2024/03/28

 

Stebimi piktnaudžiaujantys pašalpomis

Monikos Urbutytės nuotrauka

Socialinėmis pašalpomis piktnaudžiaujantys gavėjai Kupiškio rajone gali sulaukti netikėto patikrinimo. Nors mūsų Savivaldybė neseka kaimynų panevėžiečių pavyzdžiu, kur specialiai suburtos seniūnijų komisijos stebi kiekvieną šeimą ir tokiu būdu atsijoja tikruosius vargdienius, ir pas mus jau yra tikrinami pavieniai įtartini pašalpų gavėjai.

Pastaruoju metu tarp socialinės pašalpos gavėjų mūsų rajone ėmė plisti nerimas, kad tai vieną, tai kitą varguolį patikrino dėl nuslėptų pajamų šaltinių ar nepristatyto sugyventinio. Tokius socialinių darbuotojų veiksmus skatina informacija apie galimą kai kurių šeimų piktnaudžiavimą socialine parama.

„Ne paslaptis, kad pasitaiko nesąžiningų žmonių. Mes, socialinės paramos skyriaus darbuotojai, negalime žinoti kiekvieno kliento gyvenimo sąlygų. Tačiau gauname informacijos iš seniūnijų – juk ten žmonės artimiau bendrauja ir žino vieni kitų problemas“, – sakė Kupiškio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Laima Bartulienė.

Anot jos, kilus pagrįstiems įtarimams dėl prašyme (socialinei pašalpai ar kompensacijoms gauti) pateiktų duomenų apie turimą turtą, gaunamas pajamas, užimtumą, šeiminę padėtį, taip pat kilus įtarimams, kad pateikti neteisingi duomenys arba jie gali būti nuslėpti, kreipiamasi į seniūnijų ir Kupiškio socialinių paslaugų centro socialinius darbuotojus ištirti asmenų buities ir gyvenimo sąlygas ir surašyti buities ir gyvenimo sąlygų patikrinimo aktus.

Pašnekovė prisiminė neseną atvejį, kai socialiniams darbuotojams apsilankius įtartino tikrinamo asmens namuose buvo rastas tariamas sugyventinis. Šis pats tai patvirtino.
O jo draugė jokiais būdais nenorėjo pripažinti, kad turi sugyventinį. Mat savo paraiškoje dėl pašalpos moteris buvo nurodžiusi, kad ji gyvena viena.

„Socialiniai darbuotojai yra aplankę ir daugiau asmenų ir surašę buities ir gyvenimo sąlygų patikrinimo aktus dėl asmenų, įsigijusių verslo liudijimus ir dirbančių pagal juos. Kilo įtarimų dėl nurodytų jų pajamų. O buities ir gyvenimo sąlygų patikrinimo aktas yra vienas iš dokumentų teisei į piniginę socialinę paramą nustatyti“, – sakė L. Bartulienė.
Šis dokumentas, pasak pašnekovės, keliaus į Globos ir rūpybos komisijos posėdį rajono Savivaldybėje ir čia bus sprendžiamas pašalpų gavėjo likimas.
Anksčiau buities ir gyvenimo sąlygų patikrinimo aktas tarnavo daugiau pašalpų išimties atveju skyrimo tvarkai. O dabar, vedėjos teigimu, jis padės ir atskirti paramos piktnaudžiautojus.

„Pragyventi tik iš 350 litų per mėnesį nėra realu. Todėl reikia atidžiai stebėti, ar tai – tikrai vienintelis gyventojo pajamų šaltinis. Aišku, kiekvienos šeimos mes netikrinsime. Bet jei gavėjas kels abejonių, siųsime socialinius darbuotojus“, – patikino pašnekovė.
Socialinių pašalpų gavėjus jau kuris laikas griežtai tvarko socialinės paramos teikimo eksperimente dalyvaujančios penkios šalies savivaldybės – Radviliškio, Akmenės, Raseinių, Šilalės ir Panevėžio. Ir sutaupytos biudžeto lėšos pašalpoms šiuose rajonuose itin džiugina jų valdžią.

Pasak L. Bartulienės, griežtesnis paramos skyrimas laukia ir kitų šalies savivaldybių. Jau dabar derinamas projektas, kuris nuo 2013 metų gali smarkiai apriboti tokios paramos gavimą.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video