2024/04/25

 

Parama paskatino susirasti vaikų tėvus

Nauja socialinės paramos skyrimo tvarka privertė kai kurias motinas oficialiai nustatyti savo vaikams tėvystę.
Rasos Čepaitės nuotrauka

Metų pradžioje įsigaliojus naujajam Piniginės socialinės paramos
nepasiturintiems gyventojams įstatymui, ne viena motina suskubo į teismą
savo vaikui nustatyti tėvystę ir prisiteisti jam reikalingą materialinį
išlaikymą. Mat pagal pasikeitusią tvarką be šių įrašų dokumentuose
nebeskiriama kompensacija, o socialinė pašalpa mokama tik vaikams.

„Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymas numato, jei asmenys nėra sudarę teismo patvirtintos sutarties (tokios sutartys sudaromos tik tėvams, sudariusiems santuoką) dėl vaiko materialinio išlaikymo arba dėl išlaikymo ir (ar) tėvystės nustatymo nesikreipė į teismą, arba kreipėsi į teismą, bet tėvystė nebuvo nustatyta ir išlaikymas nebuvo priteistas, kompensacijos neskiriamos, o socialinė pašalpa skiriama tik vaikams“, – apie nuo sausio pirmosios pasikeitusią tvarką sakė Kupiškio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Laima Bartulienė.

Per šį laiką  į teismą dėl tėvystės nustatymo kreipėsi šešios socialinės paramos gavėjos.
Dvi moterys siekė prisiteisti materialinį išlaikymą (alimentų priteisimo) savo vaikams. Keturios socialinės paramos gavėjos deklaravo turinčios sugyventinius.
Kupiškio rajono apylinkės teismo duomenimis, nuo 2012 metų pradžios iš viso išnagrinėtos aštuonios bylos dėl tėvystės nustatymo. Pernai tokių buvo dešimt, užpernai – 13.

Pasak šio teismo administracijos sekretoriaus Artūro Jančio, pagrindas tėvystei nustatyti yra moksliniai įrodymai (ekspertizių įrodyti giminystės ryšį išvados) ir kitos Civilinio proceso kodekse numatytos įrodymų priemonės.

„Jei šalys atsisako ekspertizės, pagrindu tėvystei nustatyti gali būti įrodomieji faktai, patikimai patvirtinantys tėvystę: bendras vaiko motinos ir spėjamo vaiko tėvo gyvenimas, bendras vaiko auklėjimas, išlaikymas, taip pat ir kiti įrodymai. Jei atsakovas atsisako ekspertizės, atsižvelgdamas į bylos aplinkybes, teismas gali tokį atsakovo atsisakymą įvertinti kaip tėvystės įrodymą“, – apie tėvystės nustatymo principus aiškino pašnekovas.

Jei abi šalys prašo (ar viena šalių prašo, o kita šalis tam neprieštarauja) skirti ekspertizę vaiko tėvystei ištirti, teismas nutartimi paskiria teismo serologinę-genetinę ekspertizę. Tokiu atveju per teismo nustatytą laikotarpį bylos šalys kartu su vaiku, kurio tėvystė nustatinėjama, privalo nuvykti ekspertizei į ją atliekančią įstaigą. Paprastai tai būna Valstybinės teismo medicinos tarnybos prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos serologijos ir DNR laboratorija.

Tyrimai, vieno vaiko tėvystei nustatyti, gali kainuoti nuo 60 iki 1 500 litų. Kaina priklauso nuo šios paslaugos sudėtingumo.
„Gavęs ekspertų išvadą, teismas gali nuspręsti pripažinti atsakovą vaiko tėvu, priimdamas sprendimą. Be to, ieškovė vaiko motina bet kurioje stadijoje turi teisę atsisakyti nuo ieškinio bei susitarusi su atsakovu įregistruoti tėvystę administracine tvarka, šalys taip pat turi teisę baigti bylą taikos sutartimi“, – dėstė A. Jančys.

Kupiškio rajono apylinkės teisme šiais metais jau išnagrinėtos ir 64 bylos dėl išlaikymo vaikams priteisimo. 2011 m. per tokio pat ilgio laikotarpį išnagrinėtos 55, 2010 m. – 79 bylos.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video