2024/03/29

 

Vietinės rinkliavos naujovės patuštins verslininkų kišenes

Savivaldybės taryba ryžosi suskaičiuoti visus potencialius šiukšlintojus.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Po ne vieną mėnesį užsitęsusių diskusijų pagaliau rajono Taryba nusprendė nuo ateinančių metų sausio 1 d. pakeisti vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatus. Šių pokyčių esmė – įmonėms rinkliavos dydis bus apskaičiuojamas ne nuo darbuotojų ar faktiškai išvežamų šiukšlių konteinerių kiekio, bet nuo turimų patalpų ploto.

Gyventojams nesikeis

Naujoves plačiau pakomentavo Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis. Pasak jo, pakeisti šios rinkliavos nuostatus prireikė dėl to, kad ne visos rajono įmonės ir įstaigos sąžiningai mokėjo už atliekų išvežimą ir jų tvarkymą. UAB „Kupiškio komunalininkas“ nesurinkdavo tiek lėšų, kad galėtų padengti visas šios paslaugos teikimo išlaidas. Atliekų yra išvežama daug daugiau nei turėtų būti pagal surenkamą rinkliavą. Tad akivaizdu, kad ne visi už tą paslaugą susimoka. „Gyventojams vietinės rinkliavos mokestis nesikeis. Vienam žmogui per metus reikės mokėti kaip ir iki šiol 60 litų.

Rinkliavos dydis nesikeičia ir butų, individualių namų, kuriuose nėra deklaruotų asmenų, bet faktiškai juose gyvenama ir nemokama vietinė rinkliava, savininkams. Jie, kaip mokėjo, taip ir mokės 4 Lt per metus už vieną kvadratinį metrą bendrojo naudingojo ploto.
Juridinių asmenų, įregistravusių nekilnojamąjį plotą, ir fizinių asmenų, įregistravusių komercinės paskirties nekilnojamąjį plotą, laukia didžiausi pokyčiai. Rinkliava už atliekų išvežimą ir tvarkymą jiems bus apskaičiuojama litais už 100 kv. m nekilnojamojo turto plotą. Tačiau šios rinkliavos mokestis jiems neturės būti mažesnis kaip 120 Lt per metus. Jei juridinis asmuo nėra įregistravęs nekilnojamojo turto Kupiškio rajone įmonės veiklai, jam yra nustatytas pagal įmonės buveinės adresą 120 Lt metinis rinkliavos mokestis,” – sakė pašnekovas.

Pasak Ž. Aukštikalnio, nuomojantys komercinės paskirties patalpas turi susitarti su jų savininkais, kas mokės vietinę rinkliavą. Du kartus patalpų savininkai ar naudotojai nebus apmokestinami.

Gali dar tikslinti

„Daugiausia gali kilti neaiškumų tiems, kurie savo butuose yra įregistravę individualias įmones ar verčiasi panašia veikla. Tokie asmenys turės Valstybinei mokesčių inspekcijai deklaruoti, kokia gyvenamųjų pastatų dalis yra naudojama individualiai ir kitai veiklai vykdyti. Tokiems gyvenamosios paskirties pastatams dabar yra nustatytas vietinės rinkliavos dydis – 17 Lt/100 kv. m.

Nuo šio mokesčio gali būti atleisti fiziniai ir juridiniai asmenys, kurie dokumentais, galiojančiais 12 mėn., pagrįs, kad jų įmonės veikla sustabdyta. Taip pat vietinė rinkliava nebus skaičiuojama tuomet, kai individualioje įmonėje nėra samdomų darbuotojų, dirba tik jos savininkas ir veikla vykdoma ne biuro patalpose“, – sakė Savivaldybės administracijos direktorius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video