2024/05/03

Rengiamasi visuotiniam apmokestinimui

Savivaldybės posėdžių salėje sausio 23 d. vyko pasitarimas dėl komunalinių atliekų tvarkymo. Tai buvo dar praėjusiais metais, lapkričio 18 d., vykusio pasitarimo buitinių atliekų surinkimo rajone tobulinimo klausimais tęsinys. Jame dalyvavo Savivaldybės vadovai ir specialistai, seniūnai, UAB „Kupiškio komunalininkas„ atstovai.

Suskaičiuos ir diferencijuos

Tobulinti buitinių atliekų surinkimo sistemą prireikė dėl to, kad rajone 50 proc. įmonių yra nesudariusios šiukšlių išvežimo sutarčių, o iš jas sudariusių 70 proc. įmonių dar nėra nė vieno konteinerio atliekų per metus išvežusios. UAB „Kupiškio komunalininkas“ šiukšlių išvežimas darosi nuostolingas, jį ši bendrovė priversta dengti iš gyventojų rinkliavos. Tad jei už atliekų išvežimą nemokės įmonės, tai gali iškilti grėsmė padidinti rinkliavą už šią paslaugą gyventojams.

Kitų rajonų patirtis rodo, kad lengviausia rinkliavą iš įmonių imti pagal jų užimamą plotą. Tad Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėja Marijona Pečkuvienė buvo įpareigota pateikti duomenis, kiek rajone yra registruota įmonių ir įstaigų, kokį plotą jos užima.

Pasak vedėjos, įmonių ieškota Juridinių asmenų registre pagal jų kodus ir pagal adresus, nes kai kurios įmonės yra registruotos fizinių asmenų vardu. Iš Registro duomenų aišku, kurios įmonės yra bankrutavusios, pertvarkomos, likviduojamos. Tačiau negalima matyti, kurios įmonės yra sustabdžiusios savo veiklą. Taigi dalis įmonių turės atsisijoti. Neaiškumų gali kilti ir su nuomojamomis patalpomis dėl atliekų rinkliavos. Jei nuoma oficialiai nėra užregistruota, tai už tas patalpas rinkliavą turės mokėti jų savininkai arba dėl to jiems reikės tartis su nuomininkais. Taip pat daug tebediskutuojama, kaip imti rinkliavą iš įmonių, kurios registruotos butuose. Vienos iš jų ten ir vykdo savo veiklą, kitos registruotos tik formaliai, o veikia kitur. Taigi visų įmonių turimas patalpas reikės diferencijuoti pagal vykdomos veiklos pobūdį.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video