2024/05/03

 

Kvietė tapti nerūkančia Savivaldybe

Rokiškio r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro vadovas Tadas Stakėnas (kairėje) ir Kupiškio r. savivaldybės gydytojas Rimgaudas Markelis kalbėjo, kokie veiksniai lemia žmogaus sveikatą, kokios ligos ir žalingi įpročiai ją gadina.
Autorės nuotrauka

Praėjusį pirmadienį septintą kartą kupiškėnai rinkosi į pilietinę diskusiją, kuri vyko kultūros centro vitražų salėje. Šįkart kalbėtasi apie sveikatos problemas, aktyvų gyvenimo būdą. Į diskusiją buvo susirinkę beveik visų rajone veikiančių įstaigų ir organizacijų atstovai, kurių veikla vienaip ar kitaip yra susijusi su gyventojų sveikata. Gaila, kad tarp jų nesimatė nė vieno sportinę veiklą organizuojančio asmens. Aptariant diskusijos temą pasigesta ne tik jų nuomonės, bet ir konkrečios veiklos, skatinant rajono gyventojus aktyviai leisti savo laisvalaikį.

Sveikatos kriterijai

Diskusiją pradėjęs rajono meras Jonas Jarutis priminė, kad 2013-ieji Lietuvoje yra paskelbti Sveikatingumo metais. Taigi reikėtų visiems pamąstyti, kaip mes galime paveikti mūsų bendruomenės sveikatą teigiama linkme, kaip turėtume pagerinti savo gyvenamąją aplinką, mitybą. Juolab kad, Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, medicina lemia tik 10 proc. žmogaus sveikatos. Visa kita priklauso nuo paties žmogaus pastangų, gyvenimo būdo ir paveldimumo.

„Turėtume įsidėmėti sveiko žmogaus kodą – 0 3 5 140 5 3 0 ir pasidomėti, ar atitinkame tuos kriterijus (0 – nerūkymas, 3 – trys kilometrai pėsčiomis arba 30 min. bet kokia vidutinio intensyvumo fizinė veikla per dieną, 5 – penkios porcijos vaisių ir daržovių kasdien, 140 – sistolinis kraujo spaudimas mažesnis nei 140 mmHg, 5 – bendra cholesterolio koncentracija kraujyje <5 milimoliai litre, 3 – „blogojo cholesterolio“ koncentracija kraujyje <3 milimoliai litre, 0 – nėra antsvorio ir cukrinio diabeto). Tokio sveiko žmogaus kodo laikytis rekomenduoja Europos kardiologų draugija“, – kalbėjo meras. Rokiškio r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro vadovas Tadas Stakėnas pasitelkęs vaizdinę priemonę informavo, koks žmogaus gyvenimo būdas lemia sveikatą. Sveikas žmogus bus, jei atsisakys žalingų įpročių, tinkamai maitinsis, pakankamai judės ir rūpinsis savo psichine sveikata. Jis susirinkusiųjų klausė, kokių jiems reikėtų visuomenės sveikatos biuro renginių, kokios informacijos, kaip reikėtų biuro veiklą paįvairinti Kupiškyje, nes su rajono bendruomenėmis bendradarbiaujama gana aktyviai. Kas aktualu?

Savivaldybės gydytojas Rimgaudas Markelis teigė, kad su Rokiškio r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuru mokykloms, sveikatos įstaigoms, nevyriausybinėms ir kitoms organizacijoms yra išsiųsti prašymai pateikti pasiūlymų, ką galima būtų nuveikti prisidedant prie viso rajono žmonių geresnės sveikatos.

