2024/04/24

Departamento atstovė apie stogų keitimo programą

Praėjusį penktadienį Kupiškyje lankėsi žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius su grupe ministerijos specialistų. Be kitų ūkininkams aktualių klausimų, buvo plačiau aptarta Žemės ūkio ministerijos iniciatyva pradėti kaime asbestinių stogų dangos keitimą. Norinčių apie tai išsamiau sužinoti prisirinko artipilnė Kupiškio kultūros centro vitražų salė.

Kaimo plėtros departamento prie Žemės ūkio ministerijos Alternatyvios veiklos skyriaus vedėja Regina Voverytė papasakojo apie asbestinių stogų dangos keitimo programos finansavimo šaltinius, komentavo paraiškų teikimo paramai gauti tiems darbams tvarką.

Kiek ir kas gali gauti

Pasak R. Voverytės, asbestinių stogų dangos keitimas kaimo vietovėse finansuojamas iš Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos priemonės „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“. Tam skirta 60 mln. litų. Paraiškų surinkimas bus pradėtas šių metų sausio 16 d. ir truks iki kovo 30 d. Jas reikės pateikti Nacionalinei mokėjimų agentūrai (NMA) prie Žemės ūkio ministerijos. Kupiškėnai jas teiks NMA Panevėžio skyriui Anykščių g.

Didžiausia parama vienam projektui bus 10 tūkst. litų. Paramos intensyvumas – 50 proc. Pvz., jei stogui reikia 30 tūkst. litų, tai žmogus gaus paramą 10 tūkst. litų., jei jam reikia 10 tūkst. litų, tai jis gaus 5 tūkst. litų. Remiamas tik kaimo vietovėse esančių gyvenamųjų namų, priklausančių fiziniams asmenims, asbestinių stogų keitimas. Ūkinių pastatų stogų dangų keitimas nebus remiamas. Galbūt ateityje tam atsiras lėšų iš kitų finansinių šaltinių. Departamento atstovė patikslino, kad šiuo metu paramos teikimo taisyklėse koreguojamas gyvenamojo namo apibrėžimas, kad kaimo daugiabučių namų gyventojai irgi galėtų pretenduoti į tą paramą. Tų namų gyventojams reikės įpareigoti vieną fizinį asmenį teikti paraišką, nes ją gali teikti tik fiziniai asmenys.

Paraiškas galės teikti tik kaimo gyventojai, ne jaunesni kaip 18 metų. Kaimo gyventojas – fizinis asmuo, kuris ne mažiau kaip 5 metus iki paramos paraiškos pateikimo nuolatinę gyvenamąją vietą deklaruoja kaimo vietovėje, kurios gyventojų skaičius neviršija 6 tūkst. gyventojų.

Kokių reikės dokumentų

Pagal šią priemonę pareiškėjas gali pateikti tik vieną paraišką, ji teikiama individualiai arba įgaliojus notariškai kitą asmenį. Pareiškėjas turės užtikrinti, kad investicijos bus skirtos gyvenamajam namui, kuriame jis šiuo metu gyvena. R. Voverytė priminė, kad paraiškos teikėjas privalo būti pastaruosius penkerius metus ištisai gyvenęs kaime, tačiau nebūtinai toje pačioje vietovėje. Taip pat kad paraiška būtų pripažinta tinkama, reikia, jog pareiškėjas būtų iš savivaldybės, kuri turi patvirtinusi „Savivaldybės paramos asbesto turintiems gaminiams šalinti iš viešojo naudojimo ir gyvenamųjų pastatų programą“ (Kupiškio r. savivaldybė tokią programą yra pasitvirtinusi), gyvenamasis namas, į kurį investuojama, yra inventorizuotas pagal Asbesto turinčių gaminių inventorizacijos tvarkos aprašą. „Kas dar pagal šį aprašą neinventorizavote savo namo, turėtumėte kreiptis į Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyrių. Čia reikėtų kreiptis ir dėl paprastojo remonto aprašo, kurį būtina pateikti kartu su paraiška. Jokių sudėtingų stogo remonto projektų kurti nereikia. Tiems namams, kurie yra pastatyti saugomoje teritorijoje ar yra įtraukti į saugotinų objektų sąrašą, be paprastojo remonto aprašo, reikės pateikti ir statybų leidimą, pasirašytą įgalioto tai atlikti valstybės tarnautojo (savivaldybės administracijos direktoriaus, saugomos teritorijos direkcijos arba regiono aplinkos apsaugos departamento, arba Kultūros paveldo departamento atstovo)“, – aiškino Kaimo plėtros departamento atstovė. – Taip pat pareiškėjas turi pristatyti dokumentus, kad gyvenamasis namas priklauso jam arba jo sutuoktiniui asmeninės nuosavybės teise, sutuoktinių bendrosios dalinės arba sutuoktinių bendrosios jungtinės nuosavybės teise.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video