2024/05/20

 

Iš vairuotojų baudų ir naują kelią nutiestų

Šis kelio ženklas kiekvieną dieną bent keliems vairuotojams atneša piniginių nuostolių. Tai kol kas – vienintelė mūsų valdžios galimybė apsaugoti yrančią kelio dangą.
Nidos Šulcienės nuotrauka

Kiekvieną pavasarį šalia kelio, vedančio prie Kupiškio marių, dėl grėsmės asfalto dangai išdygsta kelio ženklas, draudžiantis važiuoti motorinėmis transporto priemonėmis. Į šias pinkles jau keletą metų kovo ir balandžio mėnesiais kas dieną pakliūva po kelis vairuotojus. Rajono Savivaldybė tikisi, kad ruošiantis jau šios vasaros triatlonui gali pavykti sutvarkyti nekokybiškai nutiestą kelio ruožą. Viskas priklauso nuo darbų sąmatos – mat lėšos rajono kelių priežiūrai šiais metais 21 proc. mažesnės nei pernai.

Pažeidėjų nemažėja

Jau keletą metų kiekvieną pavasarį įvažiuojant į kelią, vedantį link Kupiškio marių paplūdimo ir valčių elingo, Aukštupėnuose pasitinka kelio ženklas, draudžiantis motorinių transporto priemonių eismą, išskyrus motociklus be priekabų, maršrutinį, aptarnaujantį ir skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“ pažymėtas transporto priemones.

Šis ženklas aiškiai matomas ir jau turėtų būti įprastas prie marių atvažiuojantiems poilsiautojams, tačiau Kupiškio rajono policijos komisariato pareigūnai čia kiekvieną dieną pričiumpa po kelis pažeidėjus. Pasak šios įstaigos kelių policijos grupės specialistės Nijolės Daunoravičienės, kiekvieną dieną šiuo keliu nepaisydami draudžiamojo ženklo važiuoja 2-4 vairuotojai.

Daugelis jų tiesiog dėl išsiblaškymo pamiršta apribojimus. Kai kurie bando laimę likti nepastebėti, nors teritorija prie Kupiškio marių stebima vaizdo kameromis.

Kokybiškam keliui trūksta pinigų

Už tokį pažeidimą vairuotojams gresia bauda nuo 100 iki 300 litų. Šie pinigai plaukia į Valstybinės mokesčių inspekcijos biudžetą. Jei surinktume juos į bendrą sumą, ko gero, nutiestume ir naują gatvę link marių paplūdimio.
Mat dėl prasto kelio čia ir ribojamas motorinių transporto priemonių važiavimas pavasarį.

„Ženklas statomas kiekvienais metais dėl pavasarinio polaidžio – tam mes turime teisę. Pakilę gruntiniai vandenys plauna kelio dangą, kurią tiesiant buvo nekokybiškai paruoštas pagrindas, ir ji yra“, – teigė Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis.
Kas metai dėl išplauto grunto, anot jo, tenka lopyti šį kelią, bet darbo rezultatai būna trumpalaikiai.
Paklaustas, ar neplanuoja šio kelio ruožo iš naujo tiesti, pašnekovas teigė, kad kaip tik pokalbio dieną rajono Savivaldybė pasirašė sutartį dėl kelių priežiūros lėšų. Iš valstybės biudžeto šiais metais mums skirta tik 1,16 mln. litų. Ši suma 21 procentu mažesnė, nei gavome pernai.

„Norint, kad rajono kelių būklė neblogėtų, kasmet mums reikėtų apie 5 mln. litų“, – teigė Ž. Aukštikalnis.
Todėl planuoti gatvių priežiūros darbus, anot jo, tikrai nelengva. Kelią link marių, pasak direktoriaus, reikėtų sutvarkyti dar šiemet, nes šią vasarą Kupiškyje vyks triatlonas bei kiti renginiai.

„Planų sutvarkyti šį kelia yra. Tačiau kol kas neturime nei projekto, nei sąmatų ir negalime pasakyti, kiek viskas kainuos. Jei ten pertiesti naują asfaltą labai paprasta, tai Tarybai patvirtinus jau šiemet galėtume sutvarkyti gatvę. O jei viskas sudėtingiau, tokių darbų galime dar greitai ir nesulaukti“, – kalbėjo Ž. Aukštikalnis.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video