2024/05/13

Šuniškos kančios dėl žmonių aplaidumo

Du negyvi šunys – vienas tebetysojo pririštas prie būdos, kito sustingęs kūnelis rastas pašiūrėje kubile, o trečias leisgyvis jų likimo brolis, neįstengiantis nė amtelėti, svirduliavo vėjo pučiamas pririštas prie daržinės. Tokį vaizdą Subačiaus miestelyje, Sonatos ir Dariaus Naumčikų kieme, praėjusį pirmadienį rado Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Vida Kaupienė.

Buvo surašytas patikrinimo aktas ir Administracinių teisės pažeidimų protokolas dėl gyvūnų sveikatingumo ir gerovės pažeidimo.

Faktai pasitvirtino

Pranešimą apie gyvūnų laikymo pažeidimus Subačiaus miestelyje Kupiškio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo vasario 27 d., pirmadienį, iš jų tarnybos centrinės būstinės Vilniuje. „Matyt, ten paskambino kažkas iš vietos gyventojų, pastebėjusių tokį netinkamą Naumčikų elgesį su šunimis. Nieko nelaukdama nuvykau ten patikrinti, ar iš tiesų taip yra. Faktai pasitvirtino. Ir nugaišę šunys, ir dar vienas leisgyvis šunelis buvo išliesėję. Netoliese stovėjo puodas su kažkokios sušalusios putros likučiais“, – pasakojo V. Kaupienė.

Šiaip taip jai pavyko prisibelsti į Naumčikų namus. Sonata Naumčikienė paaiškino, kad šunis šeria bulvėmis. Parodė apšalusių pilną rėtį. Tačiau kiekvienas šunų laikytojas žino, kad krakmolingų produktų šie keturkojai nevirškina. Taigi bulvių šuns racione neturėtų būti. Paaiškėjo, kad šeimininkai savo šunų nepaskiepiję, nėra pasirūpinę, kad jie neturėtų kirminų.

Tądien buvo sutarta, kad likusį gyvą šunį kol kas prižiūrės kaimynė Ina Jaščemskienė, iš kurios šis ir buvo gautas. Taip pat paprašyta, kad Naumčikai nugaišusius šunis užkastų.

Rado maišuose

Kitą dieną V. Kaupienė kartu su Subačiaus seniūnijos seniūnu Vidmantu Paliuliu ir socialiniu darbuotoju Dariumi Koženiausku dar kartą nuvažiavo pas Naumčikus patikrinti, ar visi jos reikalavimai įvykdyti. Seniūnijos darbuotojams savo ruožtu tai buvo gera proga apsilankyti šioje socialinės rizikos šeimoje ir pasidomėti, kaip ji gyvena.

Kieme nugaišusių šunų nebesimatė. Guvesnis atrodė ir net lojimu atvykėlius pasitiko prie daržinės pririštas šunelis, išvengęs kitų šunų lemties. S. Naumčikienė tvirtino, kad šunims duodavusi ne tik bulvių, bet ir makaronų, kruopų. Bešnekant su šeimininke iš kito kambario į virtuvę vienas po kito sugužėjo trys šios šeimos mažyliai ir smalsiai sekė netikėtus svečius.

Paklausta, kur jos vyras padėjo gaišenas, teigė nieko nežinanti ir daugiau nesileido į jokias šnekas. Šiaip taip iš moters pavyko išpešti, kad jos vyras netoliese pas ūkininką mėšlą mėžia.

V. Kaupienė ir V. Paliulis, pasidairę Naumčikų kieme ir už tvarto, aptiko du plastmasinius maišus su šunų gaišenomis. Jų šeimininkas dar nebuvo užkasęs.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video