2024/04/27

 

Rūšiuojantys atliekas jaučiasi nuskriausti

Specialius atliekų rūšiavimo konteinerius rajone išveža panevėžiečiai. Surinktų atliekų pardavimas nepadengia net šios paslaugos kuro sąnaudų.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Apie atliekų rūšiavimą kalbama jau ne vieneri metai. Elgtis atsakingai, tausoti ir neteršti gamtos aktyviai kviečia aplinkosaugininkai ir kiti ekologiško gyvenimo būdo propaguotojai. Apie tai kasdien visiems primena socialinė reklama. Tačiau atliekų rūšiavimas dar netapo kiekvieno tautiečio gyvenimo būdo dalimi. Antai mūsų rajone per metus išvežama tik 2 proc. rūšiuotų atliekų.
Akivaizdu, kad žmonėms stinga ne tik sąmoningumo, bet ir paskatinimo rūšiuoti atliekas.

Rajono Tarybai nusprendus nuo kitų metų įmonėms ir įstaigoms vietinės rinkliavos dydį apskaičiuoti ne nuo faktiškai išvežamų šiukšlių konteinerių kiekio, bet nuo turimų patalpų ploto, diskusijos šia tema netyla.

Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Vidmantas Liubamirskas sakė, kad jų mokykla atliekas stropiai rūšiuoti pradėjo nuo šių metų rugsėjo mėnesio. Tik pradėję rūšiuoti, pirmąjį mėnesį, už šiukšlių išvežimą mokėjo 190 litų, o spalio mėnesį jau tik 100 litų. Kol nerūšiavo, kas mėnesį už šią paslaugą komunalininkams turėdavo pakloti po 500-600 Lt. Tad rūšiavimo finansinė nauda jiems akivaizdi. Tačiau nuo sausio pradėjus mokėti vietinę rinkliavą pagal gimnazijos patalpų plotą, jie vėl bus suvienodinti su kitais ir tos finansinės naudos nebejus.

„Perorganizavome valytojų darbą, kad mokiniai rūšiuotų atliekas, į pagalbą pasitelkėme gimnazijos parlamentą, skelbėme įvairias akcijas, kol pasiekėme tikslą. O dabar tarsi viskas bus perniek. Sąžiningai rūšiuodami turėsime dengti kitų nepriemoką“, – neslėpė nusivylimo pašnekovas.

Kaip sukviesti?

UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktorius Rimantas Stundys išgirdęs, kad gimnazija rūšiuoja atliekas, sakė, kad jų iniciatyva labai gera – mažiau terš gamtą. Tačiau bendra statistika šiuo požiūriu rajone liūdnoka. Rajone per metus iš maždaug 5 tūkst. tonų išvežtų atliekų tik 2 proc. (100 t) sudarė rūšiuotos. Tai daugiausia buvo stiklas. „Panaši padėtis visoje Lietuvoje. Niekas nemoka mažiau, kad atliekas rūšiuoja. Jei išveža daug mažiau, turėtų įrodyti, kad rūšiuoja, kur deda mišrias, biodegraduojančias atliekas ir t. t. Kai atliekas vežėme pagal jų kiekį, buvo pusė nemokančių už šią paslaugą. Todėl ir prireikė įvesti visuotinę rinkliavą. Pagal įstatymą Savivaldybė yra atsakinga, kad jos teritorijoje būtų deramai tvarkomos ir išvežamos atliekos“, – kalbėjo pašnekovas.

R. Stundys teigė, kad toms įmonėms ar įstaigoms, kurios tvarkingai mokėjo iki šiol, rinkliavos mokestis už atliekų išvežimą ir tvarkymą neturėtų labai išaugti.
Iki sausio 1 d. visi rajone veikiantys juridiniai asmenys turės būti įspėti, kad privalo atvykti į UAB „Kupiškio komunalininkas“ sutikslinti jų įmonės ploto. „Kupiškyje yra apie 800 juridinių asmenų. Iš jų atliekų išvežimo ir tvarkymo sutartys pastaruoju metu buvo pasirašytos su maždaug 230. O kur dar 600 juridinių asmenų? Kaip padaryti, kad jie visi atvyktų? Ar atvyks, ar neatvyks, rašysime jiems sąskaitas. Rinkliavai sutarčių nereikia. Gal teismas ar antstoliai padės sugaudyti nerūpestinguosius. Įstatymus galima sukurpti nesunkiai, o kaip padaryti, kad jie realiai veiktų“, – dėstė savo nuomonę pašnekovas, abejojantis greita naujosios atsiskaitymo už atliekų išvežimą tvarka.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video