2024/04/26

 

Naujas savivaldybės butas – su partiniais vaiduokliais

Pasirinkti kartais būna tikrai nelengva – ypač viską gerai privalo pasverti valdžios institucijos.
Simono Dariaus nuotrauka

Dar viena varguolių šeima mūsų rajone gali džiaugtis Savivaldybės skirtu socialiniu būstu. Paskutinis toks mūsų valdžios pirkinys – trijų kambarių butas Noriūnuose. Žinia, šiame kaime parduoti tokį turtą gana nelengva. Jei turi gerą užnugarį, ko gero, viskas įmanoma – tokios mintys užplūdo kai kuriuos rajono Tarybos narius paskutiniame posėdyje svarstant, ar pirkti Kupiškio rajono Žemės ūkio skyriaus vyresn. specialistės Irenos Meškauskienės butą. Ją ir socialiniams būstams pirkti mūsų rajone sudarytos komisijos pirmininką sieja ta pati – socialdemokratų partija.

Opozicijos įtarimai

Kupiškio rajono savivaldybė ir šiais metais gavo lėšų iš valstybės biudžeto socialinio būsto fondui plėtoti. Už šias lėšas buvo nuspręsta įsigyti du butus Kupiškyje ir Noriūnuose bei namą Skapiškio geležinkelio stoties gyvenvietėje.

Vieno buto pirkimas sukėlė tam tikrą sąmyšį. Praėjusiame Kupiškio rajono tarybos posėdyje buvo sprendžiamas klausimas, ar pirkti už 20 tūkst. litų Savivaldybės darbuotojos I. Meškauskienės trijų kambarių butą (57,50 kv. m) Noriūnuose.
Didžioji dalis balsavusiųjų pritarė šiam pasiūlymui. Tačiau vėliau ne vienas persigalvojo, kai įsigilino į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pareikštus priekaištus šiuo klausimu.

„Jei būčiau žinojusi, kas už to slepiasi, ko gero, nebūčiau pritarusi šiam pirkiniui“, – po posėdžio sakė viena Tarybos narių Zita Kaušakienė.
O konservatoriai bandė išsiaiškinti, ar po tuo Savivaldybės pirkiniu nesislepia partiniai susitarimai. Mat socialiniams būstams pirkti buvo paskirta komisija, kuriai vadovauja rajono mero pavaduotojas socialdemokratas Algirdas Navickas (kiti komisijos nariai: savivaldybės specialistai Marijona Pečkuvienė, Aimantas Sabaliauskas, Zita Karaliūnienė ir Arūnas Valintėlis). Būtent jo bendrapartietės I. Meškauskienės butas buvo pasirinktas iš kitų trijų siūlomų butų.

Neįtiko vonios kambarys

„Buvome paskelbę konkursą butui kaime pirkti. Gavome tris raštiškus pasiūlymus ir visus juos peržiūrėjome tą pačią dieną. Vienas butas Subačiuje, o tai yra miestas, ir šis variantas atkrito. Dar dviejų sulaukėme iš Noriūnų ir juos apžiūrėjome. Pasirinkome vieną butą ir į derybas pasikvietėme jo savininką“, – apie įvykusį konkursą dėl socialinio būsto kalbėjo pats komisijos pirmininkas A. Navickas.
Likę du butai buvo visiškai vienodo dydžio. Skyrėsi tik jų kaina ir, pasak mero pavaduotojo, būklė.
Butas, kurį komisija atmetė, priklauso keturių asmenų neįgalų vaiką auginančios Ingos Dovydėnienės šeimai. Pagrindiniu argumentu, kodėl neįtiko šis butas, tapo bendras vonios ir tualeto kambarys.

A. Navicko įsitikinimu, socialinio būsto laukiančiai numatytai penkių asmenų šeimai tai būtų tikrai nekomfortiška. Nors, kaip žinia, dalis tokių Savivaldybės būstų mūsų rajone iš viso be patogumų.
Komisijos nepalenkė ir tai, kad pastarasis butas buvo 3 tūkstančiais pigesnis – šeimininkai už jį prašė 17 tūkst. litų.
„Mes ieškojome ne pigiausio varianto, o geriausio būsto laukiančiai šeimai. Jūs pati pagalvokite, ar penkių asmenų šeimai gali būti patogu vonia ir tualetas vienoje patalpoje“, – kalbėjo A. Navickas.

Ir apskritai, pasak pašnekovo, pasirinktas butas atrodė tikrai geresnės būklės nei I. Dovydėnienės. Todėl geriau pirkti brangesnį, anot jo, nei po to ieškoti lėšų remontui.
O paklaustas dėl politinių įtarimų, mero pavaduotojas teigė tikėjęsis tokio akibrokšto iš Tarybos narių ir posėdžio metu susilaikė nuo balsavimo.
Anot jo, ir kitas butas priklausė savininkei, kuri turi ryšį su partijomis. I. Dovydėnienė – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narė.
Be to, pasak pašnekovo, ir nepasirinkto buto šeimininkė prieš kurį laiką buvo Savivaldybės paremta. Būtent neįtikusios vonios remontui tuomet valdžia moteriai skyrė 14 tūkst. litų, mat ji augina neįgalią dukrą, kuriai reikia specialių sąlygų.

Konkursas – visiems piliečiams

Ieškant teisybės palyginti abu butus ir įvertinti komisijos darbą buvo pasiūlyta ir patiems žurnalistams. Tačiau ne abiejų butų šeimininkai buvo labai malonūs. Emocijų dušu „Kupiškėnų mintis“ iš karto išprausė telefonu pakalbinta butą Savivaldybei pardavusi I. Meškauskienė.
„O kuo aš čia išskirtinė? Kaip ir visi, esu Lietuvos Respublikos pilietė ir galėjau dalyvauti dėl socialinio būsto pardavimo. Argi čia koks kriminalas? Ką aš bloga padariau? Jei tokia galimybė yra, tai ir naudojuosi. Ir niekam aš įtakos nedariau – ne kaimynams, nei draugams, nei partijos nariams“, – piktinosi pašnekovė.

Moteris teigė ir anksčiau bandžiusi tokiu būdu parduoti savo butą, kuriame gyvena jau 29 metus. Tačiau tada rajono Savivaldybei reikėjo namo.
„Jau trejus metus pardavinėju savo butą ir skelbimus dėl to laikraštyje dėjau. Buvo vienas kitas pirkėjas, tačiau parduoti nepavyko, ir kolegės pasiūlė dalyvauti konkurse. Kodėl turėjau nedalyvauti? Savo paraišką padaviau paskutinę dieną, dar rugsėjo mėnesį“, – kalbėjo I. Meškauskienė.
Paklausta, ar ir kitiems pirkėjams siūlė 20 tūkst. kainą už butą, pašnekovė teigė, jog šios sumos Savivaldybei tikrai nedidino.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video