2024/04/25

 

Skapiškyje ir Noriūnuose – apie duoną kasdieninę

Belieka tikėtis, kad šių valdų ūkininko alkoholis galutinai nepasiglemš.
Autorės nuotrauka

Ne paslaptis, kad didžioji dalis pašalpų gavėjų gautus pinigėlius gana greitai išleidžia svaigalams. Kai kurie net už vardines vertybines korteles pirktą maistą išmaino į butelį. Skurde, girtaujančių tėvų aplinkoje gyvendami kenčia jų vaikai.

Šių žmonių gyvenimo būdu susirūpino ir rajono valdžia. Meras Jonas Jarutis ir Socialinės paramos skyriaus vedėja Laima Bartulienė inicijavo prevencinį reidą seniūnijose. Mat šiomis dienomis pradėtos mokėti socialinės išmokos.

Buvo aplankytos Skapiškio ir Noriūnų seniūnijose gyvenančios socialinės rizikos šeimos. Domėtasi, kaip jie išleidžia gautas socialines pašalpas, kokios jų buities sąlygos, kokių turi problemų, patarta, kaip jas spręsti.

Lankė skapiškėnus

Lapkričio 12 d. Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Edikas Puipas, mero patarėja Miglė Savukaitė, Kupiškio seniūnijos socialinis darbuotojas Žydrūnas Vanagas, Skapiškio seniūnijos socialinė darbuotoja Valė Vaičikauskienė, Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kupiškio rajono policijos komisariato (RPK) Organizacinės grupės vyresnioji specialistė Jurgita Žiūrienė, to paties komisariato Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio tyrėjas Ričardas Kiaulėnas ir žurnalistai apsilankė aštuoniose Skapiškio seniūnijos šeimose.

Trijose sodybose reido dalyviai suaugusiųjų nerado. Anot jų atžalų, vieni tėvai dar nebuvo grįžę iš Kupiškio, kiti dirbo pas ūkininkus. Viena moteriškė su vaiku buvo išėjusi į ambulatoriją.

Ūkininkus smaugia alkoholis

Likusios penkios šeimos savo namų duris nekviestiems svečiams gana svetingai atvėrė. Visur buvo pakūrenta, kambariai aptvarkyti. Ne visi aplankyti skapiškėnai, įrašyti į socialinės rizikos šeimų sąrašą, gyvena iš pašalpų. Dvi šeimos vertėsi iš gana nemažo savo ūkio. Viena iš jų į socialinių darbuotojų akiratį pateko tik šių metų rugsėjį. Didelį žemės plotą dirbantys, palyginti dar jauni ūkininkai, auginantys du pradinukus vaikus, atkreipė į save dėmesį dėl nuolatinių konfliktų šeimoje ir girtavimo. Šios šeimos motina tvirtino, kad vaikams namuose nestinga nei maisto, nei šilumos. Į mokyklą jie yra išleidžiami švarūs, pamokų nepraleidinėja. Didžiausia bėda jos ir vyro tarpusavio nesutarimai. Šiai šeimai priminta, kad viskas yra jų pačių rankose – kaip pasiklosi, taip išsimiegosi.

Kita ūkininkaujanti šeima laiko penkias karvutes, dirba kelis hektarus nuosavos ir dar šiek tiek nuomojamos žemės. Moteris prisipažino, kad jau keleri metai nevengianti stiklelio. Alkoholizmo liūnas ją įtraukė po sūnaus žūties. Stengiasi kiek įmanydama šios ydos atsikratyti. Lankymosi metu moteris buvo blaivi ir triūsė kieme.

Patiria smurtą

Kreipšių kaime užsukus į vienos lankomos šeimos namus kvepėjo šeimininkės kepamais bulviniais blynais, ant dujinės pukšėjo viralo puodas, o ant stalo puikavosi neprasta užkanda dviem vyriškiams. Šiedu pamatę netikėtus svečius po stalu nukėlė dar neatidarytą bambalį alaus.

Šios šeimos galva – smurtauti mėgstantis asmuo. Jo moteriškei su vaikais jau teko glaustis kurį laiką ir Krizių centre Virbališkiuose. Ši septynių asmenų šeima gyvena iš socialinių pašalpų. Pasak moters, ji gaunanti 800 litų grynaisiais ir 600 litų vardinėmis vertybinėmis kortelėmis. Paklaustas, ar muša savo žmoną, vyriškis arogantiškai atšovė: „Ar policiją kas nors dėl to kvietė?“

Ši šeima gyvena vyro tėvų namuose. Moteriškė ne kartą buvo nuo jo su vaikais pabėgusi, bet šis kaskart gražbyliaudamas vis ją parsivilioja atgal.

Stebino ir susitvarkymu

Kitoje šio kaimo sodyboje su savo motina gyvena vyriškis, kuris jau keleri metai vienas augina savo vaikus. Motina šeimą jau senokai yra palikusi. Šeimoje kartu gyvena vienas suaugęs sūnus. Kitas – yra įkalinimo įstaigoje. Iš trijų nepilnamečių vyriškio atžalų viena yra Kauno socializacijos centre, o dvi laikinai apgyvendintos Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namuose. Šiuo metu yra sprendžiamas vaikų atidavimo tėvui klausimas. Kol kas jis yra laikinai atidėtas. Vyriškis verčiasi iš socialinės pašalpos. Tądien sakė, kad dar nebuvo nuvykęs į banką jos atsiimti. Šeima prie namų užsiaugina vieną kitą daržovę. Pasak socialinių darbuotojų, šįkart šių žmonių namuose labai tvarkinga, visi kampai apkuopti. To tikrai anksčiau nebūdavo.

Reido dalyvius nustebino Skapiškio geležinkelio stoties gyvenvietėje aplankyta šeima. Namuose buvo šilta, tvarkinga. Kieme ant ištemptų virvių džiūvo gausybė skalbinių. Į vidų pakvietusi moteris papasakojo, kad šį namuką nuomojasi, po truputį remontuojasi. Ji gaunanti socialinę pašalpą, o vyras ir neįgalumo pensiją. Šiuo metu jis triūsia pas ūkininką. Vienas moters sūnus jau suaugęs ir gyvena užsienyje, kiti trys vaikai lanko mokyklą. Anksčiau šią šeimą lankę socialiniai darbuotojai tvirtino, kad tikrai mato čia didelių poslinkių į gerą pusę. Šeima į socialinės rizikos grupę yra patekusi dėl vaikų nepriežiūros, dėl to, kad jie nelankydavo mokyklos. Taip pat yra pasitaikę ir išgėrimų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video