2024/04/20

Įsižiebė viltis kaimui pagražėti

Rajono kaimų gyventojai, kurie teikė paraiškas, kad būtų inventorizuoti jų pastatai, turintys asbesto stogų dangą, ir vylėsi sulaukti valstybės ir europinių fondų paramos, po Kalėdų buvo sunerimę ir plūdo valdžią. Mat Žemės ūkio ministerijos gruodžio 27 d. išplatintame pranešime buvo teigiama, kad asbestinių stogų dangos keitimui iš Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos skirta 60 mln. litų, o Kupiškio r. savivaldybė yra nepasitvirtinusi Savivaldybės paramos asbesto turintiems gaminiams šalinti iš viešojo naudojimo ir gyvenamųjų pastatų programos. Rajono meras Jonas Jarutis žemės ūkio ministro buvo raginamas tą programą kuo greičiau patvirtinti, nes to nepadarius gyventojai negalės pasinaudoti parama.

Netrukus paaiškėjo, kad ministerijos pareigūnai išplatino neteisingą informaciją.

Apkalbėta neteisingai

Pasak rajono mero J. Jaručio, rajono Taryba Savivaldybės paramos asbesto turintiems gaminiams šalinti iš viešojo naudojimo ir gyvenamųjų pastatų programą patvirtino praėjusių metų lapkričio 17 d. Asbesto stogų dangą turintys pastatai buvo pradėti inventorizuoti 2009 m. Netikslios informacijos paneigimą Savivaldybė išplatino savo interneto svetainėje ir spaudoje bei apie tai informavo Žemės ūkio ministeriją. Tad žmonės gali būti dėl to ramūs – kas nuo Savivaldybės priklauso, ji šiuo atveju atliko.

Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis sakė, kad gruodžio 28 d. ryte buvo skambinta į Žemės ūkio ministeriją ir teirautasi, kas perdavė tokias tikrovės neatitinkančias žinias.

Buvo pasakyta, jog tai išplatino ministerijos Viešųjų ryšių skyrius, o informacija buvo renkama žodžiu – kažkas kažkam paskambino telefonu, su kažkuo sujungė, kas jiems į klausimą atsakė, nežinantys. „Gal buvo teirautasi Žemės ūkio skyriuje eilinio specialisto. Šis galėjo ir nežinoti, nes programą rengė Ekonomikos ir turto valdymo skyrius. Žemės ūkio ministerija oficialiai neprašė informuoti apie tos programos patvirtinimą. Iš pradžių dėl asbesto stogų keitimo iniciatyvą rodė Aplinkos apsaugos ministerija, paskui į šį procesą įsijungė Žemės ūkio ministerija. Daugiau nieko komentuoti negaliu. Gyventojai, norintys pasinaudoti parama keičiant asbestinius stogus, jau savo iniciatyva turės paraiškas paramai teikti Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos. Tarp reikalingų šiai agentūrai pristatyti dokumentų reikės pateikti ir pažymą, kad Savivaldybė yra patvirtinusi paramos asbesto turintiems gaminiams šalinti iš viešojo naudojimo ir gyvenamųjų pastatų programą, kad jų pastatai yra inventorizuoti. Jie tokias pažymas gaus“, – aiškino administracijos direktorius.

Svarbu, kad pajudėjo

Kaimo reikalų departamento prie Žemės ūkio ministerijos Alternatyvios veiklos skyriaus specialistė Nomeda Padvaiskaitė sakė, kad klaidinga informacija dėl tos asbesto programos patvirtinimo Kupiškio r. savivaldybėje buvo pastebėta, ir Žemės ūkio ministerijos Viešųjų ryšių skyrius apie tai perspėtas, tačiau, matyt, šiek tiek per vėlai, nes informaciją jau buvo spėta išplatinti. Kita vertus, per Lietuvos savivaldybių asociaciją jau iš anksčiau buvo žodžiu prašyta grįžtamojo ryšio iš savivaldybių, jei tokia programa bus patvirtinta. Jei visos savivaldybės savo ruožtu be jokio atskiro raginimo būtų pateikusios laiku informaciją apie tokios asbesto programos patvirtinimą, nebūtų buvę jokių nesusipratimų.

„Svarbiausia, kad asbesto stogų keitimo programa pajudės iš mirties taško. Aplinkos ministerija, kuri iš pradžių ėmėsi tokių stogų keitimo iniciatyvos, niekaip nerasdavo lėšų jai pradėti įgyvendinti. Žemės ūkio ministerija lėšų šiek tiek tam atrado. Žinoma, jų neužteks visos Lietuvos asbesto stogams pakeisti. Tad orientuojamasi tik į gyvenamųjų namų stogus. Tai leis sukurti žmogaus sveikatai palankesnę gyvenamąją aplinką. Ateityje gal pavyks rasti lėšų iš kitų europinių fondų ir toliau tęsti pradėtą asbesto stogų keitimo programą visoje Lietuvoje“, – kalbėjo departamento atstovė.

Gali sukiršinti

Asbesto turinčių gaminių inventorizacija parodė, kad iš viso rajone yra per 4 tūkst. pastatų, turinčių asbesto stogus, ir 9,2 tūkst. tonų asbestinių atliekų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video