2024/05/03

 

Pakartotiniai rinkimai: laukiamas mažesnis rinkėjų aktyvumas

Trečiadienį Kupiškio rajono savivaldybėje prasidėjo išankstinis balsavimas.
Autorės nuotrauka

Trečiadienį Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje startavo pakartotiniai rinkimai. Juos pradėjo išankstinis balsavimas. Kandidatas į Lietuvos Seimą mūsų apygardoje pakartotinai renkamas pirmą kartą. Balsavimo tvarka lieka tokia pati, tik dėl pirmuose rinkimuose užfiksuotų pažeidimų šįkart gerokai daugiau dėmesio bus skirta pažeidimų kontrolei.

Prognozuoja mažesnį aktyvumą

Kupiškio rajono savivaldybės pastate vakar prasidėjo išankstinis balsavimas dėl kandidato į Lietuvos Seimą Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje. Jis truks dvi dienas ir vėliau estafetę iki sekmadienio perims balsavimas namuose.
Kovo trečiąją nuo 7 iki 20 val. rinkimai vyks rinkimų apylinkėse. Jų Kupiškio rajone šįkart yra 10, keturios rinkimų apylinkės mieste.

Pakartotiniuose rinkimuose Biržų-Kupiškio apygardoje dalyvauja 11 kandidatų.
Biržų-Kupiškio apygardos rinkimų komisijai vadovauja Rolandas Aukštikalnis. Anot jo, pakartotiniai rinkimai kupiškėnams – naujiena. Tokių mūsų apygardoje iki šiol dar nėra buvę.

Tačiau balsavimo tvarka, anot pašnekovo, niekuo nesikeičia.
„Tvarka lieka tokia pati: pirmiausia organizuojami išankstiniai rinkimai, paskui balsavimas namuose kam per 70 metų bei neįgaliesiems ir rinkimai apylinkėse sekmadienį. Tai pakartotiniai rinkimai, tačiau visos procedūros vykdomos iš naujo nuo pat pradžių“, – teigė R. Aukštikalnis.

Paklaustas, kokio rinkėjų aktyvumo tikisi per šiuos rinkimus, pirmininkas teigė nuspėti negalįs, nes tokio balsavimo jo praktikoje nėra buvę. Dar iki balsavimo, pasak pašnekovo, jautėsi, kad rinkėjams jau visa tai pabodo.Tuo tarpu patys kandidatai šiems rinkimams skyrė daug daugiau dėmesio ir pastangų.
Yra ir keletas naujovių. Pirmininko žodžiais, kai kuriose rinkimų apylinkėse bus naujos bandomosios balsavimo kabinos. Jose bus galima sėdėti prie stalo su nedidele uždanga.

Taip pat rinkėjams bus dalinamos anketos, kuriose renkama informacija apie rinkimų organizavimą, komisijos darbą.
Baltosios pirštinės
Dėl praėjusių rinkimų metu užfiksuotų pažeidimų šįkart rinkimus žadama stebėti daug griežčiau. Į šį darbą įsitrauks ne tik policija, bet ir pilietinės iniciatyvos „Baltosios pirštinės“ organizatoriai.

2012 m. spalį startavę jie suteikė galimybę piliečiams patiems įgyvendinti skaidrų Lietuvos Seimo rinkimų vykdymą. Apie 700 pilietiškai atsakingų šalies gyventojų savanoriškai budėjo 34 rinkimų apygardose iš 71, stengdamiesi fiksuoti ir užkirsti kelią balsų pirkimui. Jie nustatė 68 pažeidimus.
Į tokią pačią akciją gyventojai kviečiami ir pakartotinių rinkimų metu. Žmonės raginami atvykti į artimiausią apylinkę su šios akcijos simboliu – baltomis pirštinėmis ir stebėti pažeidimus.

Įtarę galimą balsų pirkimą ar kitus sąžiningų rinkimų vykdymo pažeidimus, pilietinės iniciatyvos dalyviai apie tai turės nedelsiant informuoti specialiuoju policijos telefono numeriu (8 5) 272 5372.

„Baltųjų pirštinių“ sąjungininkams bus draudžiama agituoti už kurią nors politinę partiją, demonstruoti jos atributiką. Jie privalės laikytis Lietuvos Respublikos įstatymų ir viešosios tvarkos.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video