2024/04/25

 

Gyvensim tyloje, be triukšmo. O gal jau gyvenam?..

Pasak Savivaldybės gydytojo Rimgaudo Markelio, geriau pasirengti problemoms užbėgti už akių, pasirengti iš anksto konfliktinėms situacijoms.

Ados Dvarionaitės nuotrauka

Tyla ir triukšmas papildo vienas kitą taip pat kaip diena ir naktis. Be vieno neatpažintum kito. Sakoma, kad tyla gydo, o įkyrus triukšmas gali susargdinti. Tylos reikia pasiligojusiam ir pavargusiam, kad atgautų jėgas ir pailsėtų. O ar reikia tylos jaunam, darbingam žmogui, vaikui, ir kiek jos reikia? Tylos, kad susikauptum, reikia ir rimtam darbui.
Taigi, prasminga kalbėti apie tylą ir triukšmą.

Ilsėtis trukdo… dirbančiųjų triukšmas

Kupiškio rajono savivaldybės gydytojas Rimgaudas Markelis teigia, kad Kupiškyje triukšmo problema nėra aktuali, todėl iki šiol neskubėta patvirtinti tai reglamentuojančių sprendimų. Bet didesniuose miestuose, kur dideli transporto srautai, veikia daug pramonės įmonių, kultūros įstaigų, naktinių klubų ir netoliese yra gyvenamieji namai ar socialinės paskirties įstaigos, ten esama rimtų problemų ir normalaus gyvenimo ritmo trukdžių. Triukšmo šaltiniai yra ir oro uostai, geležinkelio linijos, automobilių magistralės.
Kupiškyje tokių triukšmo sukėlėjų surasti sudėtinga, nebent dar retkarčiais miesto pakraštyje pradunda geležinkeliu prekiniai traukiniai, išlikęs vienas kitas keleivinis reisas. Iš kadaise veikusių gamyklų ir statybos organizacijų tik tušti ir tylūs pastatai stovi… Kartais net suima kokio nors triukšmingo veiksmo ilgesys.

„Ne taip jau visada čia ir tylu, yra ir nepatenkintų, – prieštarauja pašnekovas. – Kraštiečių mikrorajono gyventojai kreipėsi į Savivaldybę, kad jiems trukdo triukšmas, kurį skleidžia grūdų džiovyklos ir ilgose eilėse lūkuriuojantys su kroviniu ūkininkai, burzgianti, aplinką teršianti jų technika, sklindanti vibracija. Gavome tą raštą spalio mėnesį, jau nuslūgus didžiajam grūdų supirkimo darbymečiui, taigi triukšmingumo lygio tyrimus reikės atlikti kitąmet. Dabar paprašėme, kad grūdų supirkimo įmonės mums pateiktų gamybos veiklos poveikio visuomenės sveikatai vertinimo bei triukšmo, dulkėtumo, cheminės taršos duomenis. Iš vienos bendrovės, „Agrojavų“, gavome atsakymą, rodikliai normų neviršija.“
Pasak Savivaldybės gydytojo, šis faktas įrodo, kad ir nesant didelių problemų, triukšmo įvertinimo, kontrolės, prevencinių priemonių taikymo tvarką būtina nustatyti, kad įmanoma būtų spręsti tokias konfliktines situacijas.

Grynu sutapimu galima laikyti, kad rugsėjo 7 dieną Savivaldybei reikalavimą ta pačia tema atsiuntė Vyriausybės atstovė Panevėžio apskrityje Rasa Šošič. Savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio įsakymu buvo sudaryta darbo grupė, vadovaujama administracijos direktoriaus pavaduotojo Ediko Puipo, parengti Tarybos sprendimų projektams tyliųjų zonų nustatymui, triukšmo prevencijos veiksmų planui.

Suplanavo veikti

Taigi rajono Tarybos posėdyje prieš dvi savaites net trys darbotvarkės klausimai buvo skirti tylos ir triukšmo problemoms Kupiškyje įvertinti.
Šalyje galioja jau 2004 metais priimtas Triukšmo valdymo įstatymas, Vyriausybė 2007 metais patvirtino Valstybinę triukšmo prevencijos veiksmų 2007-2013 metų programą, 2009 metais nustatė šios programos įgyvendinimo 2009-2013 metų priemonių planą. Kupiškyje iki šiol kažin kaip sugebėta išgyventi be tokių planų ir programų. Bet tai pastebėjo Vyriausybės atstovė Panevėžio apskrityje ir atsiuntė Savivaldybei reikalavimą, kad būtina įsitraukti į visuotinį triukšmo valdymo procesą.

Taigi rajono Taryba nustatė Savivaldybės teritorijoje penkias tyliąsias zonas: prie miesto ligoninės ir Pirminės asmens sveikatos priežiūros centro, miesto švietimo įstaigų, miesto senųjų kapinių, taip pat prie socialinių paslaugų centro Subačiuje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video