2024/04/20

 

Paramos mokiniams gali reikti mažiau

Didelė dalis Kupiškio rajono mokinių gauna nemokamus pietus.
Rasos Čepaitės nuotrauka

Kaip ir kasmet įpusėjus vasarai Kupiškio rajono gyventojai raginami tvarkytis dokumentus dėl nemokamo vaikų maitinimo mokyklose bei paramos mokyklinėms prekėms įsigyti. Pieštukams, sąsiuviniams ir kitoms priemonėms nusipirkti bus skiriama po 156 litus jau šį mėnesį. Nors socialinės paramos poreikis rajone auga, tikėtina, kad šiais mokslo metais mažiau nei pernai  mokinių gaus nemokamus pietus ir reikalingą paramą. Tai lemia mažėjantis vaikų skaičius mokyklose.

Reikalinga parama

„Kupiškėnų minčių“ pašnekovė Sigita (pavardė redakcijai žinoma) augina tris mokyklinio amžiaus vaikus. Kalbintos moters šeima gyvena iš socialinės pašalpos, kurią gauna jau daugiau nei metus. Nedirba ir darbo neranda abu šeimos suaugusieji.

Todėl šeima dar prieš prasidedant mokslo metams suskubo pasirūpinti savo vaikų maitinimu mokykloje. Jį šeima gaudavo ir praėjusiais metais.
„Vien kruopomis vaikų neišmaitinsi, o daugiau kažko skanesnio nelabai ir išeina nupirkti – reikia mokesčius mokėti, slegia skolos. Todėl esu rami išleisdama vaikus į mokyklą. Žinau, kad jie ten bus sotūs, nors kartais tenka išgirsti, kad maistas duodamas šaltas ir neskanus“, – kalbėjo Kupiškio rajono gyventoja.

Gavusi paskutinę pašalpą moteris prisipažino nesugebėsianti iš tų pinigų savo vaikams visų reikalingų daiktų mokyklai supirkti. Per vasarą ji nupirko padėvėtų rūbų, batų. O nuo praeitų metų vaikai susitaupė dalį kanceliarijos priemonių.
„Kalbėjausi su socialiniu darbuotoju, kad man pavyktų vaikams ir mokyklines priemones nupirkti iš paramos. Labai norėčiau už tuos pinigus pratybų sąsiuvinius įsigyti. Jie dabar labai brangūs, o mokytojai liepia tiek daug jų nusipirkti, kad visiems trims vaikams aprūpinti išeina didžiuliai pinigai“, – skundėsi Sigita.

Paramos poreikis gali mažėti

Prašymai socialinei mokinio paramai (nemokamo maitinimo ir paramos mokinio reikmenims įsigyti) gauti mūsų rajone priimami nuo liepos 1 dienos. Norint, kad mokiniai būtų maitinami nuo mokslo metų pradžios, ir siekiant išvengti eilių, jų tėveliai (globėjai) prašomi nedelsti ir kuo skubiau susitvarkyti būtinus dokumentus. Pagal gyvenamąją vietą šie prašymai renkami Socialinės paramos skyriuje ar seniūnijose.
Jei mokinio tėvai nesikreips dėl socialinės paramos mokiniams, o šiems parama bus būtina, jos prašys mokyklos.

Kupiškio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus duomenimis, per šių metų liepos mėnesį dėl socialinės paramos vaikams jau kreipėsi 251 asmuo, kuris pateikė prašymą dėl paramos 475 vaikams. O per dešimt šio mėnesio dienų kreipėsi 75 asmenys dėl 147 mokinių.

„Manome, kad besikreipiančiųjų dėl socialinės paramos mokiniams rugpjūčio mėnesį bus daugiau nei liepą. Bet žymaus padidėjimo, palyginti su praėjusiais metais, neturėtų būti dėl mažėjančio mokinių skaičiaus Savivaldybėje. Tikėtina, kad socialinę paramą gaus mažiau mokinių“, – sakė Kupiškio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Laima Bartulienė.

Pernai per du paskutinius vasaros mėnesius  Kupiškio rajone kreipėsi 631 tėvas dėl socialinės mokinio paramos 1102 mokiniams.
Per visus 2011 metus 1315 mokinių gavo nemokamą maitinimą, 407 iš jų buvo maitinami ir dieninių vasaros stovyklų metu.
Praėjusiais mokslo metais 201 mokinys, patyręs socialinę riziką, buvo aprūpintas mokinio reikmenimis. Per 2011 metus mokinio reikmenims įsigyti už 1297 moksleivius iš viso išmokėta 210,2 tūkst. litų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video