2024/03/29

 

Naujieji investuotojai pasiryžę dalintis verslu ir pinigais

Konferencijoje dalyvavę svečiai iš Latvijos ir Lietuvos teigė, kad žuvininkystė yra labai perspektyvi šaka, o naujojoje įmonėje, kuri bus Kupiškyje, vietos atsiras ir verslininkams, ir paprastiems darbininkams.
Autorės nuotrauka

Balandžio mėnesį Kupiškio r. savivaldybės delegacija lankėsi netoli Rygos (Latvija) Kekavos miestelyje įsikūrusioje įmonėje „Mottra“, kuri augina eršketines žuvis, iš jų gauna ikrus.
Dabar šiems verslininkams apsilankius Kupiškyje buvo surengta spaudos konferencija, kurioje pasidalinta ateities perspektyvomis.

Kol kas paslaptyje

Pasak UAB „Mottra“ atstovo Sergej Tračuks, jų įmonė augindama gėlavandenes žuvis siekia dirbti pažangiausiomis technologijomis. Baltijos šalių gamtiniai resursai labai riboti, todėl žuvų auginimo perspektyva yra labai gera. „Konkuruoti atskirai europinėje rinkoje Baltijos valstybėms, Lenkijai būtų nenaudinga, – sakė S. Tračuks. – Daug naudingiau yra visiems kartu dirbti. Mes norime išvystyti visą žuvų auginimo ir jų produktų perdirbimo industriją. Tai būtų ne viena įmonė, o jų grupė. Patys kuriame žuvų auginimo technologijas, todėl kol viskas nėra užpatentuota, yra nevieša. Dirbame su įvairių šalių mokslininkais, Latvijoje įsteigėme institutą. Galiu pasakyti, kad šiame versle 5-10 procentų užima biologija, likusioji dalis – mechanika.“

Perspektyvos

Pasak kito kalbėtojo, Žuvies perdirbėjų ir augintojų asociacijos prezidento Leono Kerosieriaus, tai labai perspektyvi šaka. Atliktų tyrimų duomenimis, lietuviai per metus suvalgo 13 kg žuvies, kai reikėtų 23 kg. Dabar Lietuvoje veikia nedidelės žuvies auginimo įmonės.

„Yra sukurtos modernios, naujos technologijos, kurios leidžia žuvis auginti uždarose sistemose, – aiškino L. Kerosierius. – Kuriamas Baltijos šalių žuvininkystės institutas, kuriame dirbs mokslininkai, bus bendradarbiaujama su Lenkijos, Latvijos ir Rusijos universitetais, kurie padės kurti naujas technologijas. Dabar svarbiausia yra ne žuvų auginimas, o kaip parengti techniką. Žinoma, reikės kvalifikuotos darbo jėgos. Esame gavę patikinimą iš rajono mero Jono Jaručio, kad specialistus gali parengti ir Kupiškyje, nes tam yra bazė (Kupiškio technologijos ir verslo mokykla – autorės pastaba).“

„Reikia tokios idėjos, kuri būtų nauja, neišbandyta Lietuvoje. Kitu kuo nelabai nustebinsi, – sakė rajono meras. – Nors ir labai atsargiai žiūrėjome į šį projektą, matyti, kad verslininkai rimtai susidomėję, nes nuo šių metų kovo mėnesio aktyviai domisi, mina mūsų slenksčius. Jiems pasiūlyta 27 ha teritorija Vizgiūnų žvyro karjere. Mums iki metų pabaigos reikia parengti detalųjį planą. Paskui bus skelbiamas aukcionas dėl žemės nuomos. Klausimus dėl žemės nuomos, kitų lengvatų spręs rajono Taryba.“

Darbai ir milijonai

UAB „Vyttra“ direktorius Tomas Legačinskas sakė, kad pavasarį, kur steigti naują įmonę, buvo žvalgomasi ir Anykščiuose, tačiau su vietos politikais nerasta bendros kalbos, todėl apsistota ties Kupiškiu.

Kai bus parengtas detalusis planas, atsiras galimybė rengti techninį projektą. Planuojama, kad jį rengs architektas iš Panevėžio. Numatoma, kad lapkričio mėnesį bus pasirašoma sutartis su architektu ir pradedamas rengti techninis projektas. Projektas per 2013 metus bus parengtas, o 2014 metų pradžioje prasidės statybos darbai, kuriuos tikimasi atlikti per metus. Numatoma statyti įmonę su 12 kompleksų. Investicijos sieks apie 150 milijonų litų.

„Tai yra įmonės kapitalas, tačiau jeigu atsirastų galimybė, pasinaudotume ir Europos Sąjungos parama – tokios galimybės neatmetame, – sakė T. Legačinskas. – Numatome, kad įmonėje bus sukurta apie 300 darbo vietų. Bendradarbiauti kviečiame ir vietos verslininkus. Atėjūnus žmonės vertina priešiškai, todėl svarbu, kad čia būtų ir vietiniai verslo atstovai. Verslo ir pinigų užteks visiems.“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video