2024/05/01

 

Salamiestėnų parašai pajudino kelininkus

Virgilijus Bernotas buvo įsitikinęs, kad rinkti gyventojų parašus ir kreiptis į aukštesnes instancijas dėl rajono kelių priežiūros žiemos metu buvo verta.

Banguolės Aleknienės nuotrauka

Praėjusių metų pabaigoje Salamiesčio bendruomenės taryba inicijavo parašų rinkimo akciją po kreipimusi į Prezidentę Dalią Grybauskaitę, į Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių, į valstybės įmonės „Panevėžio regiono keliai“ direktorių Rolandą Žagarą dėl kelių priežiūros žiemos metu. Iš viso buvo surinkta 640 rajono gyventojų parašų. Jau sulaukta ir atsakymų iš atsakingų pareigūnų.

Iniciatyva rado atgarsį

Pasak Salamiesčio bendruomenės pirmininko Virgilijaus Bernoto, kreipimesi buvo išdėstyta, kad Kupiškio rajone didelė problema – rajono kelių priežiūra. Žiemos metu jie nebarstomi, nevalomi, nesubedžioti stulpeliai su atšvaitais. Dėl slidaus kelio mašinos atsiduria už kelio ribų, žalojami žmonės, lūžta technika, gaištamas laikas. Tos bėdos kartojasi kasmet. Dėl prastai prižiūrimų kelių kaimo žmones sunkiai pasiekia kilnojamasis paštas, sudėtinga komunalininkams atvažiuoti išvežti šiukšlių, kyla keblumų maršrutinio autobuso iš Vilniaus ir Kauno į Biržus eismui.

Parašus salamiestėnai rinko ne tik Alizavos seniūnijos kaimuose, bet ir Paketuriuose, Antašavoje, Kupiškyje. Aktyviausiai į šią akciją įsijungė kaimo žmonės. Matyt, kad ši problema jiems aktualiausia.
„Sutapimas ar ne, bet šią žiemą tik pradėjus viešai kelti kelių priežiūros klausimą visi mūsų krašto keliai yra išvažiuojami ir neblogai valomi, jų būklė daug geresnė nei būdavo ankstesniais metais. Antai net kelias Salamiestis–Stuburai, kurį paprastai sniego valymo technika aplenkdavo, šiemet buvo nuvalytas, o kelio atkarpa Kupiškis–Salamiestis–Vabalninkas greiderio sulaukė net šeštadienį ir sekmadienį“, – sakė V. Bernotas.
Pirmasis atsakymas atėjo šių metų sausio 8 d. iš valstybės įmonės „Panevėžio regiono keliai“, po to sausio 17 d. – ir iš LR Susisiekimo ministerijos.

Lemia eismo intensyvumas

Kupiškio r. Salamiesčio bendruomenei adresuotame LR Susisiekimo ministerijos ir viceministro Vladislav Kondrotovič pasirašytame rašte pateikta informacija, kad Salamiesčio gyvenvietę ir jos apylinkes kerta trys valstybinės reikšmės rajoniniai keliai: Vabalninkas–Salamiestis–Kupiškis (asfaltuotas), Salamiestis–Alizava–Kupreliškis–Galintiškis (žvyrkelis) ir Salamiestis–Stuburai (žvyrkelis). Šiuos kelius prižiūri valstybės įmonė „Panevėžio regiono keliai“ Kupiškio kelių tarnyba. Kiti keliai ir gatvės Salamiesčio gyvenvietėje ir jos apylinkėse yra vietinės reikšmės keliai ir priklauso Kupiškio r. savivaldybei.

„Rajoniniai keliai Salamiestyje ir jo apylinkėse prižiūrimi pagal skiriamas tam lėšas ir vadovaujantis Kelių priežiūros vadovo I dalimi „Automobilių kelių priežiūros normatyvai KPV PN-05“, taip pat atsižvelgiant į vidutinį metinį paros eismo intensyvumą (VMPEI).
Šie rajoninės reikšmės keliai yra prižiūrimi pagal trečiąjį priežiūros lygį – nuo 9 iki 18 val., žiemą valomi baigus tvarkyti magistralinius ir krašto kelius. Barstomi tie rajoniniai keliai ar jų ruožai, kuriuose VMPEI yra didesnis kaip 1 000 automobilių. Keliuose, kuriuose VMPEI mažesnis, barstomi tik pavojingi jų ruožai ir tik po stiprių lijundrų ar plikšalų“, – rašoma ministerijos atsakyme salamiestėnams.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video