2024/03/29

 

Verslininkai pritaria, kad algos turi didėti

Minimalios mėnesio algos pakėlimas labai nepadidins mažas pajamas gaunančių žmonių perkamosios galios, bet jau, anot verslininkų, yra šiokį tokį optimizmą keliantis valdžios sprendimas.
Valio Staburo nuotrauka

Nuo šių metų sausio 1 d. minimali mėnesio alga padidinta iki 1 000 litų. Vieni šia žinia džiaugiasi, įžvelgia, jog šis valdžios žingsnis mažins šešėlinę ekonomiką. Kiti tai vertina skeptiškai ir abejoja, ar realiai pagerės mažas pajamas gaunančių žmonių gyvenimas. Labiausiai nerimauja smulkūs ir vidutiniai verslininkai, kuriems mėnesinės minimalios algos didinimas siejasi su padidėjusia mokestine našta. Pastariesiems valdžia deklaruoja tiesianti pagalbos ranką. Nutarta sudaryti darbo grupę, kuri iki šių metų vasario 1 d. turės pateikti pasiūlymų dėl mažesnės minimalios mėnesinės algos taikymo tokioms įmonėms.
Šia tema savo nuomonę išsakė ir mūsų rajono verslo atstovai.

Reikia didesnių algų

Statybų verslu užsiimantis Povilas Gurklys sakė, kad jo firmos darbuotojams buvo mokama daug daugiau nei minimali alga. Tad minimalios mėnesinės algos didinimas jo verslui jokios įtakos neturės.
„Manau, kad ir šiuo metu nustatyta minimali alga yra per maža. Bet šį valdžios sprendimą vertinu kaip pirmą realų žingsnį, padėsiantį Lietuvai išbristi iš skurdo. Dauguma verslininkų tikrai turi finansinių rezervų ir padidėję mokesčiai jiems nebus nepakeliama našta. Ko gero, labiausiai nepatenkinti didieji prekybos centrai, kur ir buvo mokami tie minimalūs atlygiai, o pelnai milijardiniai gaunami. Seniai reikėjo minimalią algą didinti“, – dėstė savo nuomonę pašnekovas.

P. Gurklys pridūrė, kad darbo grupės, kuri turi teikti pasiūlymus dėl mažesnės minimalios algos taikymo smulkioms įmonėms, sudarymas visiškai atspindi lietuvišką mentalitetą. Jei bus ieškoma kažkokių išlygų, progreso nepasieksime. „Jau visoje Europoje sklando anekdotai apie mus, kad kai kuriomis kainomis lenkiame net Europos Sąjungos labiausiai ekonomiškai išsivysčiusias valstybes, nors mūsų algos, apskritai pragyvenimo lygis kur kas žemesnis. Kur logika ieškoti kažkokių lengvatų, kai auga šildymo, elektros, dujų ir kitos kainos. Žmonėms reikia sudaryti sąlygas, kad jie galėtų oriai gyventi, lengviau atsikvėptų. Laukinio kapitalizmo laikai turi baigtis“, – buvo įsitikinęs verslininkas.

UAB „Muštuvis“ komercijos direktorius Danas Baronas irgi teigė, kad jų įmonei minimalios algos didinimas įtakos neturės. Pieno surinkimo punktų vedėjų alga priklauso nuo surinkto pieno kiekio, o administracija gauna ir taip didesnį atlyginimą nei minimalus. „Kad padidinta minimali alga, žmonėms tikrai geriau. Šis valdžios žingsnis didina darbo vietos patrauklumą. Gal gyventi tik iš pašalpų pamažu taps ne taip jau patrauklu, kaip iki šiol buvo. Viskas tik į gera. Gaudami didesnį atlyginimą, žmonės daugiau vartos, išleis pinigėlius tiems patiems verslininkams. Išsikapstys ir mažos įmonėlės. Aš žvelgiu į ateitį optimistiškai“, – sakė pašnekovas.

Pastebi logikos stoką

UAB „Narjanta“ direktorius Bronislovas Domža taip pat tvirtino, kad jų įmonei minimalios mėnesio algos didinimas nelabai pasijus. Mažai kas iš darbuotojų gavo minimumą. „Logikos stoką aš įžvelgiu kitur. Dabar labai panašiai gaus ir nekvalifikuoti darbuotojai, ir specialistai, kurių alga tik vos didesnė už tūkstantį litų. Gal reikėtų algas proporcingai didinti visiems darbuotojams“, – dalijosi savo pastabomis pašnekovas.

Pasak B. Domžos, žmonėms reikia didesnių algų. Mūsų gyventojai sunkiai verčiasi. Kupiškio su Vilniumi lyginti negalima. Gal bus rajone smulkių įmonėlių, kurios nebepajėgs didinti darbuotojams algų ir bus priverstos atleisti juos. Tačiau nemanąs, kad kažkokios išlygos padėtų išgelbėti įmonę, kuri nebeįstengia žmogui prie algos dar pridėti šimtą litų. Jei įmonė dirba daugmaž pelningai, tai tikrai nebankrutuos dėl minimalios algos didinimo. „Reikėtų nedaryti išlygų. Jos tik sukiršins verslininkus“, – teigė pašnekovas.

ŽŪB „Daukučiai“ vyr. buhalterė Dalė Raščiuvienė teigė, kad jų bendrovėje yra keletas žmonių, dirbančių už minimalią algą. Minimalios algos didinimas bendrovei neturės jokios įtakos. „Žmogui realiai alga padidės apie 100 litų, o likę 50 litų bus paskirstyti padidėjusiems „Sodros“ ir pajamų mokesčiams. Būtų gerai, jei didinant minimalią algą lygiagrečiai didėtų ir neapmokestinamas minimumas. Tuomet tikrai kiekvienas iš mūsų realiai pajustume finansinę naudą“, – sakė vyr. buhalterė.

Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vyr. specialistė Gražvida Kukenienė teigė, kad biudžetinėse įstaigose yra nemažai darbuotojų, gaunančių minimalią algą. Padidėjus minimumui, jų alga susilygins ir su atlyginimu kai kurių specialistų, kurie iki šiol gavo šiek tiek daugiau nei minimalus atlygis. Iš Finansų ministerijos pernai Savivaldybei nebuvo skirta lėšų mokėti 2012 m. rugpjūtį padidintai minimaliai algai. Savivaldybei grąžinti toms reikmėms išleistas savo biudžeto lėšas pažadėta formuojant 2013 m. biudžetą. Kiek konkrečiai Kupiškio r. savivaldybei numatyta pinigų padengti minimalios algos didinimo išlaidoms, konkrečiai neišskirta. Yra nurodyta tik bendra toms reikmėms suma visoms šalies savivaldybėms. Iš to katilo ir bus pridedama.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video