2024/04/29

Keitėsi išmokų vaikams sąlygos

Nuo šių metų sausio 1 dienos įsigaliojo keletas Išmokų vaikams įstatymo pasikeitimų. Apie juos „Kupiškėnų mintys“ pakalbino Kupiškio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėją Laimą Bartulienę.

Iki šiol už vaiką iki dvejų metų tėvai gaudavo po 97 litus, jei motinystės ar tėvystės pašalpa neviršijo 1,5 VRP dydžio sumos (525 litų). Dar po 52 litus taip pat buvo mokama už vaikus nuo 2 iki 7 metų toms šeimoms, kurių bendros pajamos per mėnesį vienam asmeniui neviršijo 525 litų.

Pagal tokį pat kriterijų 52 litų išmokas gaudavo ir 3 bei daugiau vaikų nuo 7 metų iki 18 metų (besimokantys vaikai iki 24 metų) auginančios šeimos, jeigu vidutinės bendrai gyvenančių asmenų pajamos vienam asmeniui per mėnesį mažesnės negu 525 litai.

Nuo 2012 metų visos minėtos išmokos vaikams bus vertinamos vienodai – atsižvelgiant į gautas vidutines bendrai gyvenančių asmenų mėnesio pajamas vienam šeimos nariui per praėjusius dvylika mėnesių. Jos negalės būti didesnės nei 525 litai vienam šeimos nariui.

Pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos L. Bartulienės, taip pat bus sprendžiama, kokiu būdu išmokas vaikams teikti asmenims, patyrusiems socialinę riziką.

„Tokia išmoka vaiką prižiūrinčiai motinai ar tėvui gali būti išmokama piniginėmis lėšomis. Taip pat parama atiduodama pačiam vaikui virš 16 metų amžiaus. Pagal socialinio darbuotojo rekomendacijas išmoka dar gali būti teikiama ir maisto, higienos produktais, drabužiais, avalyne, paslaugomis, socialinėmis kortelėmis, skirtomis apsipirkti maisto parduotuvėse, maisto talonais ir kitais Savivaldybės nustatytais būdais“, – sakė vedėja.

Pasikeitė ir išmokos šeimynoms. Jei anksčiau už vieną vaiką globėjams būdavo mokama po 1 040 litų, kol globotiniui sukanka 24 metai, jei jis iki tol mokėsi švietimo įstaigoje dieniniame skyriuje.

Dabar ši suma dalinama į 520 litų globos (rūpybos) išmoką ir 520 litų tikslinį priedą. Abi išmokos už globotinį bus mokamos iki jam sukaks 18 metų. O jei vaikas mokysis toliau ir gyvens šeimynoje, iki 24 metų jam bus skiriama tik globos (rūpybos) išmoka (520 Lt).

„Pasikeitus tvarkai, šeimynoms reikės vėl rašyti iš naujo prašymus, kad gautų skirtą tikslinį priedą“, – apie pokyčius išmokų srityje kalbėjo L. Bartulienė.

Pokyčiai palietė ir vienkartines išmokas įsikurti. Jos mokamos asmenims, kuriems buvo nustatyta globa (rūpyba) ir kurie vėliau nusprendžia gyventi savarankiškai. Iki 2009 metų sausio 1 dienos pilnametystės sulaukusiems asmenims mokama 6 500 litų vienkartinė išmoka, 18 metų sulaukusiems po 2009 sausio 1-osios – 9 750 litų.

Nuo šiol skiriasi šios išmokos paskirtis. Dabar ši išmoka gali būti naudojama ne tik būstui pirkti, nuomoti, remontuoti, mokėti paskolai už būstą, pirkti baldams ar kompiuteriui, bet ir mokomosioms priemonėms įsigyti bei mokamoms sveikatos paslaugoms apmokėti.

„Už šiuos pinigus bus galima sumokėti okulistui, odontologui, plastikos chirurgui, taip pat galima nusipirkti klausos aparatą ir kitas medicinines priemones“, – paaiškino pašnekovė.

Grynais pinigais išmoka įsikurti nemokama, nebent nuo išleistos sumos liko kiek mažiau nei 130 litų.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video