2024/05/20

 

Už pagalbą saviems užsiprašė pinigų

Kupiškėnai ruošiasi respublikinei bitininkų šventei.
Nuotrauka iš Kupiškio r. savivaldybės archyvo

Kupiškio rajono bitininkų draugija aktyviai ruošiasi Respublikinei bitininkų šventei, kuri įvyks   rugpjūčio mėnesį. Trijų dienų renginiams rajono Savivaldybė skyrė 10 tūkst. litų. Tokie pinigai nėra dideli, kad nustebintume iš visos Lietuvos ir užsienio suvažiuosiančius bitininkus bei pačią šalies Prezidentę Dalią Grybauskaitę. Papildomomis išlaidomis šventės organizatorius užgulti norėjo dar ir paprastai nemokamai miesto šventėse koncertuojantis ansamblis „Kupkėmis“.

Koncertuos tik už dyką

Iki 36 Respublikinės bitininkų šventės, kuri šiemet vyks jau mūsų mieste, liko vos trys mėnesiai. Specialiai šiam renginiui pasiruošti suburta darbo grupė jau antrą kartą rinkosi į rajono Savivaldybę aptarti būsimosios šventės programos. Pasitarime spręstos aktualiausios problemos, tartasi dėl tam tikrų įstaigų ir organizacijų veiklos bei konkretaus indėlio į šventę.

Atsirado ir tokių šventės dalyvių, kurie nusprendė nedaryti labdaros savo miestui, ir priešingai – nors kiek užsidirbti iš to.
Kreipdamasi į darbo grupės narius bitininkų šventės organizatorė režisierė Vita Vadoklytė perdavė renginyje kviečiamo koncertuoti etnografinio ansamblio „Kupkėmis“ pageidavimą jiems už pasirodymą sumokėti 2000 litų.

Pasitarime dalyvavęs Kupiškio kultūros centro direktorius Rapolas Lukoševičius patikino, kad apie jokius mokesčius už dalyvavimą miestui reikšmingoje šventėje negali būti nė kalbos. „Kupkėmio“ kolektyvas, anot jo, visų pirma pavaldus Kupiškio kultūros centrui ir šios įstaigos vadovybė sprendžia tokius dalykus. Pats R. Lukoševičius apie ansamblio ketinimus net nebuvo girdėjęs.

„Man tai – buvo naujiena, pirmą kartą išgirdau apie tokį prašymą. Mano nuomone, tai tik trečių asmenų kalbos, tačiau koncertuoti jie galės tik su mano įsakymu“, – teigė nieko iki susitikimo apie mokamą „Kupkėmio“ koncertą negirdėjęs direktorius.
Pasak jo, kultūros centro kolektyvai koncertuoja už pinigus komerciniuose renginiuose, tačiau dėl bitininkų šventės to nedarys.

Plati programa

Be „Kupkėmio“, būsimajame renginyje koncertuos ir daugiau Kupiškio kultūros centro bei rajono ansamblių, vaidins dramos kolektyvai. Savo pasirodymus žada pristatyti ir svečiai iš kitų miestų bei užsienio. Svečiuosis pučiamųjų orkestras iš Panevėžio, kuris lydės šventės dalyvius iškilmingoje eisenoje ir surengs sakralinės muzikos koncertą Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje.

Koncertus ir kitus pasirodymus ruošia ir pačios bitininkų draugijos bei pavieniai bitininkai. Beje, jų taip pat laukia ir konkursai – šventėje bus renkami geriausi Lietuvos bitininkai. Jau dabar visų rajonų bitininkų draugijos teikia po du ar vieną kandidatus, kurių bitynus vertins speciali respublikinė komisija, o šios šventės Kupiškyje metu bus paskelbti įvairių kategorijų nugalėtojai.

Svarbiausi bitininkų šventės renginiai vyks Uošvės Liežuvio saloje. Į ją svečius planuota įleisti specialiu pontoniniu tiltu. Deja, šio įrenginio organizatoriams gauti taip ir nepavyko.
O tai būtų buvusi puiki galimybė nustebinti į šventę suvažiuosiančius garbingus svečius. Viena jų pati šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šventės pasirengimo grupei vadovaujantis rajono meras Jonas Jarutis patikino, kad gautas jos patarėjų žodinis sutikimas atvykti į rugpjūčio 3-5 dienomis vyksiančius renginius Kupiškyje.
Respublikinė bitininkų šventė, pirmą kartą persikrausčiusi į Kupiškį, žada tapti festivaliu. Jam jau sugalvotas pavadinimas „Bičiulių Lietuva Kupiškiui“.

 Šventės metu daug dėmesio bus skiriama menui ir amatams. Vyks bitininkystės eksponatų ir tapybos darbų paroda, moksleivių piešinių bei avilių ekspozicija, bus skaitomos paskaitos ne tik apie bičių produktų naudą žmogaus organizmui, bet ir apie tai, kaip bitininkystė susijusi su senąja lietuvių kultūra, kaip bitės suprantamos mūsų tautos pasaulėjautoje. Amatų mugėje bus galima įsigyti sveikatai tinkančių bičių produktų ir kitų gėrybių.

Festivalio proga bus pastatytas koplytstulpis, pasodinta medelių, šventinę aplinką papuoš floristiniai herbai ir kompozicijos.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video