2024/04/25

 

Sprogęs dujų mokestis mūsų valdžios nepažadino

Suskystintų naftos dujų mokestis ne viename šalies rajone pastaruoju metu didėjo net tris kartus. Kai kurių savivaldybių vadovai dėl to jau kreipėsi į Konkurencijos tarybą.

Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Vos prieš mėnesį Kupiškio vartotojus guodę trejus metus užsilikusiu, teisėtu, žemu suskystintų dujų mokesčiu bendrovė „Suskystintos dujos“ išmetė bombą. Vasario 1-ąją pastovioji dujų kainos dalis nuo 6 litų šoktels iki 11,90 mažesnius ir iki 15,20 litų didesnius suskystintų naftos dujų kiekius suvartojantiems gyventojams. Panašių mokesčių praeitų metų pabaigoje sulaukusios Mažeikių savivaldybės vadovai bando kovoti dėl savo gyventojų gerovės. Eilinių vartotojų labui sujudo ir Seimo nariai. Tuo tarpu Kupiškio valdžia lieka nuošalyje ir teisę rinktis alternatyvią paslaugą palieka patiems žmonėms.

Kaina augo dvigubai

AB „Suskystintos dujos“ generalinio direktoriaus įsakymu nuo 2013 m. vasario 1 dienos patvirtintos naujos suskystintų naftos dujų (SND), skirtų komunaliniams buitiniams poreikiams, kainos. Kupiškio rajono buitiniams vartotojams kainą sudarys priklausomai nuo suvartoto dujų kiekio 11,90 arba 15,20 litų pastovioji dalis (vadinamasis abonementinis mokestis) bei kintamoji dalis nuo 8,82 iki 9,47 litų už vieną kubinį metrą.
Ne per seniausiai apie trigubai padidėjusias dujų kainas Mažeikių savivaldybėje rašė praeitų metų gruodžio mėnesį „Kupiškėnų mintys“.

Šio rajono valdžia pradėjo žygius už mažesnius mokesčius savo gyventojams: raštu kreipėsi į SND tiekiančią bendrovę bei pateikė skundą Lietuvos Respublikos konkurencijos tarybai ištirti, ar tiekėjai nepažeidžia įstatymų ir nepiktnaudžiauja savo padėtimi dujų rinkoje.

Į Konkurencijos tarybą taip pat kreipėsi Molėtų rajono savivaldybės meras dėl SND tiekėjo AB „Suskystintos dujos“ sprendimo buitiniams vartotojams padidinti suskystintų naftos dujų kainas Molėtų mieste. Pateikta informacija šiuo metu nagrinėjama ir taryba dar nėra priėmusi jokių sprendimų dėl atsiųstų skundų ir paklausimų.
Dėl tokių staigmenų SND vartotojams sukruto ir kai kurie Seimo nariai. Sausio 17 dieną parlamentarai Remigijus Žemaitaitis, Kęstutis Bartkevičius ir Audronė Pitrėnienė užregistravo Lietuvos Respublikos gamtinių dujų įstatymo tam tikrų straipsnių papildymo įstatymo projektą, kuriuo siekiama suvienodinti gamtinių ir naftos dujų, tiekiamų gyventojams maistui gaminti, kainodarą, taip pat užtikrinti garantinį dujų tiekimą buitiniams vartotojams ir užkirsti kelią galimiems piktnaudžiavimo atvejams.

„Kadangi šiuo metu naftos dujų kainos nėra reguliuojamos, kitaip nei gamtinių dujų, kurių kainodaros reguliatorius yra Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, Lietuvos gyventojams, vartojantiems naftos dujas maistui gaminti, kaina pastaruoju metu smarkiai išaugo“, – teigė Seimo narys R. Žemaitaitis.

Nebuvo informuoti

Kupiškio rajono savivaldybė kol kas jokių prieštaravimo ženklų didėjančioms SND kainoms nerodo.
„Dėl kainų didinimo nesame informuoti. Kol kas tai nėra įstatymo leidėjo pripažinta monopolinė paslauga, todėl paslaugos kainą vienašališkai nustato paslaugos tiekėjas. Įstatymo leidėjo nuostata ta, kad šiai paslaugai yra alternatyvų, ir gyventojai gali iš jų rinktis“, – paklaustas, ar rajono Savivaldybė bando ieškoti kažkokio sprendimo, kaip sustabdyti mokesčių augimą gyventojams, atsakė administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis. Nors apie naujas dujų kainas gyventojams buvo informuota ir spaudoje, ši žinia skelbta ir daugiabučių namų laiptinėse, pašnekovas ir anksčiau yra sakęs, kad rajono vadovai buvo susitikę su mūsų rajonui SND tiekiančios bendrovės „Suskystintos dujos“ atstovais ir tarėsi, ar nebūtų galima palengvinti gyventojams mokesčio už dujas, kai šis dar buvo daug mažesnis. Pašnekovai tuomet logiškai mūsų valdžiai pagrindė savo skaičiavimus ir tuo viskas pasibaigė.

Žino, kaip pasiaiškinti

Argumentų bendrovei „Suskystintos dujos“ netrūksta ir dabar, kai nuo vasario mūsų gyventojai mokesčius už SND mokės pagal naują kainą.
„Nuo 2009 m. bendrovė „Suskystintos dujos“ nekeitė kainos suskystintų naftos dujų buitiniams vartotojams, nors veiklos vykdymo sąnaudos šiuo laikotarpiu pasikeitė ženkliai. SND kaina, nustatyta gamintojų didmeninėse rinkose, lyginant 2009 m. vidurkį su 2012 m. vidurkiu, pabrango daugiau kaip 90 procentų. Degalų kaina transportui išaugo apie 44 procentus. Žaliavos įsigijimo kaštų ir kitų veiklos sąnaudų didėjimą atspindi absoliučioje konkurencinėje kovoje esanti mažmeninė suskystintų dujų prekybos veikla buitiniuose dujų balionuose. 2009 metais vidutinė 50 l talpos užpildyto dujų baliono, be atvežimo vartotojui ir prijungimo paslaugos, kaina Lietuvoje buvo apie 55 litus. Praėjusiais metais vidutinė analoginio baliono kaina – 82 litai. Tai sudarė 49 procentų brangimą“, – aiškino bendrovės „Suskystintos dujos“ administracija.

Aprašomuoju laikotarpiu, pasak įmonės atstovų, galimybę nedidinti dujų kainos buitiniams vartotojams leido tik vidiniai bendrovės pertvarkymai: įsteigta padalinių, vykdančių kelių savivaldybių SND sistemų ir įrenginių priežiūrą, optimizuotas darbuotojų skaičius ir mažintas darbo užmokesčio fondas.

„Šiam laikotarpiui buvo leistinos pačios minimaliausios išlaidos, būtinos veiklai užtikrinti. Įvertinant tai, kad 2009 m. patvirtinta kintama pardavimo kainos dalis nebuvo visiškai atskirta nuo eksploatacinių veiklos išlaidų, bendrovės vidiniai veiksmai tam tikrą periodą leido kompensuoti nuolatinį SND brangimą didmeninėse rinkose“, – teigė administracija.

Dujų kaina 2021

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video