2024/04/19

 

Klasės auklėtojus pakeis kuratorius

Jau nuo rudens Kupiškio Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijoje keletui naujokų klasių imsis vadovauti vienas kuratorius. Jis pakeis iki šiol buvusius auklėtojus ir rūpinsis gimnazistų pažangumo, lankomumo, psichologiniais ir socialiniais klausimais.

Nuotrauka iš www.europosistorijos.lt

Kupiškio Laurynos Stuokos – Gucevičiaus gimnazijos nuo rudens laukia pokyčiai. Šios mokyklos naujokams gelbės nebe klasių auklėtojai, bet kuratoriai.
Jų funkcijos nuo pirmtakų neturėtų itin skirtis, tačiau šie darbuotojai privalės pasirūpinti nebe viena, o keliomis klasėmis vienu metu. Minėtos gimanzijos direktorius tiki, kad toks sumanymas leis žymiai daugiau dėmesio skirti mokiniams.
Be to, nauja pareigybė mūsų rajone išgelbės darbo krūvį prarandančius mokytojus.

Auklėtojus pakeis kuratorius

Kuratoriai, kaip studentų pagalbininkai, jau seniai įprasti aukštosiose mokyklose.
Tačiau kelinti metai iš eilės ši pareigybė kelią skinasi ir į mokyklas. Kuratoriai sėkmingai dirba ne vienoje šalies didesnėje gimnazijoje.
Tokią naujovę žada išbandyti ir mūsų rajonas. Klasių kuratoriai nuo ateinančių mokslo metų pradžios gali atsirasti Kupiškio Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijoje.
Jei šioje mokykloje susirinks užtektinai naujokų, jų adaptacija gimnazijoje, mokslais, pažangumu ir kitais reikalais imsis rūpintis klasių kuratorius. Vienas toks darbuotojas turėtų pakeisti kelis atskirų klasių auklėtojus.

Tačiau naujo darbuotojo pareigos, pasak Lauryno Stuokos- Gucevičiaus direktoriaus Virginijaus Žilinsko, neturėtų itin skirtis nuo auklėtojo.
„Iš tiesų turime planų nuo rudens vietoje keleto klasių auklėtojų įvesti vieną kuratorių. Jo pareigos mažai kuo skirsis nuo buvusios pareigybės. Esmė ta, kad kuratorius visą savo dėmesį skirs mokinių reikalams, o jei ir turės keletą pamokėlių, jos bus tik antraeilis darbas“, – apie būsimąją pareigybę kalbėjo jis.

Vienu metu daugiau nei šimtą mokinių privalėsiantis prižiūrėti darbuotojas, pašnekovo aiškinimu, turės atskirą kabinetą ir savo auklėtiniais rūpinsis nuo ryto iki pamokų pabaigos.
Jis prižiūrės jų lankomumą, koordinuos klasės veiklą, tarpininkaus dirbant su mokyklos psichologu ir socialiniu pedagogu, atlikinės mokinių pasiekimų tyrimus, individualiai spręs jų problemas, efektyviau bendraus su ugdytinių tėvais.
O ir patiems ugdytiniams, direktoriaus nuomone, teks dar labiau išmokti savarankiškumo. Savo klasėse jie privalės patys pasiskirstyti tam tikras pareigas, prisiimti atsakomybę už tam tikrus sprendimus.

Parūpins mokytojams darbo

„Klasės auklėtojui visa tai atlikti nėra lengva, ypač jei jis turi didelį krūvį. O koordinatorius visą savo laiką ir kompetenciją skirs bendravimui su mokiniais. Šie bet kada galės ateiti į jo kabinetą aptarti savo rūpesčių. Taip pat turės vietą, kur užeiti, laisvų pamokų metų“, – kalbėjo V. Žilinskas.
Sprendimas nuo rudens įvesti klasių kuratoriaus pareigybę turėtų pagelbėti ir sprendžiant pedagogų krūvio mažėjimo problemą mokykloje. Šį darbą turėtų gauti mažai pamokų beturintis pedagogas.

„Jei klasės auklėtojui už šias funkcijas būdavo skiriamos kelios valandos per savaitę, tai kuratorius turės visą darbo dieną. Todėl šias pareigas ir skirsime tiems, kas turi mažą darbo krūvį“, – sakė direktorius.
Paklaustas, kaip gimnazijos ketinimus įvertino jos mokinių tėvai, direktorius patikino, kad naujos pareigybės įvedimas jau ne kartą buvo su jais aptartas: „Jau kalbėjome su tėvais, išklausėme jų samprotavimus ir rengdami kuratoriaus pareigybės projektą viską suderinome. Todėl neturėtų kilti jokių rūpesčių“.
Naujus mokslo metus gimnazija žada pradėti nuo vieno kuratoriaus. Tačiau ateityje, pasak direktoriaus, čia visas būsimas klases turėtų prižiūrėti keturi tokie specialistai.

Tai nėra naujiena

Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo Rimantos Jociaus nuomone, Kupiškio Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijos pavyzdžiu galėtų pasekti ir kitos rajono mokyklos. Nors jis nei pritaria, nei prieštarauja tokiam sumanymui.
Pašnekovo teigimu, šio kuratoriaus pareigos niekuo nesiskiria nuo auklėtojo, tik padeda daugiau dėmesio skirti mokiniui ir jo problemoms.

„Ši pareigybė nėra naujiena Lietuvoje. Juos turi ne viena gimnazija. Čia mokosi jau gana suaugę žmonės ir jų vedžioti už rankos nebereikia, todėl visiškai užtenka vieno kuratoriaus kelioms klasėms. O be to, šis specialistas gali efektyviau rūpintis mokinių reikalais. Auklėtojas, kuris turi po 30 valandų krūvį per savaitę, ko gero, nebelabai turi ir laiko, ir noro pasirūpinti dar ir klase“, – kalbėjo R. Jocius.

Nors mokinių auklėjimas, pasak pašnekovo, taip pat priklauso ir nuo mokytojo asmenybės.
Kai kurie specialistai, anot jo, ir apsikrovę pamokomis sugeba laiko rasti savo auklėtiniams.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video