2024/05/01

 

Kur benamiui rasti šiltą prieglobstį?

Šaltuoju metų laiku itin aktuali tampa benamių problema, tačiau mūsų rajone nėra ir galbūt dar greitai nebus specialios įstaigos tokiems asmenims priglausti.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Žiemos šalčiui stipriau paspaudus ne kiekvienas randa šiltą prieglobstį. Nors Kupiškio rajone teigiama, kad nėra benamių problemų, konteinerius kraustantys, parduotuvėse, medicinos įstaigose besišildantys asmenys pažįstamas reginys. Domėjomės, kaip mūsų miesto įstaigos tvarkosi su tokiais svečiais: veja juos lauk ar parodo gailestingumą.

Pora nušalimų

Šią žiemą Kupiškio medikų pagalbos prireikė dviem apšalusiems asmenims. Vienas jų nukentėjo stipriau ir yra gydomas ligoninėje. Kitas atsipirko lengvesniais nušalimais.
„Šiais metais dar nėra taip blogai. Kol kas tik du žmonės. Vienas jų apsinuodijęs smalkėmis išėjo iš patalpų ir nugriuvo lauke“, – apie tokius įvykius pasakojo Kupiškio greitosios medicinos pagalbos skyriaus bendrosios praktikos slaugytoja Virginija Inčerauskienė.

Šaltyje slampinėjantys benamiai ir kiti asocialūs asmenys – jau ne pirma žiema šios tarnybos rūpestis. Policijai nebeteikiant pagalbos sniege gulintiems žmonėms, ši funkcija atiteko medikams.
„Tenka važiuoti į tokius iškvietimus, o ką darysi. Aišku, prašomės pagalbos ir kitų tarnybų – kartais visai nelengva būna juos pasiimti. Dažnai tai būna girti, namų neturintys, asocialūs asmenys“, – pasakojo pašnekovė.
Dieną, anot jos, tokius miesto gyventojus dažnai pamatysi parduotuvėse bei kitose viešose įstaigose.
„Taip, pasitaiko, kad, ypatingai šaltuoju periodu, į parduotuves, didesnius prekybos centrus pasišildyti ateina ir tie, kurie neturi nuolatinės gyvenamosios vietos. Iš parduotuvių jie nėra vejami, nebent agresyviai elgtųsi ar kaip nors kitaip trikdytų parduotuvėje apsipirkinėjančius klientus“, – patvirtino prekybos centro „Maxima“ atstovė ryšiams su visuomene Olga Malaškevičienė.

Specialios pagalbos nėra

Kai kuriuos jų priglaudžia ir ligoninė.
„Yra pacientų, kurie namuose malkų neturi. Žinoma, ne dėl to, kad pinigų tam trūksta – dažniausiai tokie žmonės geria ir šildymui laiko neturi. Teko lankytis vienoje šeimoje, kur sirgo vaikai. Jie gulėjo visiškame šaltyje, namai nekūrenti, o ligoniai smarkiai karščiavo. Tuoj pat juos išsivežėme į ligoninę“, – pasakojo V. Inčerauskienė.

Kupiškio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos Laimos Bartulienės teigimu, benamių problema tikrai nesvetima mūsų rajonui. Ji ypač pasirodo žiemą.
Tokie klajūnai dienomis glaudžiasi ir Savivaldybės koridoriuose, daugiabučių namų laiptinėse.
Kupiškis mažai ką turi pasiūlyti tokiems gyventojams. Šiuo metu, pasak L. Bartulienės, vienam be būsto likusiam asmeniui vieta rasta Kupiškio ligoninės Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje. Dar vienam buvo surastas socialinis būstas, bet šis tokio prieglobsčio atsisakė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius:

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video