„Didelė problema tebėra tuberkuliozė. Sergančiųjų, kad apsilankytų pas medikus, net su policija prireikia ieškoti. Alkoholis, rūkymas, širdies ir kraujagyslių ligos, onkologiniai susirgimai, savižudybės mūsų rajone gana paplitusios žmonių mirčių priežastys. Tų ligų turi mažėti. Gera sveikata apskritai ne tiek jau daug kainuoja. Pvz., kas draudžia žmogui ilgiau pasivaikščioti, daugiau valgyti daržovių, mažiau – mėsos. Mes galėtume imtis iniciatyvos ir pasiskelbti nerūkančia Savivaldybe. Kiek žinau, šiuo metu ten yra rūkantys penki vyrai“, – kalbėjo Savivaldybės gydytojas.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro Kupiškio skyriaus vedėjas Vincas Čelkis priminė, kad ankstesniais metais jų įstaigoje buvo sanitarinio švietimo organizatoriaus pareigybė. Šis darbuotojas rengdavo įvairias paskaitas rajono mokyklose, įstaigose, kaip žmogus savo sveikata turi rūpintis. Po reformų tokios pareigybės pas juos nebeliko. „Teoriškai šviesti žmones, kad jie rūpintųsi savo sveikata yra svarbu, bet praktiškai visa tai niekam nerūpi. Manyčiau, kad reikėtų akcentuoti ne žalingų įpročių atsikratymo, bet jų neįgijimo svarbą. Mokyti žmones teorines žinias pritaikyti praktikoje“, – buvo įsitikinęs skyriaus vedėjas.

Ūkininkas Zigmantas Aleksandravičius apgailestavo, kad be chemijos, trąšų visgi neužauginsime gero derliaus. Iš ekologiškų grūdų taip pat nieko gera. Apskritai maisto produktų kokybė vis prastėja. Blogiausia, kad Europos Sąjunga sunaikino smulkų žemės ūkį. Netekę užsiėmimo žmonės bambalius ryja, žudosi ir kolektyviai miršta. „Nebus kam plaukioti baseine. Kaime trigubai daugiau žmonių miršta nei gimsta. Svarbiausia problema – darbo stoka. Nebus pramonės, darbo, nebus žmonių. Turintys užsiėmimą žmonės neina kartis. Nėra teigiamo požiūrio ir į jaunimą. Antai viena jauna medikė iš mūsų rajono norėjo įsidarbinti Kupiškyje, bet čia jai vietos neatsirado. Šiuo metu ji priversta važinėti į darbą Panevėžyje“, – emocingai savo nuomonę išsakė ūkininkas.

Iš sportuojančių patirties

Kupiškio ligoninės direktorius Dalius Drunga pasidalino mintimis apie savo pomėgį sportuoti. „Labai mėgstu sportą. Šiam užsiėmimui su bendraminčiais skiriu reguliariai du kartus per savaitę. Ne visi gali vieni sportuoti. Manau, kad žmones išjudintų, paskatintų aktyviau gyventi buriamos mankštai bendraminčių grupelės. Gal atsirastų jų veiklai tam tikros vietos, laikas?

Mane labai sužavėjo Ispanijos provincijoje matytas žmonių gyvenimo būdas. Vieni bėgioja, kiti dviratį mina, treti mankštinasi. Ten savivaldybės organizuoja maratono bėgimus. Žmonės surengia šventę sau“, – dalijosi patirtimi ligoninės direktorius.

Rajono Tarybos narys Albinas Vaižmužis, bene vyriausias diskusijos dalyvis, papasakojo, kad nuo jaunystės mėgsta sportuoti. Aktyvaus gyvenimo būdo neatsisako ir sulaukęs garbingo amžiaus. „Grybauju, važinėju dviračiu, plaukioju baseine. Džiaugiuosi rekonstruota Krantinės gatve, kurioje nutiestas ir dviračių takas. Smagu, kad mano inicijuotas prieš keliolika metų bėgimas aplink Antašavą tapo tradicija. Neturėtume atsisakyti minties dėl baseino statybos. Dar ne vėlu šią idėją įgyvendinti. Taip pat būtų gerai, kad vėl vyrai nemokamai galėtų pasitikrinti prostatą“, – sakė diskusijos dalyvis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video