2024/04/25

 

Rajono gyvenvietės kenčia nuo greičio mėgėjų

Praėjusiame rajono kelių eismo saugumo komisijos posėdyje teigiamo kolegų sprendimo dėl automobilių greitį ribojančių kelio ženklų pastatymo sulaukė tik šios komisijos anrio Džeraldo Baliūno prašymas.
Autorės nuotrauka

Spalio 18 d. posėdžiavo Kupiškio rajono kelių eismo saugumo komisija, pirmininkaujama mero pavaduotojo Algirdo Navicko. Buvo apsvarstyti prašymai dėl kelio ženklų įrengimo Migonių, Noriūnų, Salamiesčio kaimuose ir Subačiaus mieste bei kiti klausimai.

Komisijos narys, policijos pareigūnas Džeraldas Baliūnas prašė kolegų pagerinti eismo sąlygas Salamiestyje prie Biržų g. Čia prie pat žvyrkelio (nuo tvoros iki kelio 1 m) stovi jo gyvenamasis namas. Šioje kelio vietoje greitis važiuojant iš gyvenvietės yra 50 km/val., o į ją įvažiuojant – jau 70 km/val. Keliu nuolat važinėja žemės ūkio technika, lengvieji automobiliai. Greitai važiuojančios transporto priemonės sukelia daug dulkių. Jomis kvėpuoti yra priversti du mažamečiai jo vaikai. Be to, dėl šiuo metu ten leistino greičio eismo saugumo požiūriu taip pat yra nesaugu. Greitai pro šalį lekiančios mašinos gali nepastebėti iš kiemo išvažiuojančio automobilio ar išeinančio pėsčiojo. D. Baliūnas komisijos prašė šioje vietoje apriboti leistiną greitį iki 20 km/val.

Komisija svarstė, ar nereikėtų čia ir kelio ženklo, kad prasideda gyvenvietė. Tokio ženklo čia nėra. Galiausiai, kolegos prašymui buvo neatsispirta ir nuspręsta pastatyti du kelio ženklus, kurie maždaug 100 m žvyrkelio atkarpoje ribotų automobilių greitį iki 30 km/val.
Migonių kaimo bendruomenė prašė apriboti jų kaimą kelio ženklais. Kai nėra jokių apribojimų, automobiliai per kaimą lekia dideliu greičiu. Dėl to šio kaimo bendruomenė komisijos prašė įpareigoti atsakingas tarnybas ten pastatyti tris kelio ženklus su gyvenvietės pavadinimu baltame fone pagal Kelių eismo taisyklių reikalavimus.

Pasak komisijos nario, Savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio, bus rengiamas bendras projektas dėl kelio ženklų rajono gyvenvietėse pastatymo, nes tokių kaimų, kurie yra neapriboti kelio ženklais, yra ir daugiau.
Komisija nagrinėjo ir Seimo nario Jono Šimėno raštą dėl draudžiamojo kelio ženklo Subačiaus mieste.

Seimūnas teigė, jog iš vietinių gyventojų girdėjęs nusiskundimų, kad šių metų liepos 24 d. Aukštaičių a. pastatytas draudžiantis įvažiuoti kelio ženklas subatėnams ir pravažiuojantiesiems kelia daug nepatogumų. Apsipirkę čia pat stovinčioje parduotuvėje jie priversti pirkinius nešti iki atokiau pastatyto automobilio.
Seimūnui nutarta atsakyti, kad Subačiuje remontuojant Aukštaičių a. viskas padaryta pagal projektą. Kelio važiuojamoji dalis nebuvo platinama, todėl čia negalima įrengti dvipusio eismo. Beje, ir atstumai Subačiuje jau nėra labai dideli.
Subačiaus seniūnijos seniūno Vidmanto Paliulio teigimu, aplink parduotuvę yra kelios automobilių stovėjimo aikštelės, nuo kurių iki jos – 21-40 m, o nuo autobusų stotelės – nepereinat per pėsčiųjų perėją – 20 m.

Svarstyti kitame komisijos posėdyje nutarta Smilgių kaimo gyventojų prašymą uždrausti Smilgų g. važiuoti transporto priemonėmis, kurių masė su kroviniu yra didesnė nei 7,5 t. Komisijos nariai šiuo klausimu norėtų išgirsti prašymo iniciatorių ir Noriūnų seniūnijos seniūno nuomonę.
Ž. Aukštikalnis informavo, kad Kupiškyje lankysis (data dar tikslinama) Kelių direkcijos delegacija ir aptars eismo saugumo kausimus mūsų rajone bei galimą kai kurių su tuo susijusių projektų finansavimą.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video