2024/04/24

 

Socialinės globos namai didžiuojasi savo istorija

Pasveikinti Kupiškio socialinės globos namų 65-ojo gimtadienio proga susirinko gausus būrys svečių.
Autorės nuotraukos

Kupiškio socialinės globos namai paminėjo  jau 65-ąjį savo gyvavimo jubiliejų. Ta proga šios įstaigos šeimininkus sveikino būrys garbingų svečių. Savo artimuosius aplankė ir kartu šventė Socialinės globos namų gyventojų giminės.

Šventė šeimininkams ir svečiams

Praėjusį penktadienį Kupiškio socialinės globos namų kiemelyje visą dieną netilo smagus šurmulys. Čia nuo paties ryto įstaigos darbuotojai ir jų globotiniai ruošėsi didžiajai jubiliejaus šventei.
Ant vejos buvo sustatytos pavėsinės Socialinės globos namų gyventojams pabendrauti su jų pasveikinti atvyksiančiais artimaisiais. Buvo galima pasigrožėti vėjo malūnėlių alėja bei įsigyti įstaigos gyventojų rankomis sukurtų įvairių rankdarbių.

65-ojo Kupiškio socialinės globos namų  gimtadienio šventė prasidėjo šv. Mišiomis, kurias laikė Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas. Vėliau renginio svečiai ir šeimininkai rinkosi į kiemo aikštelę. Čia vyko koncertas, jo metu dainavo ir žiūrovus linksmino įstaigos gyventojų muzikinės  kapelos.

Gimtadienio proga Socialinės globos namus sveikino ir darnos linkėjo socialinės apsaugos ir darbo viceministras Dalius Bitaitis, Socialinių paslaugų priežiūros departamento direktorius Aivydas Keršulis bei visas būrys įvairių rajonų savivaldybių socialinių reikalų specialistų, pensionatų ir socialinės globos namų vadovų, Kupiškio rajono savivaldybės atstovų.

Jubiliejaus šventei Kupiškio socialinės globos namų gyventojai paruošė prasmingą vaidinimą.

Permaininga istorija

Pasak renginio vedėjo, Kupiškio socialinės globos namų direktoriaus Dainiaus Bardausko, seniausi rašytiniai dokumentai ir pasakojimai liudija, kad invalidų namai mūsų rajone jau galėjo būti prieš karą, tačiau oficialiai jie pirmą kartą paminėti 1944 metais.
Bet dabartinių Socialinės globos namų pradžia laikomi 1947-ieji. Tuomet Kupiškio socialinio aprūpinimo skyriaus vadovų sprendimu Šnipeliškio kaime, Kazio Malinausko ūkyje, įsteigti pirmieji namai, kur buvo slaugomi sunkūs ligoniai.

„Nuo tada ir prasidėjo mūsų įstaigos istorija. Pirmaisiais metais šiuose namuose buvo apgyvendinta 50 moterų, o jas prižiūrėjo 5 darbuotojai. Invalidų namai įsikūrė 45 hektarų plote, čia buvo ūkiniai pastatai, klojimas ir 1919 metais statyta klėtis, kuri stovi iki šiol“, – sakė D. Bardauskas.

Per šešis dešimtmečius kelis kartus keitėsi ir pats įstaigos pavadinimas. Be invalidų, jie dar buvo vadinami psichochronikų-invalidų namais, psichoneurologiniu internatu, Kupiškio pensionatu. Ir galiausiai gavo Kupiškio socialinės globos namų pavadinimą, kuris šios įstaigos šeimininkams atrodo pats priimtiniausias.
Per visą šių namų istoriją įstaigai vadovavo penki vadovai. Paskutinysis direktorius D. Bardauskas savo darbą čia pradėjo 2000 metais.
Šiuo metu Kupiškio socialinės globos namuose gyvena 125 žmonės.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video