2024/03/29

 

Į naujus mokslo metus – ryžtingi ir atviri naujovėms

Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje šiemet mokslo metus pradės
 632 gimnazistai.
Autorės nuotrauka

Šiais metais tik nedaugelis Lietuvos mokinių į mokyklas skubėjo rugsėjo 1-ąją. Mūsų rajono mokiniai mokslo metų pradžią šventė rugsėjo 3-ąją.

Naujovės

Šį rugsėjį rajono mokyklos slenkstį iš viso peržengė 2540 mokinių. Pirmą kartą už mokyklinio suolo atsisėdo 177 rajono pirmokėliai (pernai buvo 176 pirmokai).
Vaikus mokys apie 330 mokytojų. Pasak Kupiškio r. savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo Rimanto Jociaus, didelio mokytojų sumažėjimo nėra. „Mokytojų darbo krūvis mažėja, tačiau didelio dirbančiųjų skaičiaus pokyčio nėra. Per metus gal 5-6 mokytojai palieka darbą, – sakė R. Jocius. – Konkretų mokytojų skaičių žinosime po kelių savaičių.“

Po šv. Mišių Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje iškilminga mokinių, mokytojų ir tėvelių eisena pasuko mokyklų link.
Autorės nuotrauka

Šiais metais kitokia mokslo metų pradžia Palėvenėlės mokiniams. Jų mokykla tapo Alizavos pagrindinės mokyklos skyriumi. Pasak R. Jociaus, mokiniams tai nesudarys jokių sunkumų. Skirtumas tik tas, kad čia nebeliks administracijos darbuotojų.
Naujovė laukia ir Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos pirmųjų klasių gimnazistų. Visos penkios klasės turės vieną klasės vadovą. Juo bus mokytoja Jūratė Šepetienė.

Subačiaus gimnazijoje irgi permainos. Čia atsirado galimybė suformuoti priešmokyklinę grupę, kurioje bus 11 vaikų.
Beje, mokyklos, kurios naudojasi elektroniniu dienynu (TAMO), galės savo mokiniams pasiūlyti dar vieną naujovę – daugiafunkcį elektroninį mokinio pažymėjimą, kuriame bus integruotos tokios funkcijos kaip elektroninė mokinio piniginė, socialinio maitinimo apskaita, skaitytojo bilietas ir kt. Tokie pažymėjimai kainuos 12 litų.

Subačiaus gimnazijos mokiniai mielai puošiasi savo klasės uniformomis.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Mažiau mokytojų ir mokinių

Į Lietuvos mokyklas šiemet susirinks 371 tūkstantis vaikų, juos mokys apie 27 tūkstančius mokytojų. Nuo 2008-ųjų mokinių Lietuvoje sumažėjo beveik 100 tūkstančių.
Pasak švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus, šie naujieji mokslo metai liudija prastą demografinę situaciją – į šalies mokyklas šiemet  ateis 20 tūkstančių mažiau moksleivių. Dėl to darbo neteks apie tūkstantį mokytojų.

Ministerijos duomenimis, šiuos mokslo metus pradeda 1269 savivaldybių ir valstybinės mokyklos, 36 daugiafunkciai centrai ir 36 privačios bendrojo ugdymo mokyklos.
Šiemet rugsėjį užvertomis durimis sutinka devynios Lietuvos mokyklos.
Tikimasi, kad nuo 2017 m. vaikų mokyklose vėl turėtų padaugėti. Šiais metais darželius lankys daugiau nei 85 tūkstančiai vaikų.
Skaičiuojama, kad 79 profesinio mokymo įstaigose mokslo metus pradės daugiau kaip 46 tūkst. moksleivių. Jau priimta per 16 tūkst. moksleivių, jų dar laukiama iki spalio 1 d.

Subačiaus gimnazijos abiturientai tradiciškai į pirmąją pamoką palydi savo mokyklos pirmaklasius.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video