2024/04/24

 

Vaikų pietūs – kavinės kainomis

Pakilus patiekalų kainoms kai kuriems mokiniams gali tekti pietauti valgant iš namų atsineštą sumuštinį.
Nuotrauka iš Europosistorijos.lt

Kupiškio rajono mokinių tėvai, ko gero, jau pajuto, kad vaikų maitinimas mokyklose pasidarė dar sunkesnis jų kišenei. Praėjusiame rajono Tarybos posėdyje mūsų valdžia palaimino net 60 procentų didesnes patiekalų kainas. Šį antkainį nulėmė pietų gamybos išlaidos, kurias anksčiau dengdavo Savivaldybė, o vaikams pakakdavo susimokėti tik už maisto produktus. Dėl skurdžios rajono būklės labdara baigėsi ir savo atžaloms gali tekti pradėti tepti sumuštinius, nes pietūs mokykloje jau vejasi kavinių kainas.

Pabrango 60 procentų

Jei praėjusiais mokslo metais savo vaikams papietauti mokyklų valgyklose daugeliui tėvų užtekdavo 3 ar 4 litų per dieną, tai nuo praėjusios savaitės ši suma pakilo iki 5-6 litų. Už mažesnę sumą mokinys dabar gali nebent tik sriubos ar blynelių pavalgyti. O mėsos patiekalų kainos mokyklose jau siekia ir 4-5 litus.

„Aukštaičių“ kepsnys Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje dabar kainuoja 4,48 Lt (buvo 2,80), kepsnys „Berželis“ Salamiesčio pagrindinėje mokykloje – 4,94 Lt (buvo 3,09).

Tokį visų Kupiškio rajono mokyklų mokinių maitinimo pabrangimą lėmė paskutinis Kupiškio rajono tarybos priimtas nutarimas. Mūsų valdžia nusprendė, kad pietų gamybos išlaidos mokyklose pasidarė per sunki našta rajonui, ir šiuos pinigus įtraukė į patiekalų kainą. Tokiu būdu pietūs mokykloje pabrango net 60 proc.

„Anksčiau mokiniai mokėjo tik už produktus, vartotus maisto gamyboje – kitas išlaidas dengė rajono Savivaldybė. Dabartinėmis sąlygomis dotuoti maitinimą nebėra galimybių, todėl ir atsirado 60 procentų antkainis patiekalams“, – sakė Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis.
Jo duomenimis, toks sprendimas padės sutaupyti apie 700-800 tūkst. litų biudžeto lėšų per vienerius metus.

Nemokamą maitinimą gaunantiems mokiniams pietų kaina liko tokia pati. Šių pokyčių nėra ir ikimokyklinėse rajono švietimo įstaigose.

Pabrangimas buvo neišvengiamas

„Akivaizdu, kad mokinių, kurie už maitinimą moka patys, tėvai turės papildomų išlaidų dėl padidėjusių maitinimo kainų“, – pripažino Kupiškio L. Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos direktorius Virgilijus Žilinskas.
Šioje mokykloje už savus pinigus valgo apie 200 gimnazistų – tai trečdalis visų čia besimokančių mokinių.

Salamiesčio mokyklos direktoriaus Daliaus Žvybo manymu, labiausiai dėl padidėjusių maitinimo kainų nukentės šeimos, kurioms labai nedaug trūko iki nemokamų pietų vaikams. Džiaugsmo dėl tokių pokyčių, ko gero, nebus nė vienam šios mokyklos mokinių tėvui.

Nevalgančių vaikų pirmosiomis dienomis, padidinus pietų kainą, kol kas dar daug nepastebėjo Povilo Matulionio progimnazijos direktorius Rimvydas Latvys. Pasak pašnekovo, reikės dar labiau stengtis, kad vaikai nebėgtų ieškoti pigesnio, bet ne paties sveikiausio maisto į miesto parduotuves.

Pabrangimas, direktoriaus žodžiais, tikrai buvo neišvengiamas: “Mokyklos biudžetas braškėte braška per siūles. Trūksta pinigų net būtiniausioms priemonėms, o sveikam maitinimui organizuoti reikia nemažai lėšų: atlyginimai darbuotojams, elektros energija,  vanduo, valymo ir plovimo priemonės, svarstyklių, termometrų patikros ir kt.„

Dėl privatizacijos nesutariama

Ši našta, pasak pašnekovo, mokykloms palengvėtų maitinimą perdavus privačiam verslui. Tačiau tada, anot progimnazijos direktoriaus, kainos padvigubėtų, o ir pati maisto kokybė būtų abejotina.
“Be to, ir rajono verslui tai būtų skaudus smūgis, nes didžioji dauguma produktų tiekėjų yra mūsų rajono ūkininkai ir verslininkai„, – pridūrė R. Latvys.

Kalbas apie mokyklų valgyklų privatizaciją dar kartą paneigė administracijos direktorius Ž. Aukštikalnis. Tokių diskusijų anksčiau buvo, tačiau dėl įvairių nuogąstavimų likta prie senosios tvarkos – mokyklų valgyklos dirbs kaip ir iki šiol.
Verslininkams perdavus mokinių maitinimą, pasak pašnekovo, didelių pokyčių nebūtų – įmonės tik nuomotų Savivaldybės patalpas, naudotų jos įrangą.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video