2024/05/13

Užkeikta namų renovacija – pajudėjo

Praėjusiais metais daugiabučių namų savininkams remti iš rajono biudžeto buvo planuota skirti 8 tūkst. litų. Skirta 5 tūkst. 128 litai. Juos gavo daugiabučius namus administruojanti įmonė vieno namo investiciniam projektui parengti (988 Lt) ir viena butų savininkų bendrija stogo remonto darbams atlikti (4 140 Lt).

Ši biudžeto panaudojimo ataskaita liudija, kad daugiabučių namų gyventojai rajone neskuba savo būsto nei remontuoti, nei iš esmės atnaujinti. Kol kas gyventojų šiam žingsniui ryžtis nesuvilioja nei šiokia tokia Savivaldybės parama, nei siūlomi lengvatiniai kreditai, nei gražiai piešiama gyvenimo renovuotame name perspektyva.

Būsto gerinimu mažai domisi

Pasak Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjos Marijonos Pečkuvienės, Savivaldybės lėšos, skirtos daugiabučių namų savininkams remti, gali būti naudojamos daugiabučių namų techninių defektų, dėl kurių iškyla grėsmė gyventojų saugumui ir pagrindinėms namo konstrukcijoms, šalinimui padengti (ne daugiau kaip 50 proc. išlaidų). Taip pat iš tų lėšų galima atnaujinti namo bendrojo naudojimo objektus. Šiuo atveju dengiama iki 30 proc. patirtų išlaidų. Namo energetinio audito ir investicinių projektų rengimo išlaidos padengiamos visiškai, o techninio projekto pagal galimybes. Tos lėšos taip pat naudojamos atlyginti už paskolos administravimą ir turto vertintojo paslaugai kompensuoti, bendrojo registro išlaidoms padengti.

„Gyventojai gana pasyvūs. Kviečiame juos į susirinkimus, supažindiname su galimybėmis pasinaudoti finansine parama tvarkant daugiabučius gyvenamuosius namus. Deja, tuo susidomi ir pasinaudoja labai nedaug žmonių“, – tvirtino pašnekovė.

UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktoriaus pavaduotojas pastatų administravimui Henrikas Dauderys sakė, kad Savivaldybės skiriama parama daugiabučių namų savininkams nedaug ką bendra turi su namų tikrąja renovacija. Tai lėšos, daugiausia panaudojamos būtiniems sudėtingesniems daugiabučių namų remonto darbams paremti. Antai užpernai Savivaldybė keliems objektams buvo skyrusi po 6 proc. nuo atliktų darbų sąmatinės vertės išlaidoms kompensuoti. Pernai pinigų gauta tik Lauryno Stuokos-Gucevičiaus a. 4-ojo namo Kupiškyje investicinio projekto rengimo išlaidoms padengti. Šio namo gyventojai ryžosi renovacijai.

Trukdo nestabili rytdiena ir biurokratizmas

„Išjudinti kupiškėnus, kad jie imtųsi aktyviai renovuoti daugiabučius, kuriuose gyvena, labai sunku. Dauguma šią galimybę vertina labai atsargiai. Bandžiau prikalbinti kelių butų namo jaunus gyventojus ryžtis šiam žingsniui, bet nepasisekė. Žmonės abejoja, ar turės ateityje darbą, ar sugebės vykdyti įsipareigojimus bankams. Visgi manau, kad atnaujinti savo būstą dabar valstybės siūlomomis sąlygomis yra neblogas variantas. Juolab kad kuras toliau brangsta. Ko gero, labiausiai renovacija apsimoka jauniems, iki 30-35 m. žmonėms.

Jie turi šansų ilgiau pasidžiaugti pagerėjusia gyvenamąja aplinka, padidėjusia jų nekilnojamojo turto verte“, – kalbėjo pašnekovas.

H. Dauderys džiaugėsi, kad pavyko parengti investicinį planą minėtam renovuojamam namui, kurį jie administruoja. Ne viskas ėjo sklandžiai. Investicinio plano patvirtinimas užsitęsė tris mėnesius, nes kiti jo dalyviai buvo pareiškę pretenzijų dėl konkurso rezultatų. Kitą savaitę bus skelbiami to namo techninio projekto ir rangos bei techninės priežiūros konkursai. Taigi renovacija pajudėjo iš mirties taško. Jei konkursų rezultatai nebus apskųsti, birželį arba liepą turėtų prasidėti darbai. „Būtų gerai, kad L. Stuokos-Gucevičiaus a. 4 namo atnaujinimo darbai nebūtų vilkinami. Ši daugiabučių renovavimo programa, pagal kurią valstybė yra įsipareigojusi kompensuoti apie 50 proc. tam skirtų išlaidų, baigsis 2013 m. gruodžio 30 d. Iki tos datos turi būti pasirašytas darbų priėmimo aktas“, – pabrėžė pašnekovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video