2024/05/07

Tarybos nario alga – ar sau, ar biudžetui, ar labdarai

Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje praėjusių metų rudenį kreipėsi į Panevėžio apygardos administracinį teismą ir prašė išaiškinti, ar patvirtintas Kupiškio r. savivaldybės tarybos veiklos reglamentas atitinka teisės aktus. Abejonių buvo sukėlusi šio reglamento nuostata, kad Tarybos nariai gali atsisakyti gaunamo atlygio už darbą posėdžiuose.

2011 m. gruodžio 16 d. Panevėžio apygardos administracinis teismas nusprendė, kad šio atlygio atsisakymas prieštarauja Konstitucijai.

„Kupiškėnų mintys“ jau rašė, kad Tarybos narių atlygis apskaičiuojamas pagal skelbiamą Lietuvos ūkio vidutinio darbo užmokesčio dydį ir negali būti didesnis kaip 0,7 šio dydžio. Praėjusių metų pabaigoje valandinis Tarybos nario darbo įkainis buvo 12 Lt 57 ct. Per mėnesį vidutiniškai politikams buvo išmokėta po 70-100 litų atsiskaitytinai. Iš 25 Tarybos narių tik du – Bronislovas Rimkus ir Valentinas Beinoris – neatsisakę šio atlyginimo. Kiti jų kolegos buvo pareiškę raštu, kad tos išmokos atsisako.

Koreguos veiklos reglamentą

Rajono meras Jonas Jarutis sakė, kad teismo sprendimas jau yra įsiteisėjęs. Jo komentuoti plačiau nenorįs. Artimiausiame Tarybos posėdyje bus pakoreguotas Reglamentas, nebeliks žodžių „gali atsisakyti atlyginimo“, ir tiek. Tačiau formuluotės, kad privalo atsiimti tą atlyginimą taip pat nėra. Jei Tarybos narys nepateiks darbo laiko apskaitos žiniaraščio, tai pinigai jam nebus išmokėti ir sugrįš į rajono biudžetą.

Pasiteiravus, ar Tarybos nariai neketina apskųsti Konstituciniam teismui šio sprendimo (tokių kalbų tarp kai kurių šalies savivaldybių politikų pasigirsta – aut. past.), meras teigė, kad tarp rajono politikų jokių diskusijų šiuo klausimu negirdėjęs. Be to, rajono Tarybos nariai tiesiogiai ir negali kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Savivaldybės teisininkė Vida Mičiūdienė paaiškino, kad rajono Tarybos narys su savo problema pirmiausia turėtų kreiptis į Lietuvos savivaldybių asociaciją, o pastaroji jo klausimą toliau perduotų Seimui, kuris ir galėtų ją pateikti Konstituciniam teismui. Kol kas dar tik vyko diskusijos dėl galimybės kiekvienam piliečiui tiesiogiai kreiptis į šį teismą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video