus. Bet kaip žinia, yra tikrai sąžiningų žmonių, o kai kurie nenori dirbti, ir jiems reikia priežiūros“, – kalbėjo A. Alkauskas.
Du asmenys šiomis dienomis seniūnijoje dirba pagal darbo biržos parengtą viešųjų darbų programą. Dar dviejų tokių talkininkų seniūnas tikisi sulaukti gegužės mėnesį.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video