2024/05/07

Įstatymas yra aukščiau generolų įsakymų

Praėjusį penktadienį, sausio 13 d., Kupiškio rajono savivaldybės administracijos posėdžių salėje vyko Biržų, Rokiškio, Kėdainių ir Kupiškio rajonų savivaldybių priešgaisrinių tarnybų vadovų ir teisininkų pasitarimas. Taip pat dalyvavo mūsų rajono meras Jonas Jarutis, jo kolega iš Rokiškio Vidmantas Kanopa, Biržų r. tarybos narys Kęstutis Slavinskas, Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos atstovas Robertas Baltuška.

Visus susirinkti paskatino toliau besitęsiantis savivaldybių ugniagesių komandų optimizavimo procesas.

Savivaldybių nuomonės nepaiso

J. Jarutis tardamas įžanginį žodį priminė, kad Priešgaisrinės saugos ir gelbėjimo departamentas neatsisako savo planų dvidešimt trijuose šalies rajonuose mažinti savivaldybių ugniagesių komandų skaičių. Nėra atsižvelgta į rajonų tarybų sprendimus tų komandų skaičiaus nekeisti. Jos yra išbrauktos iš Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų sutelkimo ekstremalioms situacijoms, ekstremaliems įvykiams ar incidentams likviduoti planų. Iš departamento girdėti gąsdinimai imtis visokių sankcijų, jei bus skirti pinigai išbrauktoms iš tų planų ugniagesių komandoms. Tačiau, anot mero, dar niekas neatšaukė Vietos savivaldos įstatymo, kuriame aiškiai pasakyta, kad savivaldybės yra įpareigotos vykdyti priešgaisrinę saugą. Nėra ir reikalavimo sukonkretinti, kaip savivaldybės paskirstys lėšas, skirtas šiai valstybės deleguotai funkcijai atlikti. Savivaldybės biudžete tėra eilutė – „priešgaisrinei tarnybai skirtas finansavimas.“ Kokioms ugniagesių komandoms ir kaip skirstyti tas lėšas, sprendžia savivaldybės. “Visų pirma mes esame atsakingi, kad mūsų žmonės būtų saugūs, privalome ginti jų interesus. Taip pat suprantame, kad valstybė pinigų nežarsto, reikia taupyti, bet kodėl savivaldybėms draudžiama pačioms spręsti, kaip galima išsiversti, kad kuo mažiau nukentėtų gyventojai, kad jiems būtų užtikrintas nors minimalus saugumas gaisro ar kitos nelaimės atveju“, – retoriškai klausė mūsų rajono meras.

Kaimynų patirtis

Jam pritarė ir kitų rajonų atstovai. Antai Remigijus Sunklodas, Rokiškio r. savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkas, sakė, kad jų savivaldybės dėka, kaip reikalauja departamentas, buvo užtikrinta, kad visose ugniagesių komandose budėtų po 2 ugniagesius ištisą parą. Keturi papildomi etatai buvo išlaikomi savo lėšomis. Jei departamentas nepadidins finansavimo, tai savivaldybė iš savo biudžeto tegalės išlaikyti tik 1 papildomą komandą.

K. Slavinskas kalbėjo, kad Biržuose dar bus sprendžiama, ar naikinti vieną komandą. Tačiau norįs pabrėžti, kad raštai šiuo klausimu iš Vidaus reikalų ministerijos ir Priešgaisrinės saugos ir gelbėjimo departamento neturi teisinio pagrindo. Tai akivaizdus savivaldos ignoravimas. Šio klausimo nereikėtų skubėti spręsti prieš būsimus Seimo rinkimus, kai viskas labai aštriai būna politizuojama. Biržų r. tarybos narys sakė pasigendąs ir aiškesnės Seimo Nacionalinio saugumo komiteto pozicijos bei situacijos supratimo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video