2024/05/03

 

Rajono savivaldybė atrinko renovuotinus namus

Naujosios Vyriausybės užmojai dėl daugiabučių namų renovacijos, rodos, įgauna pagreitį – rajono savivaldybė jau atrinko beveik tris dešimtis pastatų rajone, kuriuos reikėtų renovuoti.
Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Aplinkos ministerija, siekdama greičiau sukurti naujojo daugiabučių namų atnaujinimo programos modelio įgyvendinimo mechanizmus, paprašė, kad savivaldybės įvertintų ir atrinktų jų teritorijoje neefektyviai energiją vartojančius daugiabučius gyvenamuosius namus. Kupiškio rajone renovacijai atrinkta beveik trys dešimtys šilumą neefektyviai naudojančių namų.

Aplinkos ministerijos iniciatyva parengtas naujas daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos įgyvendinimo modelis, kuris skirtas energinio efektyvumo didinimui daugiabučiuose pastatuose. Šio modelio esmė yra ta, kad būsto savininkams patiems nereikia prisiimti jokių organizacinių ir kreditinių įsipareigojimų bei projektų įgyvendinimo rizikų. Jiems reikia tik pritarti energijos efektyvumą didinančių investicijų projektų įgyvendinimui nedarant jokių papildomų finansinių išlaidų, o jų namui padarytas investicijas išmokėti bendra komunalinių mokesčių surinkimo tvarka sutaupytomis už energiją lėšomis.

Naujame daugiabučių namų atnaujinimo programos įgyvendinimo modelyje siūloma padidinti savivaldybių vaidmenį šioje srityje.
Atnaujinimui jos turi atrinkti tuos daugiabučius pastatus, kurių statybos leidimai buvo išduoti iki 1993 metų ir šiluminės energijos sąnaudos juose viršija 150 kWh/kv. m per metus. Siekiant, kad šioje programoje dalyvautų kuo didesnis gyventojų skaičius, į sąrašą gali būti įtraukti tik daugiau kaip 10 butų turintys daugiabučiai pastatai.

AB Panevėžio energijos duomenimis, Kupiškio rajono savivaldybės teritorijoje dabar yra 29 neefektyviai energiją vartojantys daugiabučiai gyvenamieji namai, kuriuose šiluminės energijos sąnaudos viršija 150 kWh/kv. m per metus, iš jų 8 – daugiau kaip 10 butų. Todėl rajono Savivaldybė pateikė prašymą visus šiuos namus įtraukti į atnaujinimo programą.
Net devyni renovuotini namai atrinkti iš Šepetos, du iš Noriūnų, vienas – Subačiuje ir likusieji Kupiškio mieste.

Paskaičiuota, kad šių namų butuose gyvena 125 kompensacijų už šildymą ir karštą vandenį gavėjai. Jų pašalpomis turėtų būti padengiami kreditai renovacijai.
Didžiąją daugumą atrinktų daugiabučių namų iš mūsų rajono valdo administratorius. Penkiuose iš dvidešimt devynių yra susikūrusios bendrijos.

Neefektyviai energiją vartojančių daugiabučių gyvenamųjų namų sąrašo ieškokite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video