2024/05/07

Slystančiųjų gelbėjimas – jų pačių reikalas

Pagaliau ilgai laukta mūsų kraštuose pasirodė žiema. Ne visiems ji teikia džiaugsmo. Vairuotojams, kelininkams, komunalininkams šis metų laikas nerimo ir rūpesčių kupinas. Pasnigus, pašalus ir „Kupiškėnų mintys“ sulaukė skaitytojų, pasipiktinusių nevalomais ir slidžiais keliais, skundų. Buvo klausiama, kodėl niekas nebarsto slidžių įkalnių ir posūkių Aukštupėnuose, ties Pajuodupe, Vėžionyse ir kitur. Ne laikas bus kaltų ieškoti, jei čia atsitiks nelaimė.

Neturi lėšų

VĮ Panevėžio regiono keliai Kupiškio kelių tarnybos viršininkas Ovidijus Zibavičius sakė, kad jų tarnyba barsto tik krašto kelius. Rajoniniai keliai tik valomi. Tokia tvarka yra jau antras sezonas dėl sumažėjusio įmonės finansavimo. Šiemet tarnybai skiriamos lėšos dar bus apkarpytos 20 proc. „Šiuo metu esu išvykęs pasižiūrėti, kokia padėtis mūsų prižiūrimuose krašto keliuose. Šiandien jau trečią kartą yra valomi ir barstomi Panevėžio, Rokiškio, Utenos, Viešintų keliai. Sninga, pusto, provėžos slidokos, nes barstymą greitai užkloja sniegas“, – užvakar pasakojo kelių tarnybos viršininkas telefonu.

Pasak O. Zibavičiaus, pernai jų tarnyba nuostolingai baigė žiemos sezoną. Nieko geresnio nesitikima ir šiemet. Tad vėl teks tiesiogiai su kelių valymu nesusijusius darbininkus, administracijos darbuotojus leisti nemokamų atostogų, po to fiksuoti priverstinę prastovą. Kelius prižiūrintys darbininkai žiemos sezono metu turėtų dirbti budėjimo režimu visą savaitę. Susumavus sausio mėnesio veiklos rezultatus bus sprendžiama, ar nuo vasario reikia administracijai pereiti prie 4 darbo dienų savaitės. Tokių priemonių bus imamasi, kad įmonė išgyventų, kad nereikėtų atleisti žmonių.

Kiekvienam savi rūpesčiai

UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktorius Rimantas Stundys sakė, kad komunalininkai valo ir barsto kelius bei gatves miesto teritorijose. Prireikus dirbama ir poilsio dienomis. Tiems darbams trejus metus atlikti jie yra laimėję konkursą. Lėšos skiriamos iš respublikinio Kelių fondo. Bėda, kad Savivaldybė su šiuo fondu sutartį pasirašo tik pavasarį. Todėl atsiskaitymas už sniego valymą ir barstymą vėluoja, o žmones reikia išlaikyti.

Sniego valymo darbams pasitelkiami želdynų priežiūra besirūpinantys bendrovės darbuotojai, kurie žiemą neturi darbo. Jiems talkina ir vienas kitas asmuo, atidirbinėjantis už pašalpas.

Gatvės yra barstomos druskos ir smėlio mišiniu, o keliai tik druska. Mieste yra keletas siaurų neasfaltuotų gatvelių, kur su technika sunku privažiuoti. Tose vietose, pasak R. Stundžio, yra papiltos krūvelės druskos ir smėlio mišinio, kad gyventojai patys pasibarstytų prireikus. Druskos ten pilti negalima, nes ji išgraužia duobeles. Rajoninių kelių komunalininkai nevažiuoja barstyti, nes neturi tam skirtų specialių mišinių. Tais keliais turi rūpintis kelininkai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video