2024/04/25

 

Mokslo metai prasidės nuo pirmadienio

Mokslo ir žinių dieną švęsti pirmadienį mūsų rajono Savivaldybei pasirodė paprasčiau.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Šiais metais rugsėjo 1-oji šeštadienis, todėl Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) pačioms savivaldybėms pasiūlė pasirinkti, kada rengti mokslo metų pradžios šventę. Kupiškio savivaldybė pranešė, kad naujų mokslo metų pradžios šventė rajono mokyklose bus rugsėjo 3 dieną.

Pirmadienį – paprasčiau

ŠMM duomenimis, šalies mokyklos mokslo metų pradžios šventei renkasi skirtingas dienas – maždaug pusėje įstaigų šventė vyks rugsėjo 1-ąją, šeštadienį, apytiksliai tiek pat ją nukels į rugsėjo 3-iąją, pirmadienį.
Pastarąjį variantą pasirinko ir Kupiškio rajono švietimo įstaigos. Praėjusios savaitės pradžioje dar nebuvo apsispręsta, kada geriau mūsų rajone pradėti mokslo metus. Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius „Kupiškėnų mintims“ teigė, kad tradiciškai švęsti rugsėjo 1-ąją šeštadienį atsirastų šiokių tokių nepatogumų.

„Darbo dieną pradėjus šeštadienį kiltų sunkumų dėl mokytojų darbo apmokėjimo. Reikėtų specialiai organizuoti vaikų vežimą į mokyklas, nes Kupiškio autobusų parkas savaitgaliais mokinių nevežioja. Be to, kaip tuomet būtų su darželiais – jie taip pat privalėtų dirbti šeštadienį“, – apie papildomus rūpesčius mokslo metus pradedant nuo rugsėjo 1 dienos kalbėjo vedėjas.

Tačiau antradienį Kupiškio rajono savivaldybė paskelbė, kad rajono mokyklos mokslo metus pradės rugsėjo 3 dieną. Pasak Kanceliarijos skyriaus specialistės Stasės Krestovienės, tokį sprendimą nulėmė neišspręstas mokinių pavėžėjimo klausimas.
Todėl informuojama, kad Mokslo ir žinių dienos šventė Kupiškyje prasidės pirmadienį, 9 val., šv. Mišiomis Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje. Po to Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos, Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos ir Kupiškio Kupos pradinės mokyklos mokiniai, mokytojai ir tėveliai eis į savo ugdymo įstaigas.

Nėra skirtumo

Kupiškio rajono mokyklos apie renginius rugsėjo 3-iąją mokinius informuos savo miesteliuose, kaimuose.
Alizavos pagrindinėje mokykloje mokiniai laukiami 10 val.

Valanda anksčiau gerų mokslo metų vaikams miestelio bažnyčioje linkės naujasis jos kunigas Justas Jasėnas.
„Mūsų mokyklos bendruomenei nėra skirtumo, kurią dieną prasidės mokslo metai. Mokiniams netgi atostogos šiek tiek pailgėjo. O dėl draudimo prekiauti alkoholiu rugsėjo 1 dieną taip pat nesijaudiname. Mūsų mokiniai dar maži, todėl šis klausimas nėra labai aktualus“, – sakė Alizavos pagrindinės mokyklos direktorius Gintaras Paškauskas.

Dar nuo 2007 metų įvestu alkoholio draudimo įstatymu stengtasi užkirsti kelius pirmąją rugsėjo dieną įsigyti svaigiųjų gėrimų. Įstatymas buvo priimtas po to, kai tarp jaunimo paplito tradicija naujus mokslo metus sutikti su taurėmis rankose.
Šių metų kalendorius parodė, kad įstatymas turi spragų. Jo bus laikomasi ir alkoholio prekyba nevyks tik šeštadienį.

„Įstatymu numatyta, kad prekiauti alkoholiu rugsėjo 1-ąją dieną draudžiama. Kadangi nėra bendro sprendimo, kad į visas Lietuvos mokyklas moksleiviai ateis rugsėjo 3 dieną, gal dalis jų mokyklose pirmąjį skambutį išgirs jau ir rugsėjo 1-ąją. Jokių papildomų akcijų rugsėjo 3 dieną nesiimsime, nes nepilnamečiams alkoholį pardavinėti yra draudžiama visus metus“, – sakė MAXIMA LT atstovė ryšiams su visuomene Olga Malaškevičienė.

Policijos dėmesys

Mokslo ir žinių šventei tradiciškai ruošiasi ir Kupiškio rajono policijos pareigūnai. Jie mokslo metų pradžiai yra numatę tas pačias priemones, kaip ir visais ankstesniais metais.
Pasak mūsų rajono Viešosios policijos skyriaus viršininko Lino Dovydėno, rugsėjo mėnesį bus sustiprintas patruliavimas prie mokyklų, pėsčiųjų perėjų. Bus vykdoma mokyklinių autobusų vairuotojų ir keleivių, moksleivių, vykstančių į pamokas savo automobiliais, kontrolė.

„Per rugsėjo mėnesį atnaujinami kontaktai su visų mokyklų socialiniais pedagogais, pagal jų poreikį ar darbo planus saugaus eismo pamokėlės mažiesiems moksleiviams ir t. t.“, – sakė L. Dovydėnas.
Pagal Kultūros ir švietimo skyriaus pageidavimą rugsėjo 3 d. policijos pareigūnai lydės moksleivių kolonas į bažnyčią ir į mokyklas.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video