2024/04/26

 

Gaisrams gesinti pasitelks savanorius

Kol kas mūsų šalyje gaisrus gesina tik ugniagesiai profesionalai. Ar prigis šioje srityje savanorystė, parodys ateitis.

Banguolės Aleknienės nuotrauka

Kupiškio rajono valdžia puikiai parodė savo charakterį išsaugodama visas kaimo ugniagesių komandas, tačiau taško šioje kovoje dar nereikėtų dėti. Praėjusią savaitę vyriausybė pritarė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pateiktiems Priešgaisrinės saugos įstatymo pakeitimams, kuriais siekiama reglamentuoti savanoriškas ugniagesių rinktines. Viešojoje erdvėje pasirodė būgštavimų, jog tai tylus žingsnis atsikratant finansiškai neparankių savivaldybių ugniagesių komandų. Tuo tarpu Vyriausybės atstovai teisinasi, esą – tai dar viena priemonė siekiant didesnio saugumo bei taupumo šalyje ir pateikia pavyzdžius, kaip gražiai ši sistema veikia išsivysčiusiose valstybėse.

Siekia įteisinti ugniagesius savanorius

Liepos 18 d. Vyriausybė pritarė Priešgaisrinės saugos įstatymo pakeitimams, kuriais siekiama reglamentuoti savanoriškos ugniagesių veiklos pagrindus – savanorių ugniagesių rinktinių ir jų narių statusą bei veiklą.
Vidaus reikalų ministro Artūro Meliano teigimu, šio įstatymo pakeitimai leis efektyviau naudoti priešgaisrinei saugai skiriamas lėšas.
„Visų pirma bus kuriamas ugniagesių savanorių tinklas – tai bus ilgalaikis procesas, kuriam pagrindus ir padės šio įstatymo pakeitimai.

Tai ilgainiui leis atkurti Lietuvoje prieškariu veikusią ugniagesių savanorių veiklą, skatins gyventojų sąmoningumą ir saugią kaimynystę.
Be to, taip bus prisijungta prie visoje Europoje veikiančio ugniagesių savanorių tinklo“, – sakė ministras A. Melianas.         
Tokias naujoves dar turės patvirtinti Seimas. Tačiau žiniasklaidoje ši naujiena vertinama nevienareikšmiškai.

Išsakyta ir tokia nuomonė, kad savanoriai – tik priedanga bandant panaikinti visuose mažuose miesteliuose ir kaimuose suburtas savivaldybių ugniagesių komandas. Jų finansinė našta valstybei buvo ne kartą akcentuojama ir Vyriausybės, ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovų.
Pats ministras neigia kalbas, kad savanoriai – grėsmė ugniagesių komandoms.

Nesame tam subrendę

Kupiškio rajone vis dar dirba 8 Savivaldybės ugniagesių komandas. Jos yra Adomynėje, Alizavoje, Antašavoje, Noriūnuose, Skapiškyje, Šimonyse, Virbališkiuose ir Žaideliuose. Jose budi po du žmones.
Dar neseniai kelioms iš šių komandų buvo iškilusi panaikinimo grėsmė. Jų veiklai finansuoti buvo grasoma apkarpyti lėšas. Antai antašaviečiai ugniagesiai buvo išbraukti iš bendro budėjimo su Kupiškio priešgaisrine gelbėjimo tarnyba plano.

Tačiau dabar visos komandos dirba įprastu režimu. Nors išgyventi Kupiškio rajono savivaldybės priešgaisrinei tarnybai, pasak jos vadovo Algirdo Bočiulio, šiuo metu nėra lengva. Darbuotojai po vieną iš komandos išleidžiami nemokamų atostogų. Taip pat sunku nuspėti, ar tarnybai užteks šiais metais skirtų lėšų.
O paklaustas apie siūlymą ateityje steigti savanorių ugniagesių rinktines, pašnekovas šio sumanymo per daug nesureikšmino. Anot jo, Lietuvai – dar toli iki tokios sistemos.
„Teko už Atlanto buvoti ir matyti panašias savanorių rinktines. Ten iš tiesų tai veikia – viskas labai gerai suderinta, ugniagesiai gyvena prie pat gaisrinės ir reikiamą akimirką skubiai reaguoja“, – pasakojo A. Bočiulis.

Lietuvoje, jo nuomone, tokiai naujovei dar nėra nei teisinio pagrindo, nei galimybių. O ir pačiai visuomenei, viršininko įsitikinimu, dar trūksta brandos. Lietuvoje netgi rizikinga be priežiūros palikti gaisrinių patalpas.
„Pas mus ugniagesiai išskuba gaisro gesinti, o tuo tarpu ilgapirščiai apvagia tuščias likusias gaisrines. Tai kas bus tos savanorių pajėgos? Mano supratimu, savanoriai ugniagesiai dirbs kažkokį kitą darbą, o kilus gaisrams privalės skubėti jų gesinti. Jiems nereikės nuolat budėti gaisrinėje, – kalbėjo A. Bočiulis.

Tačiau darbo santykiai, pasak pašnekovo, mūsų šalyje dar nėra tinkami savanorystei – ne kiekvienas darbdavys išleis savo pavaldinį gaisro gesinti.
Be to, Kupiškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkui keista, kokiu būdu valstybės galvos žada sutaupyti siūlydami savanoriškas pajėgas. Jei priešgaisrinė gelbėjimo sistema, anot jo, liks tokia pati, tai prisidės dar daugiau komandų, kurioms reikės technikos, įrangos. O tai irgi kainuoja.

„Visur trūksta pinigėlių, o čia nori dar plėstis. Jei po savanoriais ir slepiasi koks nors bandymas pakeisti savivaldybių komandas, tai aš dėl to dar ne itin būgštauju. Tiesiog nemanau, kad Lietuvoje tai greitai padaroma“, – tvirtino A. Bočiulis.

Ananasai Lietuvoje neauga

Sąmokslo teorija nelabai tiki ir Kupiškio rajono mero pavaduotojas Algirdas Navickas. Jam taip pat ši idėja atrodo sunkiai įgyvendinama.
„Nusižiūrime užsienyje ir tikime, kad visa tai greitai pritaikysime sau. Juk ir ananasas skanus vaisius, bet ar jis Lietuvoje augs?“ – savo nuomonę dėstė mero pavaduotojas.
Jo teigimu, savanoriai ugniagesiai – tai daugiau populistinis pasiūlymas prieš rinkimus. Nueinanti valdžia, anot pašnekovo, jo tikrai neįgyvendins.
„Pati idėja graži. Teko matyti Lenkijoje tokias pajėgas, bet mums tai sunkiai pasiekiama. Kas saugos tokių ugniagesių gaisrines?“ – klausė A. Navickas.

O jei savanorystės idėja norima išguiti Savivaldybės ugniagesių komandas, pasak pašnekovo, tokiu atveju taupoma žmonių saugumo sąskaita. Tuomet ir visos rajono valdžios kovos dėl Savivaldybės ugniagesių išsaugojimo – bergždžios.
„Visi žiūrime, kaip sutaupyti, bet tik ne gyvybių sąskaita. Jau prisitaupėme policijos srityje – baisu kai kur naktį ir į gatvę išeiti. Kovojome dėl savo ugniagesių komandų, nors tai buvo ir nuostolinga rajono biudžetui. Taigi nežadame nusileisti ir ateityje“, – pridūrė A. Navickas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video