2024/03/29

 

Bulvių derlius cepelinais nelepins

Šiais metais dėl sudėtingų oro sąlygų tikimasi sulaukti nedidelio bulvių derliaus.

Neringos Butkevičiūtės nuotrauka

Neįprastai lietinga vasara kelia rimtą nerimą daržininkams. Permirkusios dirvos ir debesuoti orai prognozuoja prastą agurkų, pomidorų derlių. Tačiau šiais metais lietuvių pamėgtų daržovių bulvių pilnų rūsių sunku tikėtis. Jų ligoms ir kenkėjams veistis dabartinės sąlygos – tikras rojus.
Apie priemones išsaugoti bulvių derlių pakalbinome Kupiškio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėją Valentą Mankūną.

Koks bulviakasis numatomas šiemet?

Šių metų sąlygos bulvėms auginti nėra geros. Sudygo jos gana lengvai, tačiau pats augimas – prastas. Lietingi orai sukuria terpę ligoms plisti ir kenkėjams veistis. Todėl dosnaus bulviakasio ir pigių bulvių, ko gero, nebus.

Kokios ligos dažniausiai puola mūsų bulves, kaip nuo jų apsisaugoti?

Tokia vasara, kaip ši, itin palanki bulvių marui. Kai vyrauja 100 proc. santykinis oro drėgnumas ir temperatūra lauke laikosi nuo 15 iki 25 laipsnių šilumos, ši liga gali pražudyti 50 – 70 procentų būsimo daržovių derliaus. Maras pakanda ne tik bulvienojus, bet ir gumbus – ant jų atsiranda dėmės.
Nuo šios ligos bulves reikia purkšti maišant sisteminį ir kontaktinį fungicidą dar jai neprasidėjus – profilaktiškai. Tačiau daryti tai galima ne daugiau kaip 2 ar 3 kartus iki derliaus brendimo pabaigos. Ir ne vėliau kaip 20 dienų iki bulviakasio. Apskritai, visi cheminiai preparatai naudojami iki šio termino.
Bulves puola įvairios ligos ir jų vis daugėjai. Mūsų rajone dažnesnė yra aukubinė mozaika, dryžlė, bulvės puvinys.  Pastaroji problema itin erzina daržininkus. Todėl nukasus bulves nereikia skubėti jų pilti į rūsius – geriau papilti sausoje vietoje, leisti apdžiūti ir kruopščiai išrinkti sugedusias bulves.

O kaip kovoti su kolorado vabalais?

Šis vabalas pats didžiausias bulvių kenkėjas ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Jų lervos bulvienoją gali sudoroti per trejetą dienų. Todėl su šiais kenkėjais reikia kovoti labai intensyviai.
Mažuose daržuose juos geriausia nurinkti ir užpilti žibalu. Didesniuose – lengviau panaudoti chemines priemones. Viena tokių – „Actara“.  
Tačiau cheminius preparatus nuo vabalų reikėtų kaitalioti. Mat kenkėjai šiais laikais nebelabai bijo tokių preparatų ir greitai pripranta prie jų. Jei anksčiau buvo galima viską užmušti „Deciu“, tai dabar jis mažai kam benaudingas.

Skaitytojas teiravosi, ar veiksmingas naikinant kolorado vabalus musmedžių ekstraktas?

 Tai yra biologinis preparatas – prevencinė priemonė šiems vabalams atbaidyti. Jis nekenkia gamtai, žmogui, todėl naudojamas ekologiniuose bulvių ūkiuose. Tačiau didelio efektyvumo iš jų nereikia tikėtis – tai visgi ne chemikalai. Musmedžių ekstraktas purškiamas paruošus jo 0,15 – 0,3 procentų koncentracijos tirpalą.
Beje, be kolorado vabalų, kenksmingos ir spragšių lervos, kurios veisiasi žemėje ir radę bulvę ją tiesiog suvarpo – išgraužia skylutes.
Jie dirvoje atsiranda dažniausiai dėl pačių daržininkų kaltės, kai stengdamiesi pagerinti žemę, šie užsėja ją  dobiliukais. Po tokių procedūrų dirvos kokybė mažai pasikeičia, tačiau joje mielai įsiveisia spragšiai. Geriau žemę pailsinti užsėjant ją žieminiais ar vasariniais rapsais.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video