2024/04/20

 

Mokykliniai autobusai pasipuošė švyturėliais

Susisiekimo ministerija sugalvojo mokyklinius autobusiukus pažymėti įspėjamosiomis mirksiančiomis oranžinėmis šviesomis.

Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Po rudens atostogų vaikus vežioja saugesni mokykliniai autobusai. Nuo lapkričio pirmosios dienos mokyklos privalėjo juos pažymėti įspėjamosiomis mirksinčiomis oranžinėmis šviesomis. Tikimasi, kad tokiu būdu mokykliniai autobusai būtų labiau pastebimi tarp kitų kelių transporto priemonių.
Tokioms naujovėms ruošėsi ir mūsų rajono mokyklos.

Susirūpino Susisiekimo ministerija

Atsižvelgdama į tai, kad kasmet įvyksta po kelis eismo įvykius, kuriuose nukenčia mokykliniu ar kitokiu autobusu važiavę ir iš jo išlipę vaikai, Susisiekimo ministerija siūlo užtikrinti vaikų saugumą įlipimo ar išlipimo iš mokyklinio autobuso metu ir sugalvojo mokyklinius autobusus pažymėti įspėjamosiomis mirksinčiomis oranžinėmis šviesomis. Ir nuo šių metų lapkričio 1 dienos ši saugumo priemonė, kaip ir dar keletas naujų, įtraukti į Kelių eismo taisykles.

Pagal naujus reikalavimus ant mokyklinio autobuso stogo keturiuose kampuose turi būti įrengtos papildomos įspėjamosios mirksinčios oranžinės šviesos, kurios įjungiamos tik mokinių įlaipinimo (išlaipinimo) metu ir turi mirkčioti paeiliui kairiajame ir dešiniajame transporto priemonės šone. Du žibintai turi būti įrengti mokyklinio autobuso priekinėje dalyje ir du mokyklinio autobuso galinėje dalyje.

Kitų transporto priemonių vairuotojai, artėdami prie sustojusios transporto priemonės su vaikų vežimo skiriamaisiais ženklais ir įjungta avarine šviesos signalizacija ar prie sustojusio mokyklinio autobuso su įjungtomis įspėjamosiomis mirksinčiomis oranžinėmis šviesomis, privalo sulėtinti greitį, prireikus – ir sustoti, kad praleistų vaikus bei juos lydintį asmenį.

Iš savo pinigų

Visi mokyklinių autobusų žibintai turės būti sertifikuoti ir paženklinti pagal Jungtinių Tautų Europos ekonomikos komisijos taisykles, suvienodinančias motorinių transporto priemonių ir jų priekabų tipo patvirtinimo reikalavimus, atsižvelgiant į specialius įspėjamuosius šviesos signalų reikalavimus.
Naujosios mokinių saugumo priemonės kelyje, pasak Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo Rimanto Jociaus, gali kainuoti apie 600-700 litų. Žibintus mokyklos privalo įsigyti iš savo pačių biudžetų.
Kupiškio rajono mokykliniai autobusai švyturėliais skubėjo pasipuošti per mokinių rudens atostogas. O naujausi, neseniai gauti „mikriukai“ jau buvo su gamintojo sumontuotais papildomais žibintais.

„Ant mokyklinių autobusų montuojami 4 papildomi žibintai, kurie mirksės sustojus autobusui įlaipinti ar išlaipinti mokinius. Šios papildomos priemonės tikrai nepakenks mokinių saugumui, be jokios abejonės, bus geriau matoma, kada mokyklinis autobusas įlaipina ir išlaipina mokinius, ypač esant blogesniam matomumui. Žibintai montuojami iš mokyklų biudžeto lėšų. Turint mintyse, kad biudžetai smarkiai karpomi, tai, aišku, sunkumų sukelia, bet žibintai bus sumontuoti visam laikui. Šiuo metu jau baigiami montuoti, manau, kad po atostogų visi mokykliniai autobusai turės žibintus“, – sakė praeitą savaitę kalbintas R. Jocius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius:

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video