2024/05/15

Vaikų mažėja – problemų daugėja

Nuo šios savaitės Kupiškio rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyrius pradėjo dirbti naujose patalpose L. Stuokos-Gucevičiaus a. 14, III aukšte. Pakalbinome šio skyriaus vedėją Nijolę Urbonavičienę, kokios vaikų problemos dabar aktualiausios mūsų rajone, kokios naujovės laukia šioje srityje.

Girtavimas, socialinių įgūdžių stoka

„Vaikų rajone mažėja, o darbų mūsų specialistams tik daugėja“, – apie dabartinę situaciją sakė Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja N. Urbonavičienė.

Daugiausia, anot jos, sunkumų kyla su šeimomis, įtrauktomis į socialinės rizikos šeimų apskaitą. Per praėjusius metus mūsų rajone tokių buvo 137. Šiose šeimose augo 317 vaikų.

Nors šis rodiklis šiek tiek sumažėjo nuo 2010 metų dėl socialinių darbuotojų pastangų, problematiškus tėvus sunku atpratinti nuo alkoholio, išmokyti socialinių įgūdžių auklėjant atžalas, protingai tvarkytis šeimos biudžetą.

„Išbraukti iš socialinės rizikos šeimų apskaitos šeimas nėra lengva. Per praėjusius metus tik 14 šeimų sugebėjo įveikti priežastis, kurios nulėmė jų atsiradimą šioje apskaitoje, – sakė N. Urbonavičienė.

Kitoms, anot jos, vis dar tenka bendradarbiauti su specialistais sprendžiant savo trūkumus.

Vaikai nori likti su tėvais

Nors žmonėms, pasak pašnekovės, ne itin patinka toks kišimasis, tačiau visa tai vaikų labui. Šie, pašnekovės teigimu, visada nori likti su savo tėvais – kad ir blogiausiomis sąlygomis augdami į vaikų globos namus nenori.

Praėjusiais metais 16 vaikų paskirta laikinoji arba nuolatinė globa (rūpybos). 12 apgyvendinta vaikų globos namuose.

Džiugu, kad 12 vaikų buvo grąžinti į šeimas. 8 vaikai tapo pilnamečiai (vaikai buvo globojami šeimose, vaikų globos namuose).

Deja, 2011-aisiais nė vienas vaikas iš globos namų nebuvo įvaikintas. Daugelį gąsdina ilgas ir sudėtingas įsivaikinimo procesas, tačiau pašnekovė patikino, kad asmenims, kurie greitai susitvarko reikalingus įvaikinimo procesui dokumentus, išklauso mokymus, šis procesas ilgai netrunka.

Nauja tvarka prieš porą mėnesių patvirtinta ir dėl globos namuose augančių vaikų svečiavimosi pas gimines ar kitus artimuosius. Dabar tam reikės žymiai daugiau dokumentų pristatyti.

„Tvarka sudėtingesnė, bet iš kitos pusės, vaikas bus labiau apsaugotas keliaudamas į svečius“, – teigė N. Urbonavičienė.

Tėvų prašymu (dažniausiai dėl emigracijos) vaikų globa kitiems asmenims 2011 metais įsteigta 18 vaikų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video