2024/04/24

 

Rajono ligoniams – šalčio procedūros

Naivių medicinos punkto nešildomame procedūrų kabinete termometro rodmenys sparčiai krito žemyn.

Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Kiek bediskutuota, kiek besiskųsta, šildymo bėdos Savivaldybės pastatuose mūsų rajone vis dar nesibaigia. Kaip ir praėjusių metų rudenį šąla Naivių laisvalaikio centras.
Čia šildymo tikimasi tik po gero mėnesio. O kol kas į biblioteką ar medicinos punktą atėjusius gyventojus pasitinka tik 8-10 laipsnių temperatūra. Ne kiek šilčiau ir Virbališkių mokykloje įsikūrusiuose kabinetuose.
Tačiau pakalbinti darbuotojai dėl tokių sąlygų per daug nesiskundė. Pasak jų, svarbiausia, kad iš viso dar yra kur dirbti.

Aplankė medicinos punktus

Vasaros pabaigoje į Kupiškio rajono savivaldybės gydytojo vietą paskirtas Rimgaudas Markelis pirmiausia savo darbo ėmėsi apvažiuodamas visus 13 medicinospunktų ir 3 ambulatorijas.
Jis stebėjo, kokiomis sąlygomis kaimų gyventojai gali gauti pirmąją medicinos pagalbą, įsigyti vaistų, atlikti reikalingas procedūras, kartą per mėnesį susitikti su atvykstančiu vidaus ligų ar vaikų gydytoju.
„Apskritai mūsų rajono medicinos punktuose ir ambulatorijose sąlygos geros. Jos atitinka europinius reikalavimus. Patalpose atlikti remontai, turima reikalingos įrangos, preparatų. Palyginti su Panevėžio rajonu, mes laikomės geriau“, – sakė Savivaldybės gydytojas R. Markelis.

Pagal Kupiškio rajono tarybos vykdomą sveikatos politiką, anot jo, siekiama, kad tokios įstaigos ir toliau gyvuotų. Žmonėms, pasak pašnekovo, svarbu turėti medicinos pagalbą netoli namų. Tačiau šią pagalbą itin veikia ir taupymo režimu veikiantis finansavimas.
Didžiausias rūpestis
Pasak A. Markelio, šildymui taupomos lėšos, limituojamos išlaidos, todėl kai kurie punktai net nepradėjo šildymo sezono.
Kai kuriuose rajono medicinos punktuose temperatūra dabar smarkiai atsilieka nuo higienos normų. Pagal jas pacientą nurengti sveikatai patikrinti galima, tik jei patalpose ne šalčiau nei 18-20 laipsnių.
Iki šios ribos dar toloka Naivių ir Virbališkių medicinos punktuose. Juos praėjusio ketvirtadienio rytą nusprendė aplankyti ir „Kupiškėnų mintys“.

Šildymo laukia gruodį

Atvykus į Naivius šaltis į kūną skverbėsi vos įžengus į nešildomą šio kaimo laisvalaikio centrą. Čia įsikūrusi ir biblioteka, ir medicinos punktas.
Pastarasis dirba trijuose kabinetuose. Tik viename jų – priimamajame – temperatūra ketvirtadienio rytą siekė 18 laipsnių šilumos. Jį šio punkto bendrosios praktikos slaugytoja Daiva Aleknienė šildo elektriniu šildytuvu. Tai brangiai kainuoja punkto steigėjams, tačiau centralizuoto šildymo Naivių laisvalaikio centre tikimasi sulaukti tik gruodį. Likusiuose medicinos punkto kabinetuose temperatūra nekilo aukščiau 8 laipsnių šilumos. Visas reikalingas procedūras slaugytoja stengiasi atlikti šiltesniajame kabinete. O jei pacientai sutinka, pati važiuoja į jų namus suteikti reikalingų paslaugų.

„Rudeniop, kol šildymas neįjungtas, stengiuosi pati važinėti pas žmones, kad jiems nereikėtų čia šalti. Kurui gauname lėšų, tačiau jų ne visada užtenka“, – sakė D. Aleknienė. Vienam ketvirčiui slaugytojos kelionių išlaidoms skiriama po 280 litų. Jai tenka lankyti ne tik Naivių, bet ir aplinkinių kaimų pacientus. Kai kuriems jų reikalinga reguliari priežiūra, kitiems būna skirtas tam tikras skaičius procedūrų. Taip pat slaugytoja lanko vaikus iki vienerių metų.

Tokia šalčio ir taupymo pakoreguota praktika čia taikoma jau nebe pirmi metai. Ir kiek buvo skųstasi rajono valdžiai, naiviečių bėdos nesikeičia. „Pacientams tokios sąlygos nėra geros. O aš jau pakentėsiu. Darbas šiais laikais – labai brangus“, – teigė visą etatą turinti D. Aleknienė. Ji į Naivius dirbti važinėja iš Skapiškio. Iki pietų budi punkte, likusiomis darbo valandomis lanko gyventojus namuose.
Jei tektų mažinti darbo krūvį, moteris prisipažino abejojanti, ar toliau dirbtų. Atlyginimas, anot jos, nėra toks didelis ir dabar.

Į Naivių medicinos punktą kartą per mėnesį atvažiuoja vaikų gydytoja iš Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro. Ligonis namuose pagal poreikį šiame kaime lanko ir Skapiškio ambulatorijos gydytoja.

Taiso krosnį

Ne kiek šiltesnės sąlygos „Kupiškėnų mintis“ pasitiko ir Virbališkių medicinos punkte, įsikūrusiame buvusios šio kaimo mokyklos pastate. Šios įstaigos bendrosios praktikos slaugytoja Rasa Grybauskienė dirbo mažyčiame procedūrų kabinete, kur temperatūra įjungus du elektrinius šildytuvus siekė 16 laipsnių šilumos. Kituose punkto kambariuose buvo ne šilčiau nei lauke.
„Tikimės, kad jau greitai turėsime šilumos. Taisoma visą pastatą šildanti krosnis, todėl ir šąlame. O aš pati pasišildau ir dirbu – nieko nepadarysi, reikia darbo. Aišku, gali namie šiltai sėdėti ir nedirbti“, – sakė R. Grybauskienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video