2024/03/28

 

Tremtis iš valdiškų namų

Nacionalinė žemės tarnyba  nusprendė plėsti savo valdas šiame pastate, todėl kai kurios organizacijos patalpų turės ieškotis kitur.
Autorės nuotrauka

Sibiro tremtį prieš daug metų išgyvenę Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Kupiškio skyriaus nariai praėjusią savaitę vėl buvo priversti prisiminti, ką reiškia palikti namus per vieną dieną. Netikėtą išsikraustymą iš buvusių patalpų Gedimino gatvėje jiems surengė Savivaldybė, kuri Nacionalinės žemės tarnybos prašymu parūpino laisvą vietą Finansų ir apskaitos departamento darbuotojui. Be to, ši tarnyba nusprendė pagerinti savo darbo sąlygas ir jas labiau pritaikyti klientams, todėl turėtus kabinetus privalės palikti ir kitos kaimyninės organizacijos.

Išsikraustyti per dieną

Nacionalinės žemės tarnybos Kupiškio skyrius rengiasi persitvarkyti savo darbo vietą. Pasak šio skyriaus vadovės Aušros Uldukienės, turėtas patalpas ruošiamasi plėsti. Čia bus daugiau vietos klientams: jiems bus patogus priimamasis, vieno langelio aptarnavimas.
Taip pat Savivaldybei priklausančiame pastate vieną kabinetą planuojama atiduoti Nacionalinės žemės tarnybos Finansų ir apskaitos departamento darbuotojui, kuris dirbs ne tik mūsų rajono labui.

Būtent dėl patalpų šiam atstovui praėjusią savaitę ir kilo sąmyšis, mat jose iki šiol glaudėsi Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Kupiškio skyriaus nariai. Apie tokias permainas šios organizacijos vadovė Dalia Dyrienė sužinojo tik likus dienai iki raktų atidavimo.

„Niekas mūsų neįspėjo, atsiuntė autobusiuką ir per dieną liepė išsikraustyti. Bet kur mums eiti – naujų patalpų niekas nedavė. Ir kaip visus daiktus vienai išsivežti? Skaudu, bet mus ir vėl ištremia“, – raštišką prašymą dėl naujų patalpų rajono merui Jonui Jaručiui parengusi panikavo organizacijos pirmininkė.

Moteris teigė, kad turėtos patalpos sąjungos nariams buvo labai patogios ir reikalingos. Čia, pasak pašnekovės, žmonės ateidavo ne tik draugijos reikalų tvarkyti, bet ir pasikalbėti, pasidalinti savo širdgėla, problemomis.
Todėl prašydama naujų namų D. Dyrienė tvirtina reikalausianti patalpų miesto centre ir pirmame aukšte.

Ieško patalpų

Labiausiai moterį įskaudino, kad apie persikraustymą niekas jos neįspėjo ir nieko nepaaiškino. Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis patikino, kad sprendimą Nacionalinei žemės tarnybai skirti daugiau patalpų dabartiniame šios įstaigos pastate Gedimino gatvėje rajono Taryba patvirtino dar šių metų liepos mėnesį. O apie tokius pokyčius šio pastato gyventojai įspėti dar anksčiau.
„Nesuprantame, kodėl ta suirutė. Organizacijos buvo paprašyta tik atiduoti raktus. Bet, kiek žinau, Nacionalinės žemės tarnybos darbuotojai sutiko dar palaukti iki naujų metų, kol išsikraustys kaimynai“, – kalbėjo Ž. Aukštikalnis.

Be Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Kupiškio skyriaus, tą pastatą turės palikti čia dirbę Seimo nariai ir jų partijos atstovai Kupiškyje. Jiems pagal įstatymą Savivaldybė tuoj pat privalo surasti naujas patalpas.
Tuo tarpu be vietos likusioms organizacijoms gali tekti palaukti – pasak direktoriaus, rasti tinkamas patalpas nėra lengva. Didžiausios viltys siejamos su senuoju „Sodros“ pastatu, čia norėtų įsikurti ir dalis Savivaldybės darbuotojų. Tačiau „Sodra“ įkurtuves vis nukelia, todėl dar neaišku, kada bus laisvų kabinetų.

Naujų patalpų, Ž. Aukštikalnio teigimu, laukia ir daugiau įvairių draugijų. Ateinančiame rajono Tarybos posėdyje bus sprendžiamas teistus menininkus globojančios asociacijos „Balticart“ patalpų klausimas. Prieš metus valdžia atmetė prašymą rasti vietą tokių žmonių dirbtuvėms įrengti.
„Laisvų patalpų mes turime, bet jos be patogumų ir žmonės nelabai tokių nori“, – apie patalpų teikimą kalbėjo direktorius.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video