2024/04/25

 

Aiškėja, kas taikosi į seimūnų kėdes

Kol kas kandidatų į Seimo rinkimus pavardės aiškėja labai tyliai, tačiau netrukus jos viešai skambės labai dažnai.
Valio Staburo nuotrauka, Jurgitos Žiukaitės fotomontažas

Sparčiai artėja diena, kai Lietuva rinks naują Seimą. Praėjusį penktadienį turėjo paaiškėti visi kandidatai, pretenduojantys į šią valdžios instituciją. Iki rugpjūčio 10 dienos įsiregistravo beveik pusė tūkstančio savarankiškų politinės kampanijos dalyvių. Dvylika iš jų balsus rinks Biržų – Kupiškio ir Anykščių – Kupiškio rinkimų apygardose. Į vietą Seime pretenduoja vienas kupiškėnas Dangirdas Mikšys.

Vienas kupiškėnas

Praėjusį penktadienį buvo paskutinė diena pateikti Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) prašymą registruotis savarankišku 2012 m. spalio 14 d. Seimo rinkimų politinės kampanijos dalyviu. Neužsiregistravęs politinės kampanijos dalyviu asmuo negalės išsikelti kandidatu, politinė partija – kelti kandidatų. Dabar prasideda partijų ir kandidatų pareiškinių dokumentų įteikimas.
Paskutiniais VRK duomenimis, į Seimą šiais metais pretenduoja 461 savarankiškas dalyvis. Net 27 iš jų politinės partijos, 385 politinių partijų iškelti kandidatai ir 49 pretendentai.

„Save išsikėlusių kandidatų daugiau nebus. Keliamų partijų, be jau nurodytų savarankiškų politinės kampanijos dalyvių, dar gali būti ir bus“, –  „Kupiškėnų mintims“ sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.
Kupiškėnams Seime atstovauti norą kol kas oficialiai pareiškė 12 politinės kampanijos dalyvių. Tik vienas jų pretenduoja be partijos užnugario.
Tai Biržų – Kupiškio rinkimų apygardos pretendentas į kandidatus biržietis Juozas Užkurėlis. Anksčiau priklausęs „Fronto“ partijai, vėliau ją palikęs 61 metų vyras šiuo metu yra ūkininkas. Kartu su šeima jis daugiau nei dešimtmetį gyvena nebaigto statyti namo rūsyje.

Proga patekti į Seimą kol kas pasinaudojo vienas kupiškėnas Dangirdas Mikšys. Jo kandidatūrą Biržų – Kupiškio rinkimų apygardoje iškėlė Tautinė partija “Lietuvos kelias„.
1959 metais gimęs vyras savo jėgas išbandė ir prieš ketverius metus vykusiuose Seimo rinkimuose. Tuomet jis tesurinko 2,5 proc. Biržų – Kupiškio rinkimų apygardos rinkėjų balsų. Vėliau patekus į Kupiškio rajono Tarybą politiko reitingai smarkiai išaugo. Tačiau koją pakišo 2011-ųjų nevisiškai skaidri rinkimų kampanija dėl vietos mūsų rajono Taryboje. Buvo įtariama, kad kartu su partija „Jaunoji Lietuva“, kaip jos pirmininkas Kupiškio rajone, rinkimuose dalyvavęs D. Mikšys į savo kandidatų sąrašą galėjo įtraukti žmones be jų žinios. Be to, politiką skandalai lydėjo ir pačią rinkimų į Kupiškio tarybą dieną.

Apie galimą kandidatą į Seimą  „Kupiškėnų mintims“ anksčiau yra minėjęs ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos Kupiškio skyriaus pirmininkas Jonas Jarutis. Jo teigimu, Anykščių – Kupiškio rinkimų apygardoje turėtų pretenduoti Subačiaus seniūnijos seniūnas Vidmantas Paliulis. Tačiau kol kas VRK savarankiškų politinės kampanijos dalyvių sąrašuose šios partijos atstovų mūsų krašte dar nėra.

Partijų kandidatai

Lietuvos socialdemokratų partija į mūšio lauką išsiuntė po vieną kandidatą Biržų – Kupiškio ir Anykščių – Kupiškio rinkimų apygardose. Pirmojoje atstovaus 61-erių Aleksandras Zeltinis. Antrojoje –  gana jaunas politikas Alvydas Žala. Dvidešimt aštuonerių vyras dirba Anykščių rajono taryboje bei vadovauja šio rajono Savivaldybės teisėtvarkos, jaunimo ir visuomeninių organizacijų bei kontrolės komitetams.

Du kandidatus į Seimą mūsų apygardose taip pat iškėlė ir Darbo partija. Biržų ir Kupiškio rinkimų apygardoje pretenduoja buvęs sportininkas Ritas Vaiginas. O Anykščių – Kupiškio rinkimų apygardoje rinkėjus vilios Darbo partijos pirmininkas Anykščiuose  Ričardas Sargūnas. Nuo 2007-ųjų jis yra šio  rajono Tarybos narys. Taip pat užsiima privataus verslo konsultavimu, dirba su labdaros projektais.

Visą komplektą į rinkimus siunčia ir konservatoriai. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionių demokratų partija Biržų – Kupiškio rinkimų apygardoje iškėlė socialinės apsaugos ir darbo viceministrą Dalių Bitaitį, Anykščių –  Kupiškio rinkimų apygardoje – dabartinį Seimo narį Joną Šimėną. Iš Anykščių rajono kilęs politikas daugiausia dirba aplinkosaugos srityse.
Du kandidatus siūlyti žada ir Liberalų ir centro sąjunga. Tai biržietis verslininkas Algirdas Kiznis ir Anykščių rajono savivaldybės darbuotoja Jūratė Griciūtė.

Dar turi laiko

Su respublikonų vėliava į Seimą vėl pretenduoja dabartinis Biržų – Kupiškio rinkimų apygardai atstovaujantis parlamentaras Valdemaras Valkiūnas. Jis jau seniai neslepia, kad jaučia pareigą tęsti pradėtus darbus ir būtinai vėl sieks posto aukščiausioje valdžioje.
Jo bendražygių į Seimą VRK sąraše įregistruotas buvęs Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje Leonas Alesionka. Palikęs socialdemokratus jis įstojo į Respublikonų partiją ir rinkėjų balsus skaičiuos Anykščių – Kupiškio rinkimų apygardoje.

Savo kandidatų mūsų apygardose dar neįregistravo, bet juos jau išsirinko partija “Tvarka ir teisingumas„. Jai žada atstovauti parlamentaras iš Anykščių Vytautas Galvonas ir trisdešimt penkerių biržietis Marius Jukonis. Teisininko išsilavinimą turintis buvęs sportininkas savo galimybes išbandė ir 2008-ųjų Seimo rinkimuose. Tuomet jam ne itin pasisekė.

Kaip savarankiškas Seimo rinkimų politinės kampanijos dalyvis VRK užsiregistravo Liberalų sąjūdis. Galutinis kandidatų sąrašas vienmandatėse ir daugiamandatėse rinkimų apygardose turi būti pateiktas iki rugsėjo 10 d. Planuojama, kad Anykščių – Kupiškio rinkimų apygardoje kandidatuos buvęs Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas anykštėnas Kęstutis Tubis, o Biržų – Kupiškio – Biržų rajono tarybos narys Kęstutis Slavinskas.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video