2024/05/03

 

Diktantas sulaukė dar mažiau dėmesio

Šeštadienį Lietuvoje vyko šeštą kartą rengiamo nacionalinio diktanto pirmasis etapas. Jo dalyviai rašė Vytauto V. Landsbergio tekstą „Senelio laiškas“. Savo rašybos ir skyrybos žinias viešai šįkart panoro išbandyti tik 11 mūsų rajono gyventojų. Likusieji galbūt rašyti diktantą nusprendė namuose.

Diktantas, kurį skaitė LRT televizijos žinių vedėjas Marijus Žiedas, rašytas visose Lietuvos savivaldybėse ir užsienio ambasadose. Šiais metais pasirinktas gana nelengvas Vytauto V. Landsbergio tekstas „Senelio laiškas“.

Pirmą kartą per šešerius nacionalinio diktanto gyvavimo metus jį buvo galima rašyti namuose ir tekstą organizatoriams išsiųsti paštu. Tačiau tokiu būdu rašiusieji negalės konkuruoti dėl raštingiausiojo titulo. Projekto organizatoriai paštu atsiųstus diktantus įsipareigoja patikrinti, ištaisyti ir grąžinti autoriams.

Nacionalinio diktanto dalyvės.
Nuotraukos iš Savivaldybės archyvo

Galbūt dėl to, pasak Kupiškio rajono savivaldybės Kanceliarijos skyriaus specialistės Stasės Krestovienės, šiais metais ir Kupiškyje viešai susirungti dėl raštingiausio piliečio titulo panoro tik 11 žmonių, trys jų mokinės (pernai 37). Jie šeštadienį rašyti diktanto 11 valandą rinkosi į Povilo Matulionio progimnaziją.

„Į diktantą atėjo tradiciniai mūsų rašantieji. Tik viena moteris rašė pirmą kartą. Daugiausia nusiskundimų buvo dėl per greito diktanto skaitovo tempo ir sunkios skyrybos“, – teigė S. Krestovienė.

Diktanto dalyviai savivaldybėse rašė ant savaiminio kopijavimo popieriaus. Todėl jiems liko rašto kopijos, kurias galima pasitikrinti pažiūrėjus vasario 25 d. interneto svetainėse www.atgimimas.lt ir www.vlkk.lt paskelbtą diktanto tekstą.
Nacionalinio diktanto finalas po mėnesio bus rengiamas Vilniuje. Jo dalyvius atrinks lietuvių kalbos ekspertų komisija.

Pagrindinis Nacionalinio diktanto tikslas – paskatinti žmones taisyklingai kalbėti, rašyti ir didžiuotis unikalia lietuvių kalba.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video