2024/04/25

 

Tarybos nariui – etikos sargų rykštė

Tarybos narys Andrius Kleniauskas Politikų etikos komisijos sprendimo neginčija,
tačiau su juo ir nesutinka.
Nidos Šulcienės nuotrauka

Kupiškio rajono tarybos politikų etikos komisija pripažino, kad socialdemokratas Andrius Kleniauskas pažeidė valstybės politikų elgesio kodeksą netinkamai atlikdamas pirmininko pareigas tikrinant Uoginių muziejų. Dar pavasarį uoginiečiai pažėrė kaltinimus, kad šioje įstaigoje dingsta eksponatai, o muziejaus specialistė vykdo nesąžiningą veiklą. Tokiems įtarimams išsiaiškinti mero potvarkiu buvo sudaryta speciali komisija, kurios pirmininku paskirtas A. Kleniauskas. Pastarasis patikrą organizuoti nusprendė savais, nelabai etiškais metodais.

Kreipėsi į etikos komisiją

Kupiškio rajono savivaldybės tarybos politikų etikos komisija rugsėjo 12 dieną svarstė konservatoriaus Dainiaus Bardausko skundą dėl jo kolegos rajono Tarybos nario A. Kleniausko veiksmų atliekant komisijos pirmininko pareigas, tiriant Adomo Petrausko muziejaus darbą.

„Kupiškėnų mintys“ jau rašė, kad šioje įstaigoje dar pavasarį kilo sąmyšis dėl dingusių eksponatų, ir tokius kaltinimus iš Uoginių kaimo bendruomenės daugiausia teko atremti ilgametei muziejaus specialistei Alvyrai Dluckienei.

Įtarimams išsklaidyti netrukus buvo suburta speciali Savivaldybės komisija, kuri turėjo atlikti išsamią muziejaus inventorizaciją.
Tačiau komisijos pirmininku paskirtas A. Kleniauskas paskubėjo ir vienas pats nusprendė surasti dingusius daiktus. O apie tai pasigyrė spaudoje ir užsitraukė komisijos narių rūstybę, nors tyrimas dar nebuvo visiškai baigtas.

Tuo remdamasis rajono Tarybos narys D. Bardauskas kreipėsi į etikos sargus ištirti, ar nebuvo pažeistas politikų etikos kodeksas.
Kupiškio rajono savivaldybės tarybos Politikų etikos komisija nustatė, kad mero potvarkiu muziejaus veiklai ištirti sudaryta komisija niekada nebuvo susirinkusi ar nuvykusi į Adomo Petrausko muziejų.

Argumentai neįtikino

A. Kleniauskas savarankiškai kartu su etnografijos muziejaus darbuotoja Lucija Dobrickiene atliko eksponatų peržiūrą ir kalbėjosi su bendruomenės nariais. Pretenzijų iš jų nesulaukė.

Po tokio tyrimo, Politikų etikos komisijos duomenimis, pirmininkas merui pristatė pažymą dėl galimų pažeidimų Uoginių muziejuje. Joje nurodyta, kad eksponatų dingimo ir neteisėto lėšų rinkimo iš parodų organizatorių bei muziejaus lankytojų atvejų nepavyko nustatyti.

Šiai žiniai pasklidus spaudoje kilo nepasitenkinimas ir abejonės, todėl komisijos darbas buvo pratęstas, įtraukti nauji nariai.
Etikos sergėtojams A. Kleniauskas prisipažino, kad darbo ėmėsi individualiai manydamas, kad tokiam darbui neverta gaišti brangaus kolegų laiko. Tarybos nario teigimu, jam tirti muziejaus veiklą padėjo suburtos komisijos nariai: buhalterijos specialistė Monika Žurauskaitė ir rajono Tarybos narys Albinas Vaižmužis.
Išanalizavusi kaltinamojo argumentus bei turimus rašytinius įrodymus Politikų etikos komisija konstatavo, kad A. Kleniauskas pažeidė Lietuvos Respublikos politikų elgesio kodeksą.

„Mūsų sprendimas – tiesiog perspėjimas Tarybos nariui, kad jo elgesys nėra geras. Tai tikrai nėra toks pažeidimas, kai supainiojami vieši ir privatūs interesai ir skiriamos griežtos nuobaudos. Tačiau mes pripažinome, kad jo elgesys buvo neetiškas“, – sakė Kupiškio rajono savivaldybės tarybos politikų etikos komisijos pirmininkas Valentinas Beinoris.

Su sprendimu nesutinka

Šį sprendimą prasižengęs politikas dar gali skųsti Panevėžio apygardos administraciniam teismui.
Kalbintas socialdemokratas A. Kleniauskas patikino, kad to daryti nežada. Nors su etikos komisijos sprendimu pašnekovas iš dalies ir nesutinka.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